Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, pandemi döneminden en çok etkilenen esnaf için bir paket açıkladı. Erdoğan, “İş yeri kira olan esnafa üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız” dedi.

Nalbantoğlu’ndan sert eleştiriler

CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, hükümetin dolayısıyla da Erdoğan’ın pandemi sürecini kötü yönettiğini söyledi. Esnafın şu zor günlerde adeta can çekiştiğini vurgulayan CHP’li Nalbantoğlu, “Binlerce esnaf dükkanını kapattı. Yine binlerce kişi işinden oldu. Devletin günde verdiği 39 TL ile geçinmeye çalışıyor. Esnafa öngörülen kira desteği açıklanan rakamlar mı olmalıydı? Öyle bir algı yarattılar büyük bir destek geleceğini zannettik. Her zamanki gibi hayal kırıklığından öteye geçemediler. Siz hiç mi esnaf ziyaret etmiyorsunuz? Hiç mi sokaklarda dolaşmıyorsunuz? Yardım paketi esnafı gülümsetmedi bile! Esnaf kan ağlıyor. Ankara’daki beyler İzmir’e gelsinler. Kemeraltı, Kordan, Çankaya’ya, Karşıyaka Çarşısı’ndaki esnafı zahmet edip bir ziyaret etsinler. Tüm esnaf adeta can çekişiyor. İnsanlar en temel ihtiyaçlarını bile karışlayamaz durumda. Hizmet sektöründe çalışan milyonlarca emekçiyi hiç mi düşünmüyorsunuz!” dedi.

Borçlar aldı başını gitti

CHP’li Nalbantoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Küçük esnafın bankalara borcu 861 milyar TL. Zamanında ödenmediği için takibe alınan kredi tutarı 151.6 milyar TL. Vatandaşın bankalara borcu 830.4 milyar TL. İcra takiplerinin Covid 19 salgını nedeniyle üç aya yakın bir süre durdurulmuş olmasına rağmen, bekleyen dosya sayısı 22 milyon 759 bin adet. Hükümetin köprü, tünel, otoyol, hastane, havalimanı gibi Hazine garantili ödemeler için sadece kur farkı nedeniyle yandaş şirketlere 2014-2019 yılları arasında 143 milyar 603 milyon lira ödediğini herkes biliyor. Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 1-8 Aralık arasında 1.2 milyar TL artarak 151.6 milyar lira oldu. KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçları 861 milyar TL’ye yükseldi. Salgın nedeniyle üç aya yakın bir süre durdurulmuş olmasına rağmen, bekleyen dosya sayısı 22 milyon 759 bin adet oldu. Esnaf, çalışanlar herkes gibi yaşamak istiyor. Bu vatandaşlarımız sadaka istemiyor. Madem vergiyi sıfırlamıyorsunuz faizleri sıfırlayıp onlara uzun vadeye yayılmış kredi verilsin”

Editör: Haber Merkezi