Urla’da İl Özel İdaresi’nden Maliye Hazinesi’ne devredilen ve mahkemelik olan deniz manzaralı resmi tesis arazilerine Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ticaret izni verdi.

Geçmişte Vilayetler Birliği’ne ait olup, sonrasında İzmir İl Özel İdaresi tarafından satın alınan Urla Zeytinalanı Mahallesi’ndeki yaklaşık 23 dönüm büyüklüğünde olan dev arazi üzerindeki tesislerle birlikte kamu yararı vasfından çıkarılarak ticari yatırımlara açıldı.

Eğitim ve konaklama tesislerinin yerine alışveriş merkezi, otel ve rezidans yapılmasının önünü açmak suretiyle verilen ticaret ve turizm imarı ile arazinin değeri satış öncesinde artmış oldu.

Öte yandan yapılan değişikliğin kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu gibi gerekçelerle mahkemeye gidecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alana verilen ticaret ve turizm imarının tümden iptalini isteyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Özel İdare’ye ait taşınmazların Hazine’ye devri nedeniyle açtığı davalar nedeniyle zaten mahkemelik olan söz konusu alanın yeni imar planları da yargıya taşınınca, tesis arazisi iki koldan davalık olmuş olacak.

“İl Özel İdaresi İzmir’in İzmirlinin mallarını teker teker satıyor. İzmir’in kaynaklarıyla, yerel sermayeyle, tasarrufla İzmirli’ye hizmet için alınmış bu mallar yereldir ve İzmir’indir. İzmir’in malını İzmir’e bırakın!” diyen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Bakan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORDU:

1 – Hazine’ye devri bile mahkemelik olan bir taşınmazın planları nasıl ve hangi amaçla değiştirilmiştir? Neden ticarete açılma ihtiyacı duyulmuştur?

2 – Özelleştirme İdaresi’nin Urla’daki söz konusu alanda yaptığı plan değişikliği kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı değil midir? Yapılan değişikliği iptal edecek misiniz?

3 – Yapılan plan değişikliğinde yerel yönetimlerin (Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi) görüşü alınmış mıdır?

4 – Yaptığınız imar değişikliğini iptal ederek söz konusu alanın kamu yararına kullanılması doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edecek misiniz?

5 – Özel İdare Sitesi olarak da bilinen söz konusu alanda lojman olarak konaklayan ilçe kaymakamına Urla’da tahsis edilecek bir yer var mıdır?

6 – Hazine’ye devrinin iptal davası sürerken söz konusu alanda plan değişikliği yapılarak özelleştirilme hamlesi etik midir?

URLA’DAKİ ALANIN TARİHİ

Yaşar Neng Lisesi binası, 1993 yılında Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yapılmıştır. 1994 yılında 232 milyar (bin) lira bedelle İzmir Özel İdaresi’ne satılan bina, 1996’da okula dönüştürülmüştür. 1997 yılına kadar 1 yıl süreyle “Yaşar Neng Özel Lisesi” adıyla kullanılan bina, Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün “Güçlendirme gerektirir” raporu üzerine 1997 yılında boşaltılmış, 2002 yılında engelli üretim merkezi yapılmak istenmiş, ancak proje verimli bulunmayarak iptal edilmiştir. Milli takımlar kampı yapılması için 2004’te 15 yıllığına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devredilen tesis, çivi bile çakılmayınca geri alınmış, yıllarca kimsenin el atmadığı, camları ve doğramaları kırılan binanın son olarak bakımsızlık yüzünden çatısı da tamamen uçmuştur. İl Özel İdaresi, 2011 yılında araziyi huzurevi yapılması amacıyla 25 yıllığına bedelsiz tahsis etmek istemiş, bu girişimler de başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 2014 yılında yayınlanan Bütünşehir Yasası sonrasında kapatılan İl Özel İdaresi’nin taşınmazları arasında yer alan mülk, daha sonra tartışmalı şekilde Hazine’ye devredilmiştir. Arazi son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından ilçe kaymakamlığına lojman alanı olarak tahsis edilmiştir. Kendine ait arıtma tesisine dahi sahip olan binadan deniz kenarına altgeçit ve özel plajı da bulunmaktadır. Okul olarak da kullanılan 3 katlı ve 24 odalı binanın bahçesinde çift daireli 15 bağımsız motel binası, yüzme havuzu ve yazlık kafeterya da yer almaktadır. Dönemin parasıyla 10 trilyon lira harcanarak yapılan bina ve çevresindeki yapıların güçlendirilmesi için Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün 2005’te hazırladığı raporda yenileme çalışmalarının yine o günün parasıyla 4 trilyon lira tutacağını belirtilmiş ve tadilat çalışmasından vazgeçilmiştir.

Editör: Haber Merkezi