“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar göz önüne alındığında döviz üzerinden hazine garantili projeler sadece bugünü değil geleceğimizi de ipotek altına almaktadır” diyen Kılıç, konuyu TBMM gündemine taşıdı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, AKP hükümetlerinin en önemli yatırım aracı olan Kamu Özel işbirlikleri (KÖİ) kapsamında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılan havalimanı, otoyol, köprü, enerji santralleri ve hastaneleri mercek altına aldı. Proje ve yatırımların döviz üzerinden ve hazine garantili olarak yapıldığına dikkat çeken Kılıç, “Verilen taahhütler ve yapılan ödemeler göz önüne alındığında sadece bugünümüz değil, geleceğimiz de ipotek altına alınmaktadır” diyerek hazırladığı soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Dövizle yapılan anlaşmaların bir an önce Türk Lirası’na çevrilmesi gerektiğini de belirten Kılıç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı önergesinde şu sorulara yer verdi.

“Ülkemiz ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelere bağlı olarak izlenilen para politikaları nedeniyle gözler, döviz üzerinden ve hazine garantili Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ile Yap – İşlet – Devret (YİD) projelerine çevrilmiş durumdadır. Bu bağlamda;

Ülkemizde 2002’den bu güne yapılıp hizmet üretimine geçen Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) kapsamındaki döviz üzerinden Hazine garantili Yap – İşlet – Devret (YİD) modeli projeler nelerdir?

Yapımı tamamlanan döviz üzerinden hazine garantili YİD modeli projelerin toplam maliyeti ne kadardır? Bu projelere karşılık Hazine garantisi kapsamındaki ödenmesi gereken zorunlu yükümlülüklerin toplamı ne kadardır? Bu yükümlülüklerin proje ve yatırım bazında dağılımı ne kadardır? Bu yükümlülüklerden bu güne kadar ödenen miktar ne kadardır? Bu projeler karşılığında ödenmesi gereken zorunlu yükümlülükler ne zaman sona erecektir?

Ülkemizde halen yapımı devam eden Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) kapsamındaki döviz üzerinden Hazine garantili Yap – İşlet – Devret (YİD) modeli projeler nelerdir?

Yapımı devam eden YİD modeli projelerin toplam maliyeti ne kadardır? Bu projelere karşılık Hazine garantisi kapsamındaki ödenmesi gereken zorunlu yükümlülüklerin toplamı ne kadardır? Bu yükümlülüklerin proje ve yatırım bazında dağılımı ne kadardır? Bu yükümlülüklerden bu güne kadar ödenen miktar ne kadardır? Bu projeler karşılığında ödenmesi gereken zorunlu yükümlülükler ne zaman sona erecektir?

Ülkemizde halen projesi onaylanmış, anlaşması imzalanmış ancak yapımına başlanmamış YİD modeli kapsamındaki yatırımlar nelerdir?

Anlaşması imzalanmış ancak yapımına başlanmamış YİD modeli projelerin öngörülen toplam maliyeti ne kadardır? Bu projelere karşılık Hazine garantisi kapsamındaki ödenmesi gereken zorunlu yükümlülüklerin süresi ve toplamı ne kadardır? Bu yükümlülüklerin proje ve yatırım bazında dağılımı nasıldır?

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar da göz önüne alınarak döviz üzerinden yapılan anlaşmaların Türk Lirası’na çevrilmesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?”

Editör: Haber Merkezi