Bayır, 24 Nisan 1964 yılında yürürlüğe giren, ‘’Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’’ üzerinden, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi vererek, Türkiye’de görev yapan yabancı diplomatların açık duruşmaları izlemesi ya da izin almalarını gerektiren herhangi bir hüküm ya da madde bulunmakta mıdır ve söz konusu diplomatlar hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır? sorularını yöneltti.

Tacettin Bayır’ın, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’na sorduğu sorular;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

         Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünya ve Avrupa’nın yakından takip ettiği, Can Dündar ve Erdem Gül’ün duruşmasına gelen yabancı diplomatların “gövde gösterisi” yaptıklarını ve “hadlerini aştıklarını” ileri sürmüş ve bu diplomatları Türkiye’nin içişlerine tecavüzle suçlamıştır. 

         Oysa ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, «Diplomatik ilişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi» ni 18 Nisan 1961 tarihinde imzalamış, 24 Nisan 1964 tarihinde yürürlüğe girmesiyle kabul etmiş durumdadır. Bu sözleşme Türkiye’nin de taraf olduğu, diplomatların görev yaptıkları ülkede çalışma şekillerini düzenleyen uluslararası bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin 3. maddesinin ‘d’ bendi, “Bütün yasal imkânlarla kabul eden Devletin durumunu ve gelişmelerini tespit etmek ve bunlar hakkında gönderen Devlet Hükümetine bilgi vermek” hükmünü içermektedir. Yani, bağlı oldukları devletlerinin ilgilendikleri konuları “yerinde tespit etmek”, izlemek ve rapor etmek, mu maddeye göre yabancı diplomatların temel görevleri arasında bulunmaktadır.

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Türkiye’de görülen açık duruşmaları kimin izleyip kimin izlemeyeceğine ilişkin bir sınırlama var mıdır?

1.     Yasalarımızda, Türkiye’de görev yapan yabancı diplomatların açık duruşmaları izlemesi ya da izin almalarını gerektiren herhangi bir hüküm ya da madde bulunmakta mıdır?

2.     Türk diplomatları görev yaptıkları ülkelerde, Türkiye’nin ilgilendiği pek çok davayı duruşma salonunda görevleri gereği izlemişler midir?  Mesela Almanya’da görülen hırsızlık ve yolsuzluk davası olarak bilinen Deniz Feneri’ni diplomatlarımız, ilgili mahkemelerde takip ederek, davayla alakalı hükümete ve ilgili bakanlıklara bilgi vermişler midir?

3.     Bilindiği gibi Türkiye’de görülen ve tüm dünyanın takip ettiği, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yargılandığı dava duruşmalarını, pek çok yabancı diplomat izlemişti. Bu duruşmayı izleyen yabancı diplomatlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

4.     Sayın cumhurbaşkanının Türkiye’nin içişlerine tecavüzle suçladığı, söz konusu diplomatlar hakkında herhangi bir işlem yaptırmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi