ÖMER DİNÇ / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi Meclis Üyesi CHP’li Cindi Can Polat, İz Televizyonu’nda Gizem Taban’ın sunduğu Z Raporu programına konuk oldu. Bayraklı’daki kentsel dönüşüm çalışmalarından Büyükşehir’in ve Bayraklı’nın son iki yıllık performansına kadar birçok konuya değinen Polat, yaşanan kriz dönemlerinde CHP’li belediyelerin iyi bir sınav verdiğini ve sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaştan karşılık bulduğunu ifade etti.

‘ASIL SORUN KREDİLER’

Bayraklı’nın gecekondu mahalleleri ve çarpık yapılaşmayla yoğun bir ilçe olduğunu hatırlatarak kentsel dönüşümle ilgili bilgiler veren CHP’li Cindi Can Polat, depremin ardından Bayraklı’nın yeniden yapılanması gerçeğinin ortaya çıktığını ifade etti. Depremin etkilediği alanlarla ilgili belediyelerin planlama ve vatandaşın önünü açma noktasında önemli girişimleri olduğunu aktaran Polat, “Büyükşehir Meclisimiz deprem alanlarıyla ilgili bir plan kabul etti. Bu plan, yıkılan ve yeniden yapılacak binalarda mevcut inşaat haklarının korunmasını öngörüyordu. Bayraklı Belediyesi de konuyla ilgili gerekli plan notunu meclisten geçirdi. Yıkılıp yeniden yapılacak binalardaki mevcut hakları koruyan planlar vatandaşların elini bir nebze de olsa rahatlattı. Bu, gerçekten de belediyelerimizin depremden sonra vatandaşlar adına yaptığı en önemli hizmetlerden biri oldu. Ancak şuan asıl sorunumuz bu binaların yeniden yapımındaki finansman sorunudur. Vatandaşımız evlerini kredi kullanarak yeniden yapacak ancak uygun kredi konusunda ciddi problem yaşanıyor. Büyükşehir’in Dünya Bankası’ndan ya da başka finans kuruluşlarından, evini yenileyecek vatandaşlarımız için ucuz faizli kredi bulma girişimleri var ancak bu noktada asıl devletin vatandaşa destek çıkması gerekiyor çünkü yerel yönetimler eliyle bu finansmanı sağlamak kolay olmayacak” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Hükümetin depremden sonra Cengizhan Mahallesi’nde rezerv alan belirlediğini ve ayrıca Manavkuyu, Mansuroğlu mahallelerinde de yedi noktada projeler yürüttüğünü söyleyen Polat, “Buradaki evler vatandaşa verilirken kredi kullandırılacak ve bu krediler 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli, düşük faizli olacak. Biz, bu vatandaşlarımıza tanınan kredi haklarının Bayraklı’da K bölgesi diye tabir ettiğimiz korunacak alan içinde kalan bütün vatandaşlara uygulanmasını talep ediyoruz. Eğer bu yapılırsa vatandaşlarımız bir an önce daha sağlıklı konutlara geçiş yapabilirler” diye konuştu. Bölgede ciddi bir belirsizliğin olduğunu da vurgulayan CHP’li Polat, Bayraklı Belediyesi’nin bir şirketi aracılığıyla vatandaşa müşavirlik hizmeti vereceğini ve depremzedelerin haklarını koruyacağını da ifade etti.

‘TUNÇ SOYER, İZMİR İÇİN FIRSATTIR’

İBB Başkanı Tunç Soyer’in iki yıllık performansını da değerlendiren Cindi Can Polat, geçmiş dönemin projelerinin devam ettirilmesi ve yeni projelerin eklenmesiyle Büyükşehir açısından çok başarılı bir sürecin işlediğini kaydetti. İzmir’in son iki yılda yaşadığı orman yangını, deprem, sel, Kovid-19 salgını gibi felaketleri işaret eden ve salgın sürecinde devletin birçok kurumunun yatırımlarından vazgeçip yeni yatırımlara adım atmamasını da hatırlatan CHP’li Polat, bu noktadan bakıldığında Büyükşehir’in yatırımlarına devam etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Polat, ulaşım sorununun çözümü için İzmir’in raylı sistemlerle donatıldığını belirterek Çiğli Tramvayı, Narlıdere Metrosu, Buca Metrosu Karabağlar ve Gaziemir metrolarına dikkat çekti. Bunun yanında kırsal kalkınmaya çok önem verildiğini, İZSU’nun Avrupa standartlarında altyapı hizmetleri sunduğunu söyleyen Polat, Tunç Soyer’i ise ‘İzmir için fırsat’ olarak tanımladı. “Tunç Başkan birçok konuya farklı açıdan bakabildiği için farklı bir İzmir’in mümkün olduğunu söylüyor” diyen Polat, Soyer’in söylemlerinin hizmetlerinde de görülebildiğini ifade etti.

‘TASARRUF GAYRETİ VAR’

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın mali disipline çok önem verdiğini ve büyük bir tasarruf yapma gayreti içinde olduğunu aktaran Polat, belediyenin borçlarının belli bir oranda ödendiğini, geçmiş iki yılda da kredi kullanılmadığını açıkladı. Ayrıca Polat, ihtiyacı olan vatandaşlara ciddi hizmetler götürülürken CHP’li belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışının vatandaş nezdinde çok olumlu bir karşılık bulduğunu aktardı. Bayraklı’da deprem dışında salgın nedeniyle de ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade eden Polat, “Vatandaş vergilerini ödeyemiyor, buna bağlı olarak İller Bankası payı düşüyor, böylelikle belediyenin de geliri düşüyor. Bu ortamda belediyemiz tüm rutin hizmetlerini doğru biçimde sürdürüyor. Gelirlerin daralması nedeniyle çok fazla yatırım yapılamasa da bu noktada Büyükşehir Belediyemiz yatırımlarını sürdürüyor” dedi.

Son yerel seçimde Bayraklı’dan aday adayı olması hatırlatılan ve gelecek seçim için ne düşündüğü sorulan Cindi Can Polat, “Adaylık için bir şey söylemek çok erken. Partimiz ne görev verirse onu hakkıyla yapmak için mücadele ederim. CHP’nin başarısı, benim ne olacağımdan çok daha önemli bir konudur” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi