CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.Kılıç sunduğu önergede,“Bakan Varank’a sesleniyorum; bu çocuğumuzun ölümünden sorumlu olanlar hakkında idari soruşturmayı hemen açın ve savcılığa suç duyurusunda bulunun. Bu sizin öncelikle bir bakan olarak değil, bir baba olarak görevinizdir.Daha fabrikası bile olmayan sözde ‘yerli araba’ önünde poz vereceğinize, size bağlı TÜBİTAK’ın sorumluluğundaki bu çocuğun nasıl arabanın altında kalıp öldüğünü anlatın” dedi.

İzmir Bahçeşehir Koleji 50. Yıl Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 9. sınıf öğrencisi Furkan Şahin Kara’nın, yaklaşık 400 öğrenci gibi TÜBİTAK’ın düzenlediği, Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Ulusal Bilim Olimpiyatları Programı İkinci Aşama Sınavı ve Ödül Töreni için Ankara’ya geldiğini belirten Sevda Erdan Kılıç, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirilecek program için TÜBİTAK’ın öğrencileri Başkent’e getirdiğini ifade etti.

CHP’li Kılıç, Kurumun, aralarında Furkan’ın da olduğu Türkiye’nin en zekileri arasında yer alan bir grup öğrenciyi, Konya Yolu’na yakın yerde bulunan Green Park Otel’e yerleştirdiğini bildirdi.

Sevda Erdan Kılıç, Furkan’ın, normalde o saatte otelden dışarı çıkmaması gerekirken bir arkadaşıyla birlikte saat 21.30 civarlarında dışarı çıktığını ve bilmediği Ankara’nın en yoğun güzergahlarından olan Konya Yolu olarak bilinen Mevlana Bulvarı'nda karşıdan karşıya geçmeye çalışırken, Gölbaşı yönüne giden 06 ZUZ 06 plakalı otomobilin kendisine çarptığını bildirdi.

Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekiplerinin sevk edildiğini, sağlık görevlilerince yapılan kontrolde Furkan Şahin Kara'nın hayatını kaybettiğinin belirlendiğini belirten Av. Kılıç, çarpan aracın ardından Furkan’ın üzerinden başka bir aracın daha geçtiğinin anlaşıldığını kaydetti.

'TÜBİTAK’TA ORTALIK KARIŞTI'

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kazanın ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı TÜBİTAK’ta ortalığın karıştığını ve olayın saklanmaya çalışıldığını ifade etti.

TÜBİTAK’ın normalde böylesi etkinlikler için Ankara’ya gelen öğrencilerle sürekli ilgilenecek sorumlular atadığını, öğrencilerin kalacakları otelin şehir dışında tutulup servisle gidecekleri yerlere götürüldüğünü ve öğrencilerin o sorumlulardan habersiz akşam ya da gece otelden dışarı çıkamadığını, buna ilişkin kurumun kuralları bulunduğunu ifade eden Kılıç, “Ancak TÜBİTAK, Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Ulusal Bilim Olimpiyatları Programı İkinci Aşama Sınavı ve Ödül Töreni nedeniyle Ankara’ya gelen öğrenciler için bu kuralı bozmuştur ve bu da pırıl pırıl gencecik bir öğrencinin hayatına mal olmuştur.” dedi.

Sevda Erdan Kılıç, TÜBİTAK’ın sorumluluğundaki bir çocuğun böylesi ölümünün ihmalleri akla getirdiğini, kurum yöneticilerinin olayda sorumluluğu olanlarla ilgili idari işlem yapmak yerine olayın üzerini kapatma yolunu tercih ettiklerini bildirdi.

Furkan’ın bir arkadaşının babası Kenan Türüdü’nün de olayla ilgili ihmale dair sosyal medyadan tepkisini dile getirdiğini dile getiren Kılıç, baba Türüdü’nün paylaşımında şöyle dediğini aktardı:“Furkan Şahin Kara; 14 yaşında, İzmir Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 9. Sınıf öğrencisi. Çok başarılı bir yavrumuz.TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları İkinci aşama Sınavı için geldiği Ankara’da trafik kazasına kurban gitti. Oğlumun matematik branş ve kamp sınıf arkadaşı idi. Çarşamba günü külliyede ödül töreni yapılacaktı, iptal edildi. Dün yapılan sınav tam beş saat sürmüş, akabinde Ankara ve diğer illerden gelen yaklaşık dört yüz öğrenci ödül gününe kadar kamp yapacakları Mevlana Bulvarına/Konya yolu paralel Greenpark Otel’e yerleştirilmişlerdi. Aynı günün akşamı saat 21.30 sıralarında yanında bir arkadaşı olduğu halde o yoğun trafiğin yaşandığı, karşıdan karşıya geçmenin neredeyse imkansız olduğu bulvarda yolun karşısına geçmek isterken araba altında kalarak hayatının baharında ebedi aleme göç etti. Çok üzgünüz. Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah sabır versin.Böyle bir sonu kimse istemez. Ancak bu etkinliği organize eden TÜBİTAK’a canlarından çok sevdikleri evlatlarını emanet eden ailelerin elbette akıllarına gelen şu soruyu sormadan edemeyeceğim. Merhum ve Arkadaşı henüz 14 yaşında ve çocuklar. Belli ki Ankara’yı bilmiyorlar. Bilseler trafiği çılgınca akan öyle bir yoldan karşıya geçme cüretini göstermezlerdi. O halde otel odalarında uyuyor olmaları gereken gecenin bu geç saatinde başlarında bir büyük olmadan otelden ayrılıp, bilmedikleri bir ilde başlarına gelen bu ölümlü kazayı neyle izah edebilirler. Bu ihmalin bir sorumlusu yok mudur? Kader mi diyeceğiz?”

'KURALLARIN BOZULMASI FURKAN'IN HAYATINA MAL OLDU'

CHP’li Kılıç, şunları kaydetti:“Evet ‘kader mi diyeceğiz?’ gerçekten bu acı ölüme, ne diyeceğiz? İçim parçalandı, yüreğim burkuldu bu haberi duyunca. Bu olay, basit bir trafik kazası denilerek geçiştirilecek bir olay değildir, yaşamının baharındaki başarılı bir çocuğun hayattan koparılması demektir. Ülkedeki bütün kuralların ve teamüllerin bozulması gibi, TÜBİTAK’ta da yıllardır uygulanan kuralların bozulması Furkan Şahin Kara’nın hayatına mal olmuştur. Normalde o saatte otelde olması gereken Furkan nasıl dışarı çıkabilmiştir? Kim, nasıl izin vermiştir? Furkan’ın ölümünün sorumlusu kimdir, onlarla ilgili idari ve adli işlemler yapılmış mıdır? Eğer yapılmamışsa Bakan Varank’a sesleniyorum; bu çocuğumuzun ölümünden sorumlu olanlar hakkında gerekli idari soruşturmayı hemen açın ve adli yönden de savcılığa suç duyurusunda bulunun. Bu sizin öncelikle bir bakan olarak değil, bir baba olarak görevinizdir. Bu görevi de hemen yerine getirin. Daha fabrikası bile olmayan sözde ‘yerli araba’ önünde poz vereceğinize, bu çocuğun nasıl arabanın altında kalıp öldüğünü kamuoyuna anlatın. Evet, biliyoruz bu, 14 yaşındaki Furkan’ı geri getirmeyecektir ama sorumluların cezalandırılmasını ve böylece son dönemde giderek azalan, kurumunuzun saygınlığının bir nebze de olsa artmasını sağlayacaktır.

Furkan Şahin Kara'nın cenazesi Bornova Hüseyin İsabey Camii’nden kaldırılmıştır. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medya hesabından cenazeye dair paylaşılan fotoğraflara göre, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve TÜBİTAK'ta üst düzey görev alan Ahmet Devlethan Cemiloğlu da cenazeye katılmıştır. Ancak olayın ardından ne Bakan Mustafa Varank’tan ne de Hasan Mandal’dan bir açıklama yapılmıştır. Tabi açıklama yapılmayınca da insanın aklına saklanmaya çalışılan olaydaki ihmallerle ilgili çok sayıda soru gelmektedir.”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TÜBİTAK’ın kendi açıkladığı yönergede, “TÜBİTAK program sorumlusunun/sorumlularının izni olmaksızın konaklanan tesis terk edilmeyecektir” denildiğini aktardı.

'AKP'NİN SEMBOLÜ AMPULUN FİKİR BABASI'

Kılıç, “Yönergede bu kural yazılı olduğu halde, 14 yaşındaki Furkan otel dışına nasıl ve kimin izniyle çıkabilmiştir? Teamüllere rağmen neden şehir merkezindeki bir yerde otel seçilmiştir? Neden daha önceki yıllardaki kurallara uyulmamıştır? Söz konusu otel bir AKP’linin midir ya da herhangi bir AKP’li ile bağlantısı var mıdır? Yaşanan kazayla ilgili başta TÜBİTAK olmak üzere resmi kurumlardan neden bir açıklama yapılmamıştır? Olayın örtbas edilmesiyle söz konusu ihmale dair hangi isimler korunmaktadır? Sözde ‘yerli otomobil’ önünde poz veren Bakan Varank, kendisine bağlı TÜBİTAK’ın sorumluğundaki bir çocuğun otomobil altında kalıp ölmesini nasıl açıklamaktadır?” sorularına yanıt verilmesini istedi.

Green Park Otelleri'nin sahibinin Adil Üstündağ olduğunu anımsatan Sevda Erdan Kılıç, “Adil Üstündağ kim diye baktığımızda, AKP'nin kurulduğu yıllarda, partinin amblemi olarak ampulun kullanılması fikrinin doğduğu toplantılara ev sahipliği yapan Green Park otellerinin sahibi olduğunu görüyoruz.” dedi. Kılıç, Adil Üstündağ’ın o yıllarda, “Ben Türkiye'nin ilk yerli oto ampul üreticisiyim. AK Parti'nin kuruluşu Merter Green Park Oteli'nde gerçekleşti. Ampul ve AK fikri de buradan çıktı. Hatta ampulün görünümünü de gerçeğe uygun olarak ben tamamladım.” dediğini aktardı.

Editör: Haber Merkezi