Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında söz alan ve İzmir’in çevre sorunlarıyla Gediz’deki kirliliği dile getirerek ne zaman temizleneceğini soran CHP’li Kılıç’ın sorusuna verilen yanıtta tarih verilemedi.

Komisyon görüşmeleri sırasında CHP İzmir Milletvekili tarafından sorulan “2008 yılında zamanın Çevre ve Orman Bakanı tarafından “kirlilik ile ilgili çalışmaların 31 Aralık 2012’de sona ereceği ve herkesin oltasını alarak Gediz’de balık tutacağı” sözü verilmiştir. Ancak üzülerek söyleyeyim ki, Gediz’de artık tutulacak balık kalmamıştır. Bu çerçevede bir İzmir Milletvekili olarak Gediz’in kirlilikten tamamen arındırılmasıyla ilgili hangi çalışmaları yapacağınızı ve bu çalışmaların ne zaman tamamlanacağını öğrenmek istiyorum.” sorusuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen yanıtta şu ifadelere yer verildi: “Gediz Havzasında atık su altyapılarının en kısa sürede tamamlanarak su kalitesinin iyileştirilmesi amacı ile “Gediz Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı” hazırlanmıştır. Söz konusu eylem planı ile havzalarda ihtiyaç duyulan çevresel altyapı yatırımlarından kısa orta ve uzun vadede yapılması gereken çalışmalar belirlenmiş olup, ilgili atık su altyapı yönetimlerince bu çevresel altyapı yatırımları bu çerçevede yürütülmektedir. Gediz Havzasında su kalitesi 4. Sınıf olup Eylem Planındaki yatırımların gerçekleştirilmesi durumunda kısa vadede 3. Sınıfa ulaşacağı öngörülmektedir. Söz konusu havzalarda kirliliğin önlenmesi amacıyla Çevre kanunu kapsamında denetimler yapılmaktadır. Gediz Havzasında kirliliğin önlenmesi amacıyla 4’ü İzmir, 5’i Manisa ve 1’i de Uşak’ta olmak üzere 10 adet “Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri” (SAİS) kurulmuştur. SAİS istasyonları aracılığıyla 5 dakikalık ortalamalar halinde veriler alınmaktadır. Bu veriler sayesinde sistemin alarm durumlarında numune alması sağlanarak arıtma tesislerinde uzaktan ve etkin denetim mekanizması geliştirilmiştir.”

“BAKANLIĞIN CEVABI HİÇBİR İLERLEME KAYDEDİLMEDİĞİNİN İTİRAFIDIR”

Bakanlığın yanıtı üzerine değerlendirmede bulunan Kılıç, “16 yıldır tek başına iktidarda bulunan AKP hükümetleri bu süre içinde Gediz havzasındaki kirliliği bile çözememiştir. Daha önce verilen sözler yerine getirilmediği gibi havzanın kirlilikten tam olarak ne zaman arındırılacağına ilişkin bir tarih dahi verememektedirler.Ülkemizin tarımsal üretiminin % 10’unu karşılayan havzanın kirlilikten arındırılması sadece ekolojik denge açısından değil, insan sağlığı ile bölge ve ülke ekonomisi açısından da önemlidir. Ancak“Eylem planındaki yatırımların gerçekleştirilmesi durumunda su kalitesi 4. Sınıftan 3. Sınıfa ulaşacaktır” cevabı ve nehrin kirlilikten arındırılmasına yönelik tarih verilmemesi aslında hiçbir ilerleme kaydedilmediğinin açık itirafıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi