Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili konuşarn Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Binali Yıldırım’ın 71 yıl sonra İzmir’den çıkan başbakan olduğunu belirterek, "Binali Yıldırım İzmir için şanstır. Hayır dersek onu da kurtarmış oluruz" dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İzmir 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ve Türk-İş’e bağlı İzmir’deki sendikaların şube başkanlarının katıldığı toplantıya CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Özcan Purçu da konuk oldu. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, Türkiye’de iş barışından işsizliğe turizmden tarıma her alanda sıkıntı bulunduğunu, hükümetin referanduma giderken yurttaşlara mavi boncuk dağıtarak bu süreci aşmaya çalıştığını savundu. İşsizlik fonunun işverene teşvik fonu haline getirildiğini belirten Yıldırım, bu sürecin sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Toplantıda konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de işçi örgütleriyle bundan sonra belirli aralıklarla bir araya geleceğini, Meclis’teki çalışmalarında emek örgütlerinin katkılarının önemli olacağını söyledi. İnsanların, diline, dinine, rengine, mezhebine ve düşüncesine bakmadan siyaset yürüttüklerini, Türkiye’de yaşayan herkesi aynı bayrak altında Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya çağırdıklarını anlatan Sertel, şöyle devam etti: "Emperyalist ülkeler, hedef seçtikleri ülkeleri bölüp parçalamak için çalışma yürütüyorlar. Avrupa Birliği içinde de, dünyanın birçok yerinde de bu örgütlenmeleri sürdürüyorlar. Kendileri bütünleşirken, diğer ülkeleri bölerek, parçalayarak yönetmek istiyorlar. Türkiye’de bunu başkanlıkla yapmak istediklerini görüyoruz. Tek adam rejimi diyemeyiz. Yarın bir kadın da gelebilir. Bunun adı tek kişilik rejim ve başkanlık sistemidir. İşçi haklarını bırakın yaşam hakları yok ediliyor. Rejim değişikliği sorunu var. Bugün FETÖ’cü diye nitelendirdikleri ve düne kadar birlikte oldukları insanların mallarına el koydular. Başkan olduktan sonra herkesin mallarına el konulmayacağının garantisi kim? Demokrasi özgürlük ve örgütlenme özgürlüğü Başkanlık sisteminde olmayacak. Demokrasinin yaşaması, demokratik sendikal hakların gelmesi için hayır çıkması lazım."

"71 YIL SONRA İLK BAŞBAKAN"
Konuşmasında Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir için bir şans olduğunu belirten Atila Sertel, "İzmir 71 yıldır Başbakan çıkaramamıştır. Binali Yıldırım, 71 yıl sonra İzmir’den çıkan ilk başbakandır. Bu nedenle İzmir için bir şanstır. Hayır dersek onu da kurtarmış oluruz. Hayır dersek Binali Yıldırımı da parlamenter sistemi de seçimle gelmiş bakanları da korumuş olacağız. Binali Yıldırım’ı İzmir’de herkes tanır. İşadamları, sanayiciler bir sıkıntıları olduğunda ona anlatırlar, çözüm talep ederler ama Başkanlık sisteminde bakanları kimse tanımayacak. Başkanın atadığı bakanlar da halkı değil sarayı dinleyecek" dedi.

"GEMİ SU ALIYOR"
Daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı üyesi Özçan Purçu da, Türkiye’yi bir gemiye benzeterek, "Gemi su alıyor. El birliğiyle gemiyi kurtarmamız lazım. Geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda Brüksel’de Avrupa Konseyi’nden de insanlarla görüşmelerde bulundum. Ciddi bir endişe duyuyorlar. ‘Türkiye’deki başkanlık sistemi dönemeci AB’yi ve dünyayı etkileyecek’ diyorlar. Diken üstündeler. Referandum da evet çıkarsa tıpkı Varlık Fonu’nda olduğu gibi mal, mülk garantisi kalmayacak. Bir kişinin ağzından çıkan söz, bütün herkesin yaşamını etkileyecek. Türkiye’de büyük sermaye sahipleri şu anda yatırım yapmıyor. Bir kısım yurttaşımız da yatırımlarını dışarıya taşıyor. Referandum son şansımız. Çünkü bizim gibi düşünen insanları yaşatmayacaklarını da açık seçik ifade ediyorlar" diye konuştu.

Toplantıda hazır bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner de ziyaret dolayısıyla, Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, CHP Milletvekilleri Atila Sertel ve Özcan Purçu’ya TGS’nin Cumhuriyet gazetesine destek için hazırladığı 'Cumhuriyet Susmaz-TGS' yazılı atkılarından hediye etti.

Editör: Haber Merkezi