CHP'de 37. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) üyelik seçimlerinde aday gösterilerek seçilen Devrim Barış Çelik, seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Beklentilerim oluşmuştu. Süreçte bizi buraya sürükledi. Yıllara dayalı birikimlerin kurultayda faydasının olduğunu gördüm. Sayın genel başkanın listesinde yer alarak aday oldum. Pandemi koşulları nedeniyle kurultay iptal edilmişti. Bir ay öncesine kadar karar alınarak, çalışmalar yapıldı. Süreçle ilgili herkes gibi delegelere hızlı bir bilgilendirmelerde bulundum.” dedi.

Belediye Başkanı ya da siyasi isimlerin adaylığı sürecinde destek olup olmadığı sorusuna “Genel Başkanımızın kıymetli katkılarının üst düzeyde olduğunu ve kararlı tutum sergilediğini farkettim. Kendisine teşekkür ettim. Sürecimin ağırlıklı katkısı Genel Başkanımız tarafından oldu bunu biliyorum.” şeklinde yanıt verdi.

Yıllardır partide fiili olarak görevler aldığını söyleyen Çelik, “parti meclis toplantısı tanışmayla geçti. Genel Başkan’ın Türkiye’de hedef koyduğu bir iki nokta var. Bu bölgeyle ilgili seçmen analizi yapıyorum.” dedi.

‘PARTİMİZ BİAT PARTİSİ DEĞİLDİR’

Önceki dönem genel başkan yardımcısı Tuncay Özkan’ın Kurultay’da seçilememesine dair gözlemlerini ve tüm delegelere gönderdiği mektuba ilişkin şu açıklamada bulundu: “Kurultaylar CHP’nin şenliğidir. Birçok toplum kesiminin siyasi yarış içerisine girdiği alanlardır. Gözlemlediğim, siyasi aktörler birbiriyle yarışır. CHP’de fazla ses ve renk vardır. Bu durum bir şey kaybettirmez. Ancak son dönemlerde, genel başkanların anahtar listeleri konuşulur oldu. Blok listeyle yapılan seçimler, Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte çarşaf liste şeklinde yapıldı. Bu kurultayda adaylık başvurusuna imza sınırı getirildiği için mevcut sayısı düştü. 80 kişilik anahtar liste yayınlandı. Önceden hazırlığını yapmış olan tüm siyasi aktörler kurultay delegeleriyle çalışma yaptılar. 80 kişilik listenin 52’ye düşmesi gayet doğal sonuçtur. Bu bir dahaki seçimde seçilmeyecekleri anlamına gelmiyor. Bu seçimde kıymetli siyasetçilerin seçilemediğini de gördük. Tuncay Bey, İzmir milletvekilimizdir. Bu durumdaki açıklamaları kendi görüşleridir. Ancak ben parti kültürüyle yetiştim. Bu tarz tartışmaların parti içerisinde kalmasını düşünüyorum. Partimiz biat itaat partisi değildir. Kararları kurullar ve komiteler almaktadır.”

‘SOYER'LE SİYASİ BİRLİKTELİĞİMİZ VAR’

Tunç Soyer ve İl Örgütüyle olan ilişkilerine dair açıklamalarda bulunan Çelik, “Hayatım boyunca siyaset ekibim olmadı. Kendime usta gördüğüm parti büyüklerimiz var. Ekip çalışmalarını sağlıklı bulmuyorum. Bizdeki ekipçilik adamcılığa dönüşmüş durumda. Tunç Soyer ile siyasi birlikteliğimiz var. Ama ekip davranışı değil. Kendimi partinin evladı olarak görüyorum ve partimin çıkarları ekibin çıkarlarından daha değerlidir. İl başkanlığı ile ilgili ismim gündeme geldiğinde sayın Deniz Yücel’e bilgi verdim. CHP’nin İl Başkanı kıymetlidir ve onun başarısı tüm örgütün başarısıdır. Yanında ve arkasındayız.” dedi.

CHP İKTİDARA YAKLAŞIYOR

İlk seçimde iktidar değişiyor mu sorusunu, “Yerel seçimlerde özellikle bize oy vermeyen seçmenlerde CHP’ye karşı bakış açısı değişti. Bürokrasiden ciddi sorular almaya başladık. CHP’nin iktidara ne kadar yaklaştığının göstergesidir. Bu durumu fiili olarak yaşadım. Kurultayımızda iktidara nasıl geleceğimiz değil, neler yapacağımızı ifade ettik. 2. yüzyıla çağrı beyannamesi iktidara gelişimizin yöntemini ortaya koymuştur. Beyannamemiz oldukça somut çözümler önermektedir. Tüm ülke sorunlarına çözümler vardır. Siyasetçiler argümanlarla siyaset yaparlar. AKP ve MHP’nin ciddi oy kayıpları yaşarken, CHP kararlı yükselişle ilerliyor. İYİ Parti, Saadet, Deva ve Gelecek partisi oylar kopararak gidiyor.” şeklinde yanıtladı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Arama Çalıştayına dair değerlendirmede de bulunan Çelik, “Kamuoyuna yansıdığı gibi partinin yerel düzeydeki sorunları değil, tamamen seçmenle ilgili detaylar konuşuldu. İzmir seçmeniyle ilgili neler düşünüldüğü konuşuldu. Beyin fırtınası yapıldı. Kamuoyuna yansıyan gibi değil” dedi.

AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Tunç Soyer’in 500 günü için ‘Lay lay lomla geçti’ ifadelerine yönelik, “İzleme düşüncesi o şekilde olabilir. Belediye başkanımızın gördüğüm kadarıyla ciddi icraatları var. Dezavantajlı grupların ulaşımlarıyla ilgili önemli adımlar attı. Biz sosyal yardımları göstererek değil, hak olarak gördüğümüz için göstermeden yaparız. Çiğli tramvayı, yeni otobüs alımları gibi önemli alt yapı çalışmaları yaptı. Mart ayında başlayan salgın sürecini unutmamak gerekir. Belediyelerin kısıtlı imkânlarını buralarda dezavantajlı yurttaşlarımız için kullanıp katkı sağladığını görmekteyiz. CHP olarak bunları yapmaya çalışırken, AKP iktidarı belediyenin hizmet imkanını kısmak için elinden geleni yapıyor.” dedi.

İzmir’de gelişen bisiklet yollarının alternatifler ortaya koyduğunu söyleyen Çelik, “ İlerleyen zamanda yaşam kültürü haline gelecektir. Tunç Soyer’in bisikleti kullanması da iyi anlamda özendiricidir. Çevreye olan faydası açısından da oldukça önemli Karbon salımını sıfırlamayı amaçlıyor.”

MİLLETVEKİLİ TASARRUFUM OLACAK!

CHP’nin ön seçim talebine yönelik, “Bir sonraki dönemde milletvekili tasarrufum olacak. Yerel yönetimlerle ilgili tercihi olan siyasetçi değilim. Kendimi merkez siyaseti üzerine konumlandırdım. Merkezden gelen ve merkez siyasetçisi farklı şeylerdir. Sayın vekillerimizin söylediği gibi ön seçim esastır. En sağlıklı sonuçları verecek seçim yöntemidir. Ön seçimde de bazı kuralların konulması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Z kuşağına yönelik siyasete karşı eğilimlerini değerlendirerek, aktif siyasete karşı mesafeliler açıklamasında bulundu. Çelik, “Aktif siyaset içerisinde değiller yani parti üyeliğinden bahsediyorum. Ama bir o kadar da siyasetin göbeğindeler. Kendi mecralarından yakından izliyorlar. İstemediği medya mecrasını takip etmiyorlar. Yeni sosyal mecralarını takip ediyorlar. Siyaset kampanyanın bayrak ve afiş asmaktan başka noktaya geldiğini görmekteyiz“ dedi.

Editör: Haber Merkezi