TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, Greenpeace’in Adana’daki yasa dışı plastik döküm alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri üzerinde yaptığı analizin sonuçlarını Meclis’e taşıdı. CHP’li Bakan, önergesinde “İzmir Kemalpaşa’daki, Çukurova’daki tarım arazilerinin ortasında ortaya çıkan çöp görüntüleri, Hollanda’nın çöpünün Mersin sokaklarında görülmesi, dere kenarlarında yakılan çöp görüntüleri öyle bir noktaya geldi ki artık görmezden gelinememektedir. Bu, çevre/doğa kirliliği kadar halk sağlığı açısından hayati bir konudur” ifadelerini kullandı.

TESPİT EDİLEN DİOKSİN VE FURAN MİKTARI, KİRLETİLMEMİŞ TOPRAK NUMUNESİNİN 400 BİN KATI!

Greenpeace’in Adana’daki yasa dışı plastik döküm alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri üzerinde yaptığı analiz sonuçlarına dikkat çeken Bakan, önergesinde şunları belirtti: “Toplanan örnekler hem Greenpeace Araştırma Laboratuvarlarında hem de bağımsız bir laboratuvardan bilim insanları tarafından incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; tespit edilen dioksin ve furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı çıkmıştır. Bu şimdiye kadar Türkiye’de rapor edilen en yüksek toksik düzey olarak tanımlanmıştır. Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği kanserojen olmasıdır.”

HALKI İTHAL ETTİĞİNİZ ÇÖPLERLE ZEHİRLİYORSUNUZ!

Bakan konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Adana’nın verimli tarım, hayvancılık ve sulama arazileri içinde yer alan 5 farklı çöp döküm alanında yapılan incelemelerin sonuçları, Türkiye’nin ve halkın içinde bulunduğu durumu gözler önüne sererken, iktidarın toksikliğinin ve saray rejimini tamamen çöktüğünün de göstergesidir. İstedikleri kadar reddetsinler plastik atıklar yasa dışı olarak yakılıyor! Bunun sonucunda ortaya çıkan zehirli maddeler toprağa, suya, havaya ve besin zincirine karışıyor. Zehir insanların vücutlarında dolaşıyor. Yani hem doğaya hem insanlara zarar veriyor. Bu bilimsel rapor bir daha bazı gerçekleri önümüze koyuyor ve halk sağlığı için geri dönüşümü olmayan sonuçlar doğuracağına işaret ediyor. Olması gereken; Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte hareket etmesidir. Ama bırakın birlikte hareket etmelerini, kendi iradeleriyle dahi hareket edemeyen bir bakanlar yığını söz konusu. Bu ülkenin toprağını, suyunu, havasını korumak; doğayı ve halk sağlını tehlikeye atacak her türlü faaliyeti, ticareti, yatırımı bertaraf etmek zorundayız. AKP’nin manipülasyonlarına rağmen bu konuyu güçlü bir şekilde gündemde tutmak zorundayız.  Ülkemizin daha öncelikli hayati gündemlerinin yanında bu konuyu da konuşmaya devam etmek zorundayız. Yoksa; içecek temiz suyumuz, ekecek toprağımız, yiyecek gıdamız, yaşayacak bir hayatımız ve geleceğimiz olmayacak. Bir kez daha haykırıyoruz; Türkiye’yi dünyanın çöp sömürgesi haline getirdiniz. Yetmedi, halkı ithal ettiğiniz çöplerle zehirliyorsunuz! Derhal çöp ithalatını yasaklayın!”

CHP’li Bakan, Bekir Pakdemirli’ye ve Murat Kurum’a sordu:

“Greenpeace’in yaptığı bilimsel araştırma göz önünde bulundurularak; konuyla ilgili Bakanlığınızın görüşü nedir? Konuya ilgili hangi adımları atacaksınız? Sadece Adana’da verimli tarım, hayvancılık ve sulama arazileri içinde yer alan 5 farklı çöp döküm alanını kapsayan bu bilimsel çalışmayı ciddiye alarak; üretim alanları yani toprak ve su kaynakları başta olmak üzere halk sağlığını da doğrudan tehlikeye atan bu konuda mevcut durumu tespit etmek ve alınacak önlemleri belirlemek amacıyla Türkiye genelini kapsayacak şekilde yasa dışı plastik çöp döküm alanlarında benzer bir çalışma yürütecek misiniz? Detayları nedir? Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında koordineli olarak yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa detayı nedir? Yoksa gerekçesi nedir? Bakanlığınız bugüne kadar bu döküm alanlarında toprak ve su kirliliği yönünden etkilerine dair hiç bilimsel araştırma ve denetim yapmış mıdır? Detayları nedir?”

Bakan ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan çöp ithalatına dair son verilerin detaylarını istedi. Murat Bakan, “Türkiye’ye 2021 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Türkiye’ye 2022 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir?” diye sordu.

Editör: Haber Merkezi