Gizem TABAN/İZGAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Torbalı olağanüstü ilçe kongresi Aydın Sezer Düğün Salonu'nda gerçekleşti. Toplamda 378 delegenin oy kullandığı ve CHP Torbalı’nın yeni ilçe başkanı ile yönetiminin seçildiği kongrede başkanlık için; geçici yönetimin başkanı Övünç Demir, adaylık için meclis üyeliğinden istifa eden Yıldız Sivrikaya ve İlçe eski Başkanı Faruk Akpınar yarıştı.

SALONDAKİ DETAYLAR

Seçimin yapılacağı salon parti bayraklarıyla süslenirken Torbalı’nın rahmetli belediye başkanı İsmail Uygur’un yer aldığı ‘Seni asla unutmayacağız’ yazılı afiş göze çarptı. Öte yandan salonda delegelerin oturacağı yer ile partili üyelerin oturacağı yerin arasına bariyer çekilmesi dikkat çekti.

Adaylardan hiçbirinin afişi salonda yer almadı. Üç adayın afişinin de salonun bulunduğu sokakta yer aldığı görüldü. Ayrıca seçimde yarışacak üç aday, kongre öncesinde birlik beraberlik pozu verdi.

‘SORUMLULUK ÇOK BÜYÜK’ 

Kongrenin Divan Başkanı CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer oldu. Kongrede açıklamalarda bulunan Divan Başkanı Sümer, “İzmir, Türkiye’de demokrasinin sigortası, özgürlüğün kardeşliğin ve barışın başkenti… Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor ve bu zor süreçten geçerken CHP’li her bireyin üzerine düşen sorumluluk çok büyük… Hangi kardeşimiz seçilirse seçilsin bu sorumlulukla hareket edecektir. Buradan birlik ve beraberlik mesajlarıyla çıkacaktır. Delege arkadaşlarımızın kendi iradeleriyle oy kullanacağına inanıyorum” dedi. Sümer, üç adayı da birlik ve beraberlik pozu vermek için sahneye çağırdı. Adaylar birlik fotoğrafın ardından kürsüye çıkarak konuşmalarını gerçekleştirdi. Kongrenin blok listeyle yapılmasına karar verildi. 

ADAYLARDAN BİRLİK POZU

‘CANIMIZI DİŞİMİZE TAKACAĞIZ’

“İktidara susamışız iktidara…” ifadeleriyle kürsüye çıkan İlçe Başkan Adayı Övünç Demir, şunları söyledi: “Torbalı CHP Örgütünü yeniden ayağa kaldırmaya, yeniden omuz omuza olmaya susamışız. Yılladır bir yürüyüşün içerisindeyim. İlk günkü heyecanla çalışıyorum. Sizlerden, sizlerle öğrendiklerim hiçbir kitaba sığmaz. İnandığımız değerler uğruna canımızı dişimize takmaya hazırız. Daha zorlu yollardan geçeceğiz, zaman zaman kavga edeceğiz ama mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bundan 3 buçuk ay önce partimizi kongreye götürme ve partimizi güçlendirme görevi tebliği edildi. Binin üzerinde üye yaptık. Küsen, darılan arkadaşlarımızın gönlümü aldık. Partimizin kapılarını Torbalılı hemşerilerimize sonuna kadar açtık. Bizim CHP’yi büyütme, fikirlerini ve projelerini geniş kitlelere ulaştırmaya ihtiyacımız var. Biz Torbalı’nın 20 yıllık geleceğine adayız. Bu bir kadro hareketidir. Bu sadece benimle, yönetimle olacak iş değil, herkesin bu yemekte tuzu olacak. Tecrübeyle gençliği buluşturacağız. Tüm mahallelerimizin sorunlarını yılardır çalışıyorum, Torbalı’yı nasıl geliştiririz, buna kafa yoruyorum. Dalga dalga taban siyaseti yapacağız. Komisyonlarımız hazır. Sadece 3 buçuk ayda 50’nin üzerinde ev, 100’ün üzerinde esnaf ziyareti yaptım. Karnemiz ortada… Ben üretmeye, çalışmaya adayım. Ben örgütümle birlikte Torbalı’nın 20 yıllık geleceği için yetki istiyorum.”

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Rahmetli Belediye Başkanı İsmail Uygur’u anan Demir, konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı. Demir, şöyle konuştu: “CHP bana babamdan, dedemden miras… Hepimize Atatürk’ten miras… Torbalı İlçe Başkanlığı İsmail Uygur’dan miras… Bu mirasa sahip çıkacağız. Bugün burada gözlerim en çok onu arıyor. Efsane başkanımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Efsane başkanım, eserlerine, mücadelene ve Torbalı’ya olan sevdana sahip çıkacağız. Yeri geldi rakip olduk, yeri geldi parti içi yarışta karşı karşıya geldik, yeri geldi yarıştık ama siyasette İsmail Uygur gibi bir ağabeyiniz, rakibiniz varsa size çok şey öğretir.” 

‘KİMSE DELEGEYE BASKI YAPAMAZ’

Delegelere belediye tarafından baskı yapıldığına yönelik söylentilere değinen Demir, delegeleri kimseye ezdirmeyeceğinin altını çizerek, “Seçim sürecini doğru işletmek için epey çaba sarf ettik. Siyasette herkesin gönlünde birileri vardır, parti içi demokraside herkesin görüşüne saygı duyarız. Ancak Torbalı’da günlerdir bir söylenti var; ‘delegelere belediyeden baskı uyguluyorlar’ diye… Ben açıkça şunu söylemek istiyorum; buradaki hiçbir arkadaşım kendisini baskı altında hissetmesin. Ben kendimi siper ederim! Bu seçimin sonucu ne olursa olsun, CHP delegesine bizim belediyemizden kimse baskı yapamaz. Ben bugün buradayım, yarın da burada olacağım. Allah’ın izniyle sizlerin desteğiyle bu salondan ilçe başkanı olarak çıkacağım. Destekleyenin de desteklemeyenin de başkanı olacağım. Beni desteklediği için baskı göreni kimseye yedirtmeyeceğim. Torbalı ilçe başkanı olarak mağdur edilenin mağduriyetini gidereceğimin sözünü veriyorum. Makamlarından güç alarak size baskı kuran herkesten sizlerden alacağım yetkiyle hesap sorarım. Çocuklarımız için geleceğimizi için Torbalı için, geleceğimiz için, CHP için çalışmaya adayım. Kendimi size emanet ediyorum. CHP’nin üyesine de delegesine de yürekten güveniyorum. Biz kazanacağız, CHP kazanacak” açıklamalarında bulundu. 

‘ÖRGÜTÜN ADAYI OLARAK ÇIKTIM’

Adaylardan Yıldız Sivrikaya da rahmetli başkan İsmail Uygur’u anarak konuşmasına başladı. Örgütün adayı olarak yola çıktığını belirten Sivrikaya, “Geçtiğimiz Nisan ayında parti büyüğümüz ağabeyimiz İsmail Uygur’u kaybettik. Ondan boşalan başkanlık makamına ortak karar ile Sayın Mithat Tekin’i seçtik. CHP’nin bayrağını Torbalı’da dalgalandırmaya devam ettik. Sayın Tekin’in hep yanında durduk ve durmaya da devam edeceğiz. Ancak ilerleyen süreçte eski ilçe başkanımız Erol Günaydın’ın görevine son verildi. Bu sebeple partimizi önümüzdeki ilk seçimde hedeflenen notaya taşıyacak örgütü seçmek için bürgün buradayız. CHP’de üye olan herkes siyasal yaşamda görev almak, onurlu bir toplumsal hizmettir. 35 yıldır gençlik kollarından başlayarak partimizin her kademesinde hizmet yapan bir arkadaşınız olarak bugünlere geldim. Demokrasi, özgürlük ve dayanışma kavramlarını partimizde en süte çıkarmak için örgütümüzün adayı olarak bu yola çıktım. Bugüne kadar bu ilkeleri benimsemiş kişilerle yürüyen partililer olarak bundan sonra da bu ilkeleri benimsemiş kişilerle partimiz büyüterek iktidara yürümeye devam edeceğiz. Bu ilke ve anlayışla kongre tarihinin kesinleşmesinden sonra meclis üyeliğimi etik olmayacağı için 4 Şubat tarihinde sonlandırdım” diye konuştu. 

‘KİMSEYE AYRIM YAPMAYACAĞIM’

“Artık hepimizin önünde bir hedef var. Bu hedef 2023 seçimleridir” sözleriyle açıklamasını sürdüren Sivrikaya, “Hepimiz biliyoruz ki bu seçim, seçim olmasının çok ötesindedir. Bunun sonucunda baskıya, zulme ve antidemokratik yapıya ‘Dur’ diyeceğiz. Daha da yoksullaşan bir toplumu, herkesin hakça paylaştığı, hak, hukuk, adalet ve demokrasinin olduğu bir toplumu CHP iktidarıyla inşa edeceğiz. Bunun için hepimize çok büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu bilinçle çalışacağız. Saydığım kavramlara inanana herkesle ayrım yapmaksızın omuz omuza yürüyeceğiz. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu anlamda kadınlarımızla, gençlerimizle, ağabeylerimizle, kardeşlerimizle bu iktidarı göndermek için omuz omuz mücadele edeceğiz. Biat edilerek elde edilen siyasi makamların ömrü mum ışığı kadar az olacaktır. Bizler biat etmeyi ve biat istemeyi 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Samsun’da bıraktık. Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’ya yürüdük. Bunların sonucunda egemenlik kayıtsız şartsız milletin oldu. Kimseye biat etmeyin. Özgür bireyler olarak hür iradenizle nasıl davranmanız gerekiyorsa öyle davranın. Çünkü CHP geleneğinde özgür bireyleri ortaya çıkarmak vardır. Ama geldiğimiz noktada görüyorum ki bazı aklı selimler durmuyor. Siyaseti ‘Ben ne kazanabilirim’ anlayışıyla yapanlar delegemizi baskı altına almaya çalışıyorlar ben biliyorum CHP delegeleri kimsenin baskısı altına girmez. Bu doğrultuda CHP delegesinin vereceği kararın başımın üstünde yeri vardır. Benim siyasi anlayışımda tek bir geçerlilik vardır, o da CHP’li olmanızdır. Ben size kimseye ayrım yapmadan çalışan bir ilçe başkanı olacağımın sözünü veriyorum. Bende siyaseten ne alırım değil siyaseten ne veririm anlayışı egemen oldu. Bugün de sizden alacağım destekle 35 yıllık tecrübemi partim için harcamak istiyorum. Çünkü benim örgütüme, partime ve ülkeme borcum var” ifadelerini kullandı. 

‘İNANÇLI VE KARARLI OLURSAK…’

 “Efsane Başkanımız rahmetli İsmail Uygur’u minnetle anıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Faruk Akpınar ise, “Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlattığı gibi inançlı ve kararlı olursak partimizi iktidar yapmak için hiçbir engelle karşılaşmayız. Cumhurbaşkanlığı makamına Millet İttifakı’nın adayını aslanlar gibi oturturuz, AKP’yi de def ederiz” dedi. 

‘HESAP SORMAYA GELMİYORUZ’

Ülkenin sorunlarına ve ekonomik krize değinerek açıklamalarını sürdüren Akpınar, “Ne yazık ki hükümet içinde bulunduğumuz toplumu yaşanmaz hale getirdi. Günden güne artan ekonomik problemler, özgürlerin kısıtlanmasıyla karşı karşıyayız. Bunlara izin vermeyeceğiz. Hedefimiz kimseyi ayrıştırmadan, el ele omuza yürüyerek iktidar olacağız. Biz ayrıştırmaya değil birleştirmeye geliyoruz. Biz kimseden hesap sormaya gelmiyoruz. Biz belediyemizle vatandaşımızla birlik beraberliği sağlamaya geliyoruz. Eğer birlik olursak önümüzde kimse duramaz. Genel seçimde ve yerel seçimde CHP’yi iktidar yapacağız” ifadelerini kullandı. 

‘ARKADAŞ GÖZYAŞI DÖKTÜ AMA…’

Rahmetli Başkan Uygur’dan bahsederken gözyaşlarını tutamayan Övünç Demir’e atıfta buluna Akpınar, “Arkadaşımız gözyaşı döktü ama keşke hayattayken de aynı hassasiyeti gösterseydi. Dürüst, namuslu başkanımızın Torbalı’yı nasıl ileriye götürebilirim dışında bir derdi olmadı. Torbalı’nın efsane başkanı olarak yüreklerimizde hep var olacaktır. Nur içinde yatsın, büyük başkan! Bizim koltuk sevdamız yoktur, hiç de olmamıştır. Tek hedefimiz bizim efsane bir ilçe yönetimi olarak tarihe geçmek ve partimizi iktidar yapmak” dedi.

‘BASAMAK OLARAK KULLANILMAMALI’

“İlçe başkanlığı ve il başkanlığı koltukları, milletvekilliği ve belediye başkanlığı seçimi için kullanılmamalı” diyen Akpınar, “Bir basamak olarak kullanılmamalı… Bunu Türkiye’deki tüm il ve ilçeler için diyorum. Belediye başkanı, vekil olmak isteyen arkadaşlarımız bence hiç aday olmadan belediye başkanlığı ve vekil seçimleri için çalışsalar parti içinde bu kadar sıkıntı yaşamayız. Bizim oy pusulamız sarı…  Sarı gelecek, birlik gelecek, barış gelecek iktidar gelecek” açıklamalarında bulundu.

ADAYLARIN YÖNETİM KURULU LİSTELERİ BELLİ OLDU

KİM NE KADAR OY ALDI?

Oylama işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Kazanan Övünç Demir oldu.
Adayların aldığı oylar şöyle:
Övünç Demir: 152
Faruk Akpınar: 122
Yıldız Sivrikaya : 98

AYRI GAYRI YOK

Oy sonuçlarının açıklanmasının ardından sahneye çıkarak konuşan Övünç Demir şunları söyledi: "CHP ailem hepinize destekleriniz için teşekkür ederim. Centilmence bir yarış oldu. Bundan böyle ayrı gayrı yok. Her an erken ve baskın seçim olabilir. Yarından itibaren Cumhur İttifakı’nı AK Parti Faşizmini sandığa gömmek için kollarımızı sıvıyoruz. Torbalı’da demokrasi tecelli etmiştir. Bunun olması için oy kullanan sayın delegasyonumuza teşekkür ediyorum. Esas şimdi başlıyor."

DİKKAT ÇEKEN TABLO

Demir seçimi kazanmasının ardından diğer aday Yıldız Sivrikaya ile birlik pozu verdi. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylardan Faruk Akpınar ve Belediye Başkanı Mithat Tekin'in salonda yer almaması dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi