Av. Kılıç, akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergi yükünün tarım, ulaşım, sanayi ve ekonominin diğer alanları ile vatandaşların günlük yaşamlarına çıkardığı zorlukların incelenmesi, akaryakıt vergi dairesi uygulamasının önüne geçmek amacıyla kendisinin verdiği araştırma önergesinin dün gündeme alınması için CHP TBMM Grubunun verdiği öneri üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.


Akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de ne kadar arttığını anlamak için son 20 yıla bakmak gerektiğini belirten Av. Kılıç, “2000 yılında benzinin litre fiyatı 0.59 Lira idi ve 100 Liraya 170 litre benzin alınabiliyordu. 2020’de ise 1 litre benzin fiyatı 6.71 Lira oldu, 100 TL’ye ancak 15 litre benzin alınabiliyor. 170 litre nerede 15 litre nerede. Bu manzara bize 18 yıllık AKP iktidarının ülkeyi nereden nereye getirdiğini, ekonomik anlamda nasıl batırdığını açık ve net gösteriyor. “ dedi.

CHP’li Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“Öncelikle bu akaryakıt vergi daireleri nasıl çalışıyor ona bakalım. Dün Ankara Çankaya'da bir benzinliğe baktım. Benzinin litre fiyatı 6 lira 71 kuruş. Benzinin maliyeti ise 3 lira 16 kuruş. Ama siz sinekten yağ çıkarır gibi vatandaşın cebindeki üç kuruşu alabilmek için maliyeti 3 lira 16 kuruş olan benzine önce 2 lira 53 kuruş ÖTV, sonra da 1 lira 2 kuruş KDV koyarak toplam 3 lira 55 kuruş vergi alıyorsunuz. Yani 3 lira 16 kuruşluk benzin vatandaşa 6 lira 71 kuruşa satılıyor. Benzinde tam tamına yüzde 112 vergi uyguluyorsunuz.
Dün bir de motorine bakalım dedik. Benzinlikte bir litre motorin 6 lira 28 kuruş. Bunun 2 lira 6 kuruşu ÖTV, 0.96 kuruşu ise KDV. 3 lira 26 kuruşluk motorin pompada oluyor size 6 lira 28 kuruş. Yani yüzde 93 vergi de motorinde uygulanıyor. El insaf demekten başka bir şey bulamıyorum bu rakamlardan sonra.”


- “Yandaşların yükünü vatandaşa akaryakıt vergisi olarak yüklediniz”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, devletin geçen sene akaryakıttan 61 milyar lira ÖTV topladığını, yaklaşık 25 milyar liranın üzerinde de KDV aldığını, böylece 2019’da akaryakıttan alınan toplam verginin 86 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. Av. Kılıç, “Yani neredeyse bütçeyi akaryakıt üzerinden finanse ettiniz. Ama bir yandan da milyonlarca lira vergi borcu olan yandaş şirketlerin borçlarını silip, yandaşların yükünü vatandaşın sırtına akaryakıt vergisi olarak yüklediniz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin dün güne, dünyada petrol fiyatlarındaki büyük düşüş ile uyandığını, ham petrol fiyatlarının yüzde 30’a kadar düşerek 30’lu dolarlara kadar gerilediğini ifade eden Av. Kılıç, “İktidardan beklenen indirimin bu oranlara yakın olması gerekirken, benzinde 60 kuruş, motorinde 55 kuruş indirim yapıldı. Petroldeki yüzde 30’luk indirimi siz ülkemizde yüzde 9 olarak uygulayıp, bunu bir de müjde gibi açıklıyorsunuz, üstelik vergi oranlarında da hiçbir bir değişikliğe gitmiyorsunuz. Bu milletin aklıyla artık dalga geçmeyi bırakın ve gerçekleri konuşalım.” dedi.


- “Kuracağımız komisyonla yüksek vergi yükünü azaltalım”

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şu hususları belirtti: “Zaten çiftçiyi bitirdiniz, sanayici kan ağlıyor, vatandaş kredilerle yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin rakamlarına
2,5 milyon kişi kredi, 2 milyon 700 bin kişi de kredi kartı borcunu ödeyemiyor. Bugün itibariyle icra dairelerinde toplam 20 milyon 650 bin derdest dosya bulunuyor.

Vatandaşın da üreticinin de dayanacak gücü kalmadı. Ekonomi bilmez, iş bilmezlerin elinde vatandaş adeta zulüm görüyor. Bu nedenle, artık ekonomiyi yönetemeyeceğinizi anlayın ve işin ehli olan kişilere bırakın. Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde, her zaman olduğu gibi bugün de sorumluluk almaya hazırdır. Ama biz istiyoruz ki gelin bir komisyon kuralım, hep beraber bu akaryakıta adil ve insani bir vergi yöntemi bulup vatandaşlarımızın derdine derman olalım.

Geçmişten size bir şey hatırlatmak istiyorum: Yıl 1980; Eurovizyon’a Ajda Pekkan’ın ‘aman petrol canım petrol’ şarkısıyla katılıyoruz. Sadece 3 ülke bize oy verdi ve hüzünle döndük. Yıl 2020, tam 40 yıl olmuş. 40 yıldır bu petrol ne Eurovizyonda ne de akaryakıt fiyatlarında halkın yüzünü güldürdü. O yüzden gelin hep beraber milletvekillerinin oylarıyla kuracağımız komisyonla yüksek vergi yükünü azaltalım, halkın yüzünü güldürelim.”

Editör: Haber Merkezi