YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE - TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 6 oranında, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da yüzde 5.01 oranında artırılacak.

Bu zamlarla birlikte en düşük memurun maaşı 3 bin 417 liraya olacak. En düşük memur emeklisinin aylığı da 2 bin 435 liraya yükselecek.

En düşük işçi emeklisinin aylığı bin 186 liraya, en düşük esnaf emeklisinin aylığı bin 445 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı da bin 363 liraya çıkacak.

‘SARAY’A PARA VAR İŞÇİYE, EMEKLİYE YOK’

Gelen zamlar sonrası gazetemize özel değerlendirmede bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Elektriğe ve çaya yüzde 15, şekere 16, Erdoğan’a yüzde 26, Bülent Arınç’ın da içinde bulunduğu ‘Yüksek İstişare Kurulu’na yüzde 40 zam yapılırken, işçiye yüzde 5, memura yüzde 6 zam yapıldı. Saray’a para var ama emekliye, işçiye, memura yok. Bu konu kabul edilebilir değil. Çalışanlara ve emeklilere gerçek enflasyon oranında zam yapılmalıdır. Ayrıca ekonomik krizden etkilenen emeklilere Avrupa’da uygulanan eşel mobil sistemi ve artı olarak zam uygulanmalıdır.”ifadelerini kullandı.

‘EMEKLİLER ÖRGÜTLENSE İKTİDAR OLUR’

İnsanca yaşamın herkesin hakkı olduğunu ve kimsenin sadaka talep etmediğini söyleyen Beko, “İnsanlar haklarını talep ediyorlar. İnsanca yaşam ve demokratik Türkiye için örgütlü toplum ile emekliye de toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır. Demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz. Bunları sürekli gündeme getiriyoruz. 12 milyon emekli, sendikalar içerisinden mutlaka örgütlenmeli.  Çünkü haklarını ancak gerçek sendikalar koruyabilir. 12 milyon emeklinin yarısı örgütlense iktidar bile olurlar.” dedi.

CHP LİDERİ İLE NE KONUŞULDU?

 CHP’li Beko ayrıca, DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz ve yönetimiyle birlikte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ettiklerini ve toplantıda emeklilerin ekonomik kriz karşısındaki durumunu konuştuklarını belirtti.

‘EMEKLİLER ÇALIŞTAYI ÖNERİMİZİ SUNDUK’

Asgari ücretle çalışan işçilere, emekli olduklarında açlık sınırının altında maaş bağlandığını vurgulayan Beko, “ Ne yazık ki 12 milyon emeklinin 8 milyonu açlık sınırının altında maaş alıyor. Geri kalanı yoksulluk sınırın altında yaşıyor. 5 milyon emekli ikinci işte çalışıyor. Emeklilerin ortak sorunları için önümüzdeki günlerde Emekliler Çalıştayı önerimizi genel başkanımıza sunduk. Emeklilerin ekonomik, siyasal, demokratik haklarını korumak için Avrupa’da olduğu gibi sendikalı olmalarının gerekliliğine vurgu yaptık. Avrupa standartlarında anayasal hakları olan, sendikal hal ve özgürlüklerin, çalışanların emekli olduktan sonra da devam etmesi ve grevli toplu sözleşmenin ve sendikal haklarının olabilmesi için hazırlamış olduğumuz ve TBMM’ye sunduğumuz kanun teklifimizi Genel Başkanımızla görüştük.”diye konuştu.

CHP’li Beko, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuyla alakalı gerekli katkıları sağlayacağını, Avrupa’daki emeklilerin sendikalarının olduğunu, Türkiye’deki 12 milyon emeklinin de mutlaka örgütlü mücadele etmesi gerektiğini ifade ettiğini, söyledi.

Editör: Haber Merkezi