YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında tüzük değişikliklerine ilişkin uyum yönetmeliklerine son şekli verildi. CHP PM’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle milletvekili adaylarının belirlenmesinde yeni kriterler belirlendi.

Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) verilen ve PM’den yetki almadan ittifak görüşmeleri sürdürmesi değişikliğini ve ittifak durumunda önseçim olmayacağına yönelik değişikliği gazetemize değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “İttifaklarla ilgili geçmişten gelen bir uygulama vardı zaten tekrar tekrar PM’nin kararını almaya gerek yok. Bu yine de PM’yi yok saymak anlamına gelmez. Parti bana göre iktidara yürüyor. İç işleyişimizle ilgili konuları yanlış anlamamak lazım. Önseçim hala ilk aday saptama yöntemimiz. Ön seçimde tüm üyelerin katılması kararı da alınmış, bu da güzel bir karar Mesela iki defa kontenjan adayı olan üçüncü kez kontenjan adayı olamayacak diye bir madde var. Biz bunu zaten talep ediyorduk. ‘Hem ön seçime aday olayım hem merkez yoklamasına aday olayım’ bu etik ve ahlaki değil dedik, bu da yasaklandı.” dedi. Bayır, yüzde 10’un altında oy alınan illerde aday belirleme yetkisinin Genel Başkan’a verilmiş olup, yüzde 15’lik orana dahil edilmiyor olmasının önemli olduğunu belirtti.

‘ÜZERİNDE DURMAYALIM’

CHP’den ihraç edilen eski vekil Aylin Nazlıaka’nın affedilmesini de değerlendiren Bayır, “Bir hatası varsa zaten bu sürede cezasını çekti. İktidara yürüyen bir parti olarak bunların üzerinde çok durmamak gerekir. Partiye geri dönmesi bir yere aday olacağı anlamına da gelmez. Bizim iktidar olamayışımızın en büyük sebebi yine biziz. Birbirimizin paçasını çekiştirmekten iktidar olamıyoruz.” dedi.

‘ÇARŞAF LİSTE OLMALI’

Kongreler sürecinin bölünmeden, parçalanmadan tamamlanması gerektiğini söyleyen Bayır, Kılıçdaroğlu’nun tek aday söylemini de değerlendirerek, “Bu AKP’deki gibi tek adamın ağzından çıkan sözle, şu kişi il başkanı olacak anlamına gelmez. İzmir’de tutmaz zaten ve o yarışın önü kesilmemeli de. Parçalanmayı değil bütünleşmeyi getirecek çarşaf liste formülü de bizim talebimiz. Genel Başkanımız’ın söylediği de aslında bu. Çok aday çıkarmayın, adaylar mümkün olduğunca kendi aralarında anlaşsınlar, herkesin içine sindirebileceği bir isim olsun.” dedi.  Bayır, CHP’li belediye başkanlarının görevini eksiksiz yaptığı sürece, kongreler sürecinde yeni ayrılıklar olmadığı takdirde CHP’nin iktidar olacağını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi