CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından yayınlanan 2021 yılı Avrupa Uyuşturucu raporunda, "Tüm rutin göstergelerimiz 2020'nin başında Avrupa uyuşturucu pazarının giderek daha yüksek saflığa veya tesire sahip çeşitli uyuşturucuların yasaklama çabalarına rağmen yaygın olarak bulunabildiği bir pazar olduğunu göstermektedir. Bu, 2020'de gözlemlediğimiz büyük kokain ve diğer uyuşturucu ele geçirmeleri ile gösterilmiştir" denildiği bilgiyi paylaştı.

MADDE KULLANICILARI VE SEÇENEKLERİ ARTTI

Arslan, raporda ayrıca, bir dizi gösterge aracılığıyla, uyuşturucu kullanım biçimlerinin karmaşık hale geldiğini, madde kullanıcıları ve uyuşturucu madde seçeneklerinin arttığına da dikkat çekildiğini söyledi. 

UYUŞTURUCU PAZARI DİJİTALLEŞİYOR

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Arslan, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığının pandemiyle ilgili kısıtlamalara hızlı bir şekilde adapte olmuş gibi görünmesine rağmen, arzda büyük aksaklıklar yaşandığına dair pek fazla kanıt olmadığını vurgulayarak, "Sosyal mesafe önlemleri perakende uyuşturucu ticaretini etkilemiş olabilir. Ancak bu durum, uyuşturucu dağıtımını kolaylaştırmak için yeni teknolojilerin daha fazla benimsenmesine yol açmış ve muhtemelen son yıllarda pazarın gitgide dijitalleştiğini gösteren eğilimi hızlandırmıştır.” görüşlerine yer verilmiştir.

Uyuşturucu ve bağımlılık yaratan madde seçeneklerinin artması, dağıtım yollarının yeni kanallar bulması tehlikenin boyutlarını daha da artırmaktadır" uyarısında bulundu.

MADDE BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN SAYISI KAÇ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, " 2010 yılında uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi için sağlık kurumlarına başvuranların sayısı ve cinsiyet yaş gruplarına göre dağılımı nedir? illere göre dağılımı nedir? Hayatını kaybedenlerin sayısı cinsiyet ve yaş gruplarına göre dağılımları nedir? Yatarak ve ayakta tedavi olanlara ilişkin veriler nedir?" diye sordu.

CHP'li Arslan şu sorularına da yanıt istedi:

2019, 2020 ve 2021 yıllarında uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi için sağlık kurumlarına başvuranların sayısı ve cinsiyet yaş gruplarına göre dağılımı nedir? 

Her yıl için ayrı ayrı olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı cinsiyet ve yaş gruplarına göre dağılımları nedir? 

Bu yıllarda yatarak ve ayakta tedavi olanlara ilişkin veriler nedir? illere göre dağılımı nedir?

Editör: Haber Merkezi