'KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRAS DİNAMİTLENİYOR'

Polat, “TBMM’de Çevre Komisyonu Üyesi olmam sebebiyle ülkemizde yaşanan çevre felaketlerini sıklıkla gündeme getiriyorum. Daha önce de taş ocaklarının doğaya ve halk sağlığına verdiği zararlar hakkında defalarca soru önergesi verip açıklamalarda bulundum. Gelecek kuşaklara aktaracağımız ülkemizin kültürel değerleri rant uğruna bir bir yok ediliyor. İzmir’in Torbalı ve Menderes İlçelerinin sınırlarında bulunan “Ana Tanrıça Kenti" olarak bilinen Metropolis yakınlarında başlatılacak olan proje, aynı zamanda bölgeye giden çok sayıda yerli ve yabancı turisti de olumsuz yönde etkileme riski taşımaktadır. İnsanlığın kültür miraslarından biri olan antik kent, taş ocaklarındaki dinamit patlatmalarının deprem etkisi yaratması ile hasar görme tehlikesi altındadır. Etrafa yayılan toz partiküllerinin solunum zorluğuna sebep olmasıyla Antik Kente gelen turistler etkilenecek bu da bölgedeki turizmin varlığına ve gelişmesine zarar verecektir.” dedi.

Polat, “Metropolis Antik Kenti, Anadolu arkeolojisi açısından büyük önem taşımaktadır. Adını Tabiatın Ana Tanrıçası, dağların ve bitkilerin hakimi olduğu rivayet edilen 'Meter Gallessia'dan alan şehir; Neolitik, Kalkolotik ve Tunç çağlarında da, Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerinde de, Selçuklu, Aydınoğulları ve Osmanlı hakimiyetlerinde de varlığını sürdürmüştür. Metropolis, Anadolu'da Ares Tapınağı'nın bulunduğu iki yerleşim biriminden biridir. Ayrıca antik kentte tamamı mermerden yapılmış olan tiyatro, meclis binası, iki büyük Roma Hamamı, mozaikli galeriler, salonlar, spor alanları (Palaestra), Stoa, mermer avlulu evler, caddeler, basamaklı sokaklar vardır. Helenistik dönemin mermer işçiliğinin en güzel örneklerinden birisi olan ve sanat açısından dönemin önemli bir merkezi olduğu bilinen Metropolis, son derece kaliteli ve özgün heykeltıraşlık eserleri barındırmaktadır.” diye ifade etti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:

Projenin yapılacağı bölgeye yakın olan Metropolis Antik Kent’in bu proje kapsamında zarar görebileceği öngörülmüş müdür?

Ülkemizde sayısı artan taş ocaklarına bağlı patlamaların oluşturacağı deprem etkisine yönelik olarak; taş ocaklarının yakınlarında bulunan ve tüm insanlık için kültür mirası sayılabilecek varlıklarımızın korunması konusunda Bakanlığınızca alınan bir önlem var mıdır?

Bölgede yapılması planlanan taş ocağının çevreye ve halk sağlığına olumsuz etkisi göz önüne alındığında bu durumun turistlerin Metropolis’e olan ilgisinin azalmasına sebep olacağı hakkında Bakanlığınız tarafından yapılan bir araştırma var mıdır? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüş ve önerileri alınmış mıdır?

Taş ocağının açılacağı noktada fizibilite çalışması yaparak tarıma, hayvancılığa ve insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?

Bölge halkının yapılması planlanan taş ocağı ile ilgili görüşleri alınmış mıdır?

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’A SORULAR:

1) Metropolis Antik Kenti’nin yakınına yapılması planlanan taş ocağı projesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bakanlığınızın bilgisi dahilinde ise Bakanlığınızın görüş ve önerileri alınmış mıdır?

2) Bölgede yapılması planlanan taş ocağının çevreye ve halk sağlığına olumsuz etkisi göz önüne alındığında, bu durumun turizm çerçevesinde Metropolis’e olan ilginin azalmasına sebep olup olmayacağı hakkında Bakanlığınız tarafından yapılan bir araştırma/çalışma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

3) Son beş yılda Metropolis Antik Kenti’ni ziyaret eden yerli ve yabanı turist sayısı kaçtır?

4) Ülkemizin zengin tarihi ve kültür dokusu düşünüldüğünde, tüm insanlık açısından kültürel miras olarak önem arz eden varlıklara yakın bölgelerde yapılan ve yapılması planlanan taş ocağından kaynaklı patlatmalar ve patlatmaların oluşturacağı deprem etkisinin kültür ve turizm varlıklarına yansımasına karşı Bakanlığınızca alınan önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?

Bakanlığınızın görev ve sorumlulukları göz önüne alındığında ülkemizde bulunun tarihi ve turistik değerlerin tanıtımının tam ve eksiksiz yapıldığını düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi