Cengiz Aldemir/ANKARA - Kamu iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilen kadrolu ve sözleşmeli personele, subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları ile uzman jandarma ve uzman erbaşlara ödenmekte olan ek tazminatın emekli maaşlarına da eklenmesi için kanun teklifi verdi.
 

ASKERLERİN EK TAZMİNATI EMEKLİ MAAŞLARINA EKLENSİN
Arslan meclis başkanlığına sunduğu teklif gerekçesinde, “Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre kamu iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilen kadrolu ve sözleşmeli personele, subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları ile uzman jandarma ve uzman erbaşlara ödenmekte olan ek tazminatın emekli maaşlarına eklenmesi öngörülmektedir. Ancak bu miktar, ödenmekte olan emekli maaşının yüzde 25'inden fazla olmaması hükme bağlanmıştır. Böylece, ek ödemelerin kamu görevlilerinin emekliye ayrılmaları hâlinde aynı hesaplama yöntemiyle emekli maaşlarına dâhil edilmesi amaçlanarak emekli maaşlarında artış öngörülmektedir” dedi.

KAZA GEÇİREN İŞÇİYE İNSANİ ÖLÇÜDE MAAŞ BAĞLANSIN
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda da değişiklik yapılmasını isteyen Arslan, yapılacak değişiklikle, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu başka birinin sürekli bakımına muhtaç duruma gelen işçilere, süresini doldurarak emekli olması halinde alacağı emekli maaşının yüzde 85’den az olmamak üzere bağlanan gelirin, net asgari ücretten az olmaması gerektiğini savundu. CHP’li Arslan, yasa değişikliğiyle, ağır iş şartları altında çalışmak zorunda bırakılan asgari ücretlilerden, başkasının bakımına muhtaç olacak şekilde kaza geçiren işçilere bağlanan gelirin, asgari insani ölçülere getirilmiş olacağını belirtti.

2005’DEN SONRA MEMUR OLANLARA BİR EK DERECE VERİLSİN

Memur ve diğer kamu görevlilerine de işe başlarken bir derece verilmesi hakkında kanun teklifi hazırlayan Arslan, yapılacak düzenlemeyle, 2005 tarihinden önce kamuda çalışanlara verilen ek derece hakkından, 2005 yılı sonrası işe başlayan kamu görevlilerinin de yararlandırılmasının amaçlandığını vurguladı.

KAMUDA ENGELLİ VE HÜKÜMLÜ ÇALIŞAN ORANI YÜKSELTİLSİN

Arslan, Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında verdiği bir diğer Teklifle, kamu kuruluşlarında ve özel sektörde engelli personel çalıştırma oranının yüzde 3’den yüzde 6'ya çıkarılmasını önererek, “İş Kanununun engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu ile ilgili hususları düzenleyen 30 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile kamuda yüzde 4 olan zorunlu engelli ve hükümlü çalıştırma oranı yüzde 8'e, özel sektörde ise yüzde 3 olan bu oran yüzde 6'ya yükseltilmiştir. Böylece, kamuda ve özel sektörde zorunlu engelli istihdamı iki katına çıkartılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi