Cengiz Aldemir/ANKARA - Bütçe görüşmelerinin sürdüğü meclis genel kurulunda konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Sarayın hazırladığı bütçede halkın yaşadığı gerçek sorunların olmadığını belirterek, “Saraya göre uçuyoruz, oysa 2014'ten beri, fiilen bu Başkanlık rejimine Türkiye'yi hapsettiğinizden beri fakirleştik. 2014'te kişi başına millî gelir 12.158 dolardı, bugün 8.455 dolar ve düşüyor; uçmuyoruz, yuvarlanıyoruz, hep birlikte fakirleşiyoruz. Yaşanan gerçek bu” tespitini paylaştı.

GENÇLER YOL VE YEMEK PARASI VERECEK İŞE RAZI

10 milyonu aşkın işsizi görmeyen, iş arama umudunu kesenleri işsiz saymayan saray anlayışının yurttaşları kuru ekmeğe mahkûm ettiğini söyleyen Böke,

her 3 gençten birinin işsiz olduğunu belirterek, Türkiye'de gençlerin yüzde 64'ünün sadece yol masrafı ve yemek verecek bir işe razı olduklarının altını çizdi.

Son bir yılda 733 bin işyerinin kapandığını, TÜİK verilerinde bile 22 milyon yurttaşın ciddi şekilde maddi yoksunluk yaşadığını hatırlatan Böke, çalışanların yoksulluk yaşarken, çalışamayanların onu da yaşayamadıklarını söyledi.

DESTEK DİYE VERİLEN BORÇLAR ARTTI

Rakamları halktan gizlenen Covi-19 salgın yönetimi konusunda Türkiye’nin dünyada en kötü durumda olan 4'üncü ülke olduğunu belirten Böke, halkın borç batağına sürüklendiğini vurgulayarak, “Saraya göre Türkiye'de, esnafın, emekçinin, öğrencinin, sağlıkçının herhangi bir desteğe ihtiyacı da yok. KOBİ'lerin bankalara borcu 865 milyar lira, tüketicilerin bankalara borcu 830 milyar lira. "Destek" diye verdiğiniz borçlar yüzde 40 arttı. Nasıl ödenecek onlar? Günde 39 liraya mahkûm ettiğiniz, günde 33 liraya mahkûm ettiğiniz insanlar nasıl ödeyecekler bunları?” diye sordu.

MUHALEFET TEHDİT EDİLİYOR

387 Gazetecinin hapiste olduğunu, seçilmiş belediyelere kayyum atandığını, milyonlarca seçmenin oyunu alan bir partiye "İtlaf edilecek haşere." denildiğini, muhalefet parti liderlerinin tehdit edildiğini, hukukun çetelere sessiz kalarak destek verdiğini, yerel mahkemelerin Anayasa Mahkemesini dinlemediğini, Enis Berberoğlu'na oy veren milyonların seçme hakkının gasp edildiğini hatırlatan Böke, AKP ve MHP’li milletvekillerine, “Sarayın danışmanlarından talimat alan hâkimler hizmetleri karşılığında Yargıtaya atanıyorlar ama KHK'li akademisyenler, bu ülkenin emek emek yetiştirdiği bilim insanları suçsuzlukları tescillenmiş ama işlerine geri dönemiyorlar. Niye? Çünkü intikam peşindesiniz. Niye? Saraydan gözükmüyor tabii. Tutuklu siyasetçiler, Osman Kavala günlerdir değil, aylardır değil yıllardır tutsak ve adalet bekliyorlar. Saraydan gözükmüyor tabii bunlar” diye seslendi.

SARAYIN TALAN, TORPİL BÜTÇESİ

Saray bütçesinin talan, torpil ve bölüp parçalama bütçesi olduğunu vurgulayan Ekonomist Böke, halkın bütçesini ilk seçimden sonra kendilerinin yapacağını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye'de ara malı yerli üretim yok. İthal ara malı alınca cari açık patlasın, cari açık olunca o açığı kapatmak için orada burada döviz arasın ülke, orada burada döviz ararken bunca hukuksuzlukla Türk lirası değer kaybetsin, Türk lirası değer kaybedince halkın elektrik faturası şişsin. Kime ne? Sarayın umuru mu? Değil. İşte, bu yüzden biz bu düzeni değiştireceğiz. Hayat pahalılığına son vermek için, elektrik faturalarımızı düşürmek için, mercimeğin fiyatını yenebilir kılmak için, her sofraya her yurttaş et koyabilsin diye biz bu düzeni değiştireceğiz. Çünkü bu düzen yüzünden halk borçlu, her 4 kişiden 3'ü borçlu; Bütün partilerin seçmeni borçlu ve 2002'de 6 milyar lirayken hane halklarının borcu bugün 140 kat artmış. Daha borçluyuz hem de sarayın siyasi talimatıyla kamu bankalarının verdiği borçlar bunlar. Vatandaş borcu almış, bir de dönüyor, kamu bankalarının görev zararlarını ödüyor. Niye? Siyasi talimatla iş yaptığınız için. İşte, bu yüzden bu düzeni değiştireceğiz.”

Editör: Haber Merkezi