İzmir’in ulaşımdaki sorunlarıyla ilgili konuşmasına Konak Tüneli ile başlayan CHP Milletvekili Çam, “Yapılan projelerin önemli bölümünün çok ciddi bir fizibilite yapılmadan, oradan geçerken “Biz buraya bir tünel yapmalıyız, bir yol yapmalıyız” şeklinde yapıldığını düşünüyorum. Örneğin Konak Projesi. Kadifekale’nin altından, Yeşildere’yi bağlayan bir tünel. Orada birçok tarihi eser olmasına rağmen geçildi, gidildi. İhtiyaç yok muydu? Kuşkusuz vardı, buna bir itirazımız yok ama bu, 2011 seçimlerinden hemen önce kararı verilmiş ve başlanılmış. Yanılmıyorsam 150 milyon TL’ydi ve Çeşme yol unun devamı olarak lanse edildi çünkü öncesi hazırlanmış bir proje değildi ama oranın 300 milyon TL’ye çıktığıyla ilgili bilgiler var. Bu rakamların gerçekliğini sizden öğrenmek isterim. Siz diyorsunuz ki: “Karşı çıkanlar bile oradan gelip geçiyor.” Ne yapalım yani, siz yaptınız diye geçmeyelim mi oradan? Yani, siz onu babanızın cebindeki paralarla yapmadınız. Ama sorunlu yaptınız. Tünelin çıkışı olan Yeşildere’de her an ölümlü kaza olmasıyla karşı karşıyayız. Neden? Çünkü, oranın bağlantı yolları tam olarak yapılmadı. Ciddi sıkıntılar doğuran tünel bütün trafiği de kentin içerisine doğru getirmiş oldu” dedi.

“KÖRFEZ PROJESİ İÇİN HARCANACAK 4,5 MİLYAR İZMİR’İN SORUNUNU ÇÖZMEZ!”

İzmir Körfez Geçiş Projesiyle ilgili geçen yıl yapılan halkı bilgilendirme toplantısında projenin detaylarının anlatıldığını hatırlatan Çam, şunları söyledi: “O sunumda öngörülen 3,5 milyarlık maliyetin yaklaşık 4,5-5 milyara çıkacağı kesin. Ama, bu proje doğru bir proje midir? Projeyi hazırlayan ve sunan uzmanlarorada açık ve net bir şekilde köprü ayakları ve yapay adanın körfez dip akıntılarına ve su sirkülasyonuna önemli bir engel oluşturacağını belirttiler. Bu 4,5 milyarlık projeyle Üçyol, Bozyaka, Yağhaneler, Buca, Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsü metro hattı yaklaşık 9 kilometre; Halkapınar, Çamdibi, otogar metro hattı yaklaşık 4 kilometre; ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Evka 3, Bornova merkez, Manavkuyu, Bayraklı metro hattı yaklaşık 7 kilometre; ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Konak, Alsancak liman arkası, Halkapınar metro hattı yaklaşık 6 kilometre; ayrıca yine merkezde ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak yeni 30 kilometre metro hattı, toplam 60 kilometre metro hattı; körfezde kent planlarının öngördüğü 6 adet vapur iskelesi, 20 adet farklı kapasitelerde hızlı güvenli konforlu yolcu vapuru, 5 adet yeni nesil olarak tanımlanan 80 -100 araç kapasiteli arabalı vapuru İzmir’e kazandırmak mümkün. Bunları yapar iseniz İzmir’in gerçekten kent içi ulaşımını çözebiliriz, büyük bir rahatlama olur. Ama bu 4,5 milyar lirayı kalkıp Sasalı’dan Narlıdere’ye kadar olan tüp geçit, alt geçit, şudur, budur için kullandığınızda İzmir trafiğini, İzmir’in sorunlarını çözmezsiniz ve gerçekten körfeze çok büyük bir sıkıntı ve büyük bir problem yaratırız. Bu projenin İzmir için örnek bir proje olduğunu kabul etmiyoruz ve doğru bir proje olmadığını da burada söylemek istiyorum.”

“33 AYDIR ÇIKMAYAN ÇED RAPORUNU ÇÖZÜN ARTIK!”

Devlet Demiryolları ile İZSU arasında 2011 yılında İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi için imzalanan protokollün ÇED raporunun tam 33 aydır çıkmadığını belirten Çam, “İmzalanan protokolle Körfezin ekonomik ve ekolojik ömrünü artırmak üzere planlanan çalışmalar için ÇED süreçlerinin birleştirilmesi, gerekli izinlerin ortak alınması amaçlandı. Yüklenici firma tarafından hazırlanan ÇED raporu tam otuz üç ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edildi.Hangi bakanlığa giderseniz gidin, hangi genel müdürlüğe giderseniz gidin söyledikleri şey: Binali Yıldırım, Binali Yıldırım, Binali Yıldırım. Stat yapılacak, Gençlik ve Spor Bakanı diyor ki: Binali Yıldırım. Tamam, İzmir’in Bakanısınız, eyvallah, iyi ama otuz üç aydır ÇED raporu çıkmıyor İzmir’den Sayın Bakan. Siz diyorsunuz ki: Elimizden geleni yapacağız. Dört yıldır İzmir’in Milletvekili ve Bakanısınız yani dört yılda elinizi sıcaktan soğuğa vurmadınız. Elinizi vicdanınıza koyun, otuz üç aydır çözülmeyen bu konuyu, lütfen,çözün” ifadelerini kullandı.

“SİZ ‘KOSKOCA’ BİNALİ YILDIRIM OLARAK BUNLARI ONAYLIYOR MUSUNUZ?”

Kapatılan İl Özel İdarenin mallarının İzmir’de adaletsiz şekilde dağıtıldığını da gündeme getiren Çam, şunları açıkladı: “Cennetçeşme ve Limontepe’yi içine alan 47 hektar alandaki kentsel dönüşüm iki yıldan fazla bekletildi, şimdi alındı. Sahillerde dolgu alanına ilişkin talepler maalesef yerine getirilmiyor sizin Bakanlığınıza bağlı. Buca tramvayı için “Siz durun, biz yapacağız.” dediniz, bir şey olmadı. İzmir raylı sistem projeleri yatırım programlarına alınmıyor. İskelelerle ilgili taleplerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili İzmir Milletvekili olarak ve Bakan olarak elinizden geleni yapmanız gerekiyor. İl Özel İdareleri kalkan İzmir ve Eskişehir dışındaki bütün büyükşehir belediyelerinde taşınmaz malları istediğiniz gibi ilçe belediyelere devrettiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesindeki özel idare mallarının hepsi AKP’li olan belediyelere verildi, İzmir Büyükşehir Belediyesine ve CHP’li belediyelere verilmedi. Bu şimdi hak mı, adalet mi? Siz koskoca Binali Yıldırım olarak bunu onaylıyor musunuz, doğru buluyor musunuz? Efsane böyle mi yapar? Bu gerçekten size yakışmıyor Sayın Bakan.”

Editör: Haber Merkezi