Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün, AB ile yapılan anlaşma gereği 20 Mart’tan sonra Avrupa’ya geçen sığınmacıların iade edilmesi için ‘Geri Kabul Merkezi’ oluşturulmak üzere önce Dikili İlçesi'nde yer bakıldığı, ardından Manisa ve Akhisar'da proje yapıldığı belirtildi. Dikili tartışmaları başladığında İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yunanistan'dan gelecek göçmenlerin, işlemlerinin mümkünse feribot içinde yapılmasının ardından, İzmir'deki geri gönderme merkezine alınacağına işaret ederek, "İzmir'deki geri kabul ve barınma merkezi 750 kişi kapasiteyle geri gönderme merkezine dönüştürülmüştür. Buradan ülkelerine iade edilmektedir. Yunanistan'dan gelecek Suriyeli mültecilerin sayısı kadar Türkiye'deki kamplardan da aynı sayıda göçmen yurt dışına gönderilecektir. Dolayısıyla Yunanistan'dan gelecek Suriyeli mülteciler İzmir'de kalmayacak, doğrudan sınırdaki çadır kentlere yönlendirilecektir" demişti.

CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP İzmir İl Başkanlığı Mülteci Sorunları Araştırma Komisyonu Üyesi Utku Gümrükçü ise kamp merkezi olacak yerin Çiğli olduğunu belirterek ilçenin bu kampa sosyolojik olarak hazır olmadığını ifade etti. Gümrükçü, "Kampın hizmete açılması ve sonrasında yaşanabilecek olumsuzluklarla ilgili gerekli önlemler alınmış mıdır?" diye sordu, aydınlara da "Sorunu gündeme alın" çağrısında bulundu.

Çiğli Harmandalı'da 60 dönümlük alanda 750 kişi kapasiteli, yasadışı kaçışlarda yakalanan mültecilerin geçici kullandığı Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi bulunuyor.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi