Ümit Kartal / İz Gazete - Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Parti Meclisi üyeleri, İl ve ilçe yöneticileri ile partililerin katıldığı panelde CHP Parti Meclisi üyesi Tunceli milletvekili Gürsel Erol konuşma yaptı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen paneli CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel yönetti. Panelde, ‘terörün Türkiye’deki tarihsel süreci’ ve CHP’nin soruna yaklaşımı konuşuldu. 14 yıldır AKP’nin milletvekili çıkaramadığı tek il olan Tunceli’nin milletvekili olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Gürsel Erol, anne tarafından Atatürk'ün yakın dostu Tuncelili Diyap Ağa’nın torunu olduğunu söyleyerek Cumhuriyet’e ve Atatürkçülüğe Diyap Ağa gibi sahip çıktığını ifade etti.

BORÇLAR TOPLAMININ İKİ KATI MALİYET

Konuşmasının büyük çoğunluğunda kişisel yaklaşımlarından bahseden Erol, Türkiye genelinde 65 ilde paneller gerçekleştirdiğini söyledi. 1984 yılından itibaren ‘terörle mücadele’ adı altında 10 bini kamu görevlisi, 10 binin üzerinde bir kısmı faili meçhul olmak üzere 40 binin üzerinde vatandaşın yaşamını yitirdiğini, 32 yılda devlet kaynaklarından 1,5 trilyon dolar para harcandığını anlatan Erol, “Bununla 833 Marmaray yapılırdı. 90 yıllık Cumhuriyet tarihimizin toplam iç dış borcu bile 700 milyar dolar. Bunca can ve mal kaybına rağmen gelinen noktada hiçbir gelişme yok” dedi.

‘SURİYELİLER YERLEŞTİRİLECEK’

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin insansızlaştırılarak bu bölgelere Suriyelilerin yerleştirileceğini ve Suriyelilere vatandaşlık verilip AKP’ye seçmen yapılacağını ifade eden Erol konuşmasının devamında şunları söyledi: “Batıdaki şehit anasının acısıyla, doğuda çocuğunu kaybeden ananın acısını birleştirmemiz lazım. Ben Tunceli’de Atatürkçü bilinen bir siyasetçiyim. Türkiye’nin her yerinde aynı şeyi konuşuyorum.Bugün ölen her gencin ve gelen her şehit cenazesinin kanında AKP’nin eli vardır. Sebebi AKP’nin yanlış politikalarıdır. Bu sorun Türkiye’de tek bir partinin çözebileceği bir sorun değildir. Artık şunu kabul etmeliyiz; Türkiye’nin ulusal sorunu vardır. İsimlendirmek hiç önemli değil. İster terör sorunu denilsin, ister Kürt sorunu. Ulusal sorunların çözüm yeri de TBMM’dir.”

‘DEVŞİRME ADAYLAR’ VURGUSU

“İktidar değiliz diye bu soruna mesafeli kalamayız” diyen Erol, kamuoyunda CHP ile ilgili en büyük eleştirinin yöneticilerin farklı açıklamaları olduğunu söyledi. “CHP sayesinde milletvekili seçildim ve partinin kurumsal politikalarına önem vereceğim. Devşirme adaylara karşı çıkacağım” diyen Erol’un ‘devşirme adaylar’ derken Rize ve İzmir’den örnek vermesi dikkat çekti.

Panel sonrasında dinleyicilerden gelen sorulara da yanıtlar veren Erol, “Bölgeye dair politikamızın amacı oy almak olmamalı. Cumhuriyetin kurucu değerlerine dikkat çekmeliyiz” dedi.

15 MAYIS’TA PİKNİK VAR

 “Bir göz ağlarken diğer gözün güldüğü görülmüş müdür?” sözünü hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel de soruna dair etkinlikler yapmaya devam edeceklerini ifade etti. CHP’nin çözüm için karar altına alınmış bir yol haritası olduğunu ifade eden Yüksel, bunu daha geniş kesimlerle paylaşmak istediklerini ifade etti. Yüksel, partilileri 15 Mayıs’ta yapacakları pikniğe komşularıyla birlikte katılmaya davet etti. 

Editör: Haber Merkezi