Bir boru hattı veya kanalla herhangi bir havzadan bir başka havzaya suyun yapay yollarla taşınması olan havzalar arası transferi meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan,

Türkiye’nin su potansiyellerinin birbirinden son derece farklı olan 26 adet havzaya ayrıldığını belirterek, “ Bu havzalar sadece su potansiyeli açısından değil aynı zamanda sosyal-ekonomik, demografik ve kültürel yapı açısından da büyük farklılıklar göstermektedir. Su sıkıntısı çeken havzaların su talebini karşılamak amacıyla hayata geçirilen havzalar arası su transferleri beraberinde ekolojik yıkımı getirmektedir” dedi.

SU TRANSFERİNİN RİSKLERİ
Her havzanın kendi coğrafik özelliklerine göre bir yapısı ve milyonlarca yıl içinde gelişmiş bir ekolojik, biyolojik birikimi bulunduğuna dikkat çeken Bakan, bir havzadan diğer havzaya su aktarmakla yapısının bozulduğunu ve nehirlerin taşkın yaptığı suyu almak anlamına da geldiğini vurguladı. Bilim insanlarının, iklim kriziyle birlikte, su transferi yapılan bölgede yüzey suları, dereler, gölcükler ve göllerdeki su miktarı azalmasıyla su sıcaklığının artacağı, sudaki besin tuzlarının yoğunlaşacağı bilgisini paylaşan Bakan, sistemin istilacı türlerin de transferine neden olacağı uyarısında bulundu.

 

BU KONUDAKİ ÇALIŞMALARINIZ NELERDİR?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Havzalar arası su transferinin sosyal ve çevresel etkilerinin kısa, orta ve uzun vadedeki etkilerini araştıran çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise elde edilen bulgular nelerdir? Yapılmamışsa gerekçesi nedir?” sorusunu yönelten CHP’li Bakan şu sorularına da yanıt istedi:

Havzalar arası su transferinin, nehir akışlarında yaratacağı değişiklik sonucu tuzlanmaya neden olabileceği hakkında bir araştırmanız var mı? Var ise elde edilen bulgular nelerdir?
Havzalar arası su transferinin, kıyı erozyonuna ve istilacı türlerin transferine neden olabileceği hakkında bir araştırmanız var mı? Var ise elde edilen bulgular nelerdir?
Havzalar arası su transferinin, tehlike altındaki sucul canlılara ve korunan alanlar üzerine ekolojik maliyetleri hakkında bir çalışmanız bir var mı? Var ise elde edilen bulgular nelerdir?
Bu konularda bilimsel bir araştırma yoksa ne zaman yapılacaktır? İklim kriziyle mücadelede son derece kritik öneme sahip "su kaynaklarının” korunması konusunun ekolojik bir bakış açısıyla ve ekolojik veri toplama bakış açısıyla yeniden değerlendirilmesi düşünülmekte midir?

Editör: Haber Merkezi