CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan iktidara, son iki yılda elektriğe yüzde 73, doğal gaza yüzde 57 zam yaptıklarını, her üç gençten birisinin işsiz, 408 bin üniversite öğrencisinin neden kaydını sildirmek zorunda kaldığı ve Borçlanma Genel Müdürlüğü’nün neden kurulduğunu sordu. Meclis bütçe konuşmasında CHP grubu adına söz alan Arslan konuşmasında, “Ülkeyi yönetemiyor, savruluyorsunuz. Yaşanan bu tablo, ülkedeki her kuruma maalesef olumsuz olarak yansıyor” sözleriyle eleştirdi.

TÜBA’YA MÜDAHALE EDİLDİ

Türkiye Bilimler Akademisi ve Türkiye Uzay Ajansı bütçeleri üzerine konuşan Arslan, bilimsel bağımsızlığın önemine vurgu yaptı. Avrupa'da bilim akademilerinin tarihinin 1700'lü yıllara dayandığını hatırlatan CHP’li Arslan,” Ülkemizde TÜBA 1993 yılında kurulmuş. Gelişmiş ülkelerdeki bu akademilerin bizde olmayan bazı ortak özellikleri vardır. Bunlar kurumsal özerklik, güçlü mali yapı, bilimsel bağımsızlık. Bugün, dünyanın gelişmiş ülkelerinde akademiler devlet bütçelerinden destek alırlar ama üye seçimlerinde ve bilimle ilgili çalışmalarında tamamen bağımsız hareket ederler. Bilimsel bağımsızlık ve yönetsel özerkliği birilerini rahatsız etmiş olacak ki 2011 yılında çıkarılan bir kanun hükmünde kararnameyle TÜBA'ya müdahale edilmiştir. Kurul üyelerinin üçte 2'sini seçme yetkisi YÖK ve TÜBİTAK'a verilmiştir. O tarihte yaşanan bu deprem sonucunda maalesef çok sayıda kurul üyesi istifa etmek zorunda kalmıştır” hatırlatmasında bulundu.

BAKAN’A UYARI

Kurumun içinde bulunduğu durumu 2014-2018 Stratejik Planı ile ortaya koyan Arslan, aynı kurumun yaptırdığı bir ankete dikkat çekerek, “Kendi üyeleri ve üniversitelerden akademisyenlere şu soruyu soruyor: "Akademi faaliyetlerini etkileyen olumsuz unsurlar nelerdir?" diye. Ortaya çıkan tablo ise ankete katılan bilim insanlarının yüzde 91'i "Kurum siyasetin etkisi altındadır." diyor, yüzde 83'ü atama yoluyla üye olunmasının sakıncalı olduğunu söylüyor, yüzde 82'si son değişikliklerle kurumun uluslararası imajının olumsuz etkilendiğini, yüzde 74'ü ise başarılı akademisyenlerin üye olmaması ya da olamamasının kurumu olumsuz etkilediklerini söylüyor” bilgisini paylaştı. Aslan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yapılan anketi dikkate alması uyarısında bulundu.

MECLİSİ YOK SAYDINIZ

Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasında geç kalındığının altını çizen CHP’li Arslan, kurumun kuruluş temelinin yanlış hukuksal zemin üzerine oturtulmuş olduğu tespitinde bulundu. Meclisin yetki alanında olan konuların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yok sayıldığını ifade eden Arslan iktidara, “Keşke kuruluş kanunu yüce Meclisimize gelmiş olsaydı. Kamu görevlilerinin atamaları, görev ve yetkileri, diğer özlük hakları kanunla düzenlenir. Meclisin yetkisinde olan bu konuları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlediniz, Meclisimizi yok saydınız” dedi. Türkiye Uzay Ajansının Yönetim Kuruluna verilen harcama yetkisini Sayıştay denetiminden neden çıkartıldığını soran Aslan, “Raporlara geçmesini istemediğiniz harcamalar mı yapacaksınız? "Yandaşa kadro kapısı, yüksek huzur hakları vererek Uzay Ajansı kurduk." denilemez” sözleriyle tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi