CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Bütçe görüşmelerinin sürdüğü meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, iktidar sıralarına dönerek Atatürk’ün; "Devletin yüksek bünyesinin sarsılmaz temeli olan millî ideali, millî varlığı ve bağımsızlığımızı koruyup kollayan cumhuriyet ordusunun ve onun kıymetli ve fedakâr mensuplarının daima hürmet ve şeref mevkiinde tutulmasına özel itina gösteriniz." sözlerinin, AKP’ye bir ders niteliğinde sözler olduğunu söyledi.

AKP İKTİDARINDA ASKERE YAPILANLAR

18 Yıllık AKP iktidarında, 2003'de askerin başına çuval geçirildiğini, müzik notası dahi veremediğini, 2007'den sonra FETÖ'nün kumpaslarına müsaade ettiklerini, kerdisi dahil subayların terörist olarak yargılandığını, Habur'da teröristleri kırmızı halılarla karşıladıklarını. 26'ncı Genelkurmay Başkanını, terörist sanık olarak yirmi altı ay hapis yatırdıklarını, terörist Şemdin Sakık'ı tanık yaptıklarını. 2008-2014 yılları arasında FETÖ işkenceleriyle ve FETÖ'cü doktorların sahte sağlık raporlarıyla 3 bin askerî öğrencinin harp okullarından atılmasını izlediklerini, Kozmik odaya FETÖ teröristlerini soktuklarını, askerî casusluk yapılmasına müsaade ettiklerini, kumpaslarla alan temizliği yaparak FETÖ'cüleri general yaptıklarını, "Aldatıldık, kumpas yaptılar." Demelerine rağmen Ali Tatar'a şehit diyemediklerini, Donanmanın kutup yıldızı, Amiral Cem Çakmak'a, Türkiye Cumhuriyeti gemilerinden birine adını veremediklerini söyleyen CHP’li Çelebi, “15 Temmuzdan sonra, fırsat bu fırsat kuvvetler ve Genelkurmayı ayrı ayrı Millî Savunma Bakanlığına bağladınız, Genelkurmayın işini boşalttınız. Askerî liseleri kapatarak betonları cezalandırdınız. Millî Savunma Üniversitesi kurdunuz, başına bir tarih hocası getirdiniz, harp okullarını ona bağladınız. Askerî hastaneleri kapattınız, sağlık sistemini bozdunuz, ilk müdahale yapılamadığı için maalesef şehit sayılarımız arttı. Askerî mahkemeleri kaldırdınız, disiplini zayıflattınız” hatırlatmasında bulundu.

YAŞ’DA YAŞ İŞLER YAPTINIZ

İktidarı Yüksek Askerî Şûra'ya, ilgisiz sivillerin doldurularak ordunun işleyişini bozdukları eleştirisinde bulunan Çelebi, YAŞ'da, yaş işler yaparak, kıyım makinesi gibi çalıştırdıklarını belirterek, “15 Temmuz gecesi, kumpaslardan mağdur olan komutanlara güvendiniz, sonra onlarla işiniz bitti onları emekli ettiniz. Afrin'e bayrak diken Mustafa Barut'a önce "Kahraman" dediniz, 2019 YAŞ'da emekli ettiniz. "Risk ve tehdit ortamındayız." dediniz, 2020 YAŞ'ında iki, üç kat daha fazla albayı emekli ederek albay kıyımı yaptınız. Hayırdır bu mu millî tavır?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

BU MU MİLLİ TAVIR

Askere yapılan haksızlıkları sıralamaya devam eden Çelebi, 15/10/2020 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla "Millî Savunma Bakanlığı personelinden Bakanlığa intibak edemeyenler sınırlamaya tabi tutulmadan başka kurum ve kuruluşlara gönderilebilir." dediklerini hatırlatarak, "Millî Savunma Bakanlığının içini ben boşaltacağım." demek. Neden buna ihtiyaç duydunuz? Bu mu millî tavır? İşte, böyle muameleye tabi tutulan ordumuz, bunlara, bütün yaptıklarınıza rağmen Zeytindalı'nda, Barış Pınarı'nda, Afrin'de, Fırat Kalkanı'nda, mavi vatanda destan yazdı; daima muzaffer olsunlar” diye konuştu.

ASKERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Ordunun siyasetin emrinde olmasının doğru olduğunu ancak siyasetin oyuncağı olmaması gerektiğinin altını çizen Çelebi, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline

verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, "Mevzubahis vatansa bizim için gerisi teferruattır ve Kuvayımilliye, Türk milleti dimdik ayaktadır, güçlü ordu, güçlü Türkiye diyorum.”

Editör: Haber Merkezi