Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı Foça'da yaşanan kursiyer uzman seçmen krizinin peşini bırakmıyor. Daha önce İlçe Seçim Kurulunun, CHP Foça İlçe Başkanlığının Foça'da 3 ay boyunca kurs alarak, görev yerlerine dağılacak olan kursiyer askerlerin seçmen olarak gözükmesine itirazını reddetmesinin ardından, İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz sonuç verdi.

Foça'ya 3 aylığına eğitim almak üzere gönderilen 4 bin 2 kursiyer uzmanın, yerel seçimlerde Foça'da seçmen olarak gözükmesinin tartışmaları devam ederken, CHP İzmir İl Başkanlığı ve CHP Foça İlçe Başkanlığı işin peşini bırakmıyor.

CHP Foça İlçe Başkanlığının ilçe seçim kuruluna, 'Kursiyer uzmanların bir kısmının zaten ilçeden ayrıldığı, diğerlerinin de sadece kurs almak için ilçeye geleceği, ilçenin 5 yıllık kaderinin oylanacağı bir seçimde oy kullanmasının kabul edilemeyeceği ve yasal olmadığı' yönündeki itirazını reddetmesinin ardından, CHP İzmir il başkanlığı devreye girdi.

İL SEÇİM KURULU, İLÇENİN VERDİĞİ KARARI BOZDU

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in konu hakkında CHP Foça İlçe Başkanlığına destek vermesi ve gerekli itirazların yasal altyapısını oluşturması için görevlendirdiği, CHP İzmir Seçim ve Hukuk İşlerinden sorumlu eski başkan yardımcısı Avukat Mehmet Türkbay' ın, CHP Foça ilçe başkanlığı ile birlikte çalışarak İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz sonucu, 633 kursiyer uzman seçmenin seçmen kütüğünden düşürülmesine karar verdi.

CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş' in imzasıyla İl Seçim Kuruluna verilen itiraz dilekçede " Kursiyer Uzmanların henüz Foça'ya gelmedikleri, kurslarının 21 Şubat 2019 tarihinde başlayacağının ve kurs süresi olan 3 ay sonucunda tamamının Foça'dan ayrılarak gerçek ikametlerine döneceğinin, bunlara rağmen 4 bin 2 kursiyer uzman'ın Foça'nın 5 yıllık kaderini belirleyecek seçimlerde oy kullanmasının adil olmayacağı ve Tam Kanunsuzluk hali olduğu" gerekçeleriyle, seçmen kütüğünden 4 bin 2 kişinin tamamının silinmesi istendi.

İtirazı inceleye İzmir İl Seçim Kurulu, 'CHP Foça İlçe Başkanlığının itirazının, ekli dilekçesinde yer alan ve kurslarını tamamlayıp Foça'dan ayrılmış olmalarına rağmen, halen Foça'da seçmen olarak gözüken kursiyer uzmanların durumunun, İlçe Seçim Kurulu tarafından incelenmesi gerekirken, bu durum incelenmediği için', itirazın kabulüne karar verdi. Bu karar üzerine 633 kişi seçmen kütüğünden silinmiş oldu.

CHP YSK'YA İTİRAZ ETTİ

İl Seçim Kurulunun bu kararı sonrasında 4 bin 2 kursiyer uzman'dan 633' ü seçmen kütüğünden düşürülmüş oldu. İl Seçim Kurulunun 3 bin 369 kursiyer uzman'ın durumunun yasalara uygun olduğu ve bu konudaki itirazın reddine karar verdi.

İl Seçim Kurulu'nun sadece 633 kişinin kayıtlarının silinmesi yönündeki kararını yeterli görmeyen Cumhuriyet Halk Partisi konuyu Yüksek Seçim Kuruluna taşıdı. Yüksek Seçim Kuruluna yapılan ve CHP İzmir Seçim ve Hukuk İşlerinden sorumlu eski başkan yardımcısı Avukat Mehmet Türkbay' ın hazırladığı, CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş imzası ile YSK' ya gönderilen itirazda da, 'Tam Kanunsuzluk sebebiyle, 3 bin 369 kişinin Foça'da seçmen kütüğünden silinmesi' talep edildi. ifadelere yer verildi.

Editör: Haber Merkezi