İZ GAZETE - Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve yaklaşık 24 ülkeye sıçramış durumda olan Corana virüsüne dair Türkiye’de sıcak gelişmeler yaşanıyor. Son olarak İran’da da görülen virüsün ardından gözler Türkiye’ye çevrilmişti.

Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gün içerisinde önemli bir açıklamada bulundu. Koca, İran ile olan sınır kapılarının kapatıldığını duyurdu. Buna göre İran’ın Nahcivan dahil olmak üzere Türkiye ile bulunan dört tane sınır kapısından giriş çıkışlar kapatıldı.

Koca’nın açıklamaları arasında Corona virüsü şüphesiyle Van’da gözlem altında tutulan 5 kişide de söz konusu virüsün bulunmadığı bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

‘HAZIRLIKLI MIYIZ?’ DİYE SORMUŞTU

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde “Sınırda çalışan ve bölgede yaşayan yurttaşlarımız yeterli denetimin olmadığını, bireysel önlemlerin alındığını belirtiyor. Ekonomisi ve teknolojisi güçlü Çin’in bu sorunla mücadele edemediği ortadayken, ülkemizde hangi önlemlerin alındığını öğrenmek istiyoruz. Bakanlığın yaptığı ‘hazırlıklıyız’ açıklaması yeterli değildir. Türkiye ve İran arasında 3 sınır kapısı bulunmakta. Sınır kapısından her gün ülkemize gelip gidenler var. Günübirlik çalışan inşaat işçilerinin de olduğunu biliyoruz. İthal edilen ürünlerin kontrol edilmemesi ve ülkeye giriş çıkışlarda yeterli denetimin olmaması bizim için felaket olabilir. En kötü senaryoya hazırlıklı olmak zorundayız” ifadelerini kullanmıştı.

İşte o sorular:

Türkiye – İran arasında bulunan sınır kapılarından geçen insanlar için ne gibi denetimler yapılmaktadır? Yapılan denetimler yeterli midir?

Gümrük kapılarında çalışan memurlar maske, eldiven ve ateş ölçer gibi araçlar kullanmakta mıdır?

Dünyanın çeşitli ülkelerine gidip gelen şoförler, gümrük kapılarından geçerken yeterli denetime tabii tutulmakta mıdır?

Türkiye’den İran’a giden günlük inşaat işçileri için alınan herhangi bir önlem var mıdır?

İthal edilen ürünlere sınır kapılarından geçerken hangi denetimler uygulanmaktadır?

Türkiye’de olası bir corona virüsü salgınına karşı önlemler alınmış mıdır? Alınmış ise bu önlemler nelerdir?

Editör: Haber Merkezi