Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, araç trafiğine kapalı çıkmaz sokakta 02.12.2006 tarihinde, çocuk oyun parkı içerisinde, askeri tel örgüde kanunsuz ve yasadışı açılan bir kapıdan giriş-çıkış yapan bir hafriyat kamyonunun, Volkan Beyhan'ı ezerek ölümüne sebebiyet vermesi sonrası, Baba Halil İbrahim Beyhan'ın, oğlunun ölümü hakkında verdiği 15 yıllık hukuk mücadelesini meclis gündemine taşıdı. Kılıç, bu

olayın incelenmesi, olayda kusuru olanların belirlenmesi ve bu tür ölümlerin bir daha olmaması için konunun araştırmasını istedi.

OLAY YERİNE HİÇ BİR SAVCI GELMEMİŞ

Önerge gerekçesinde geçmişte yaşanan trajik olayın detaylarını paylaşan Kılıç, Volkan Beyhan'ın ezilerek can verdiği olay yerine hiçbir Cumhuriyet Savcısının gelmediğini, Beyhan'ın cansız bedeninin 3.5 saat boyunca annesinin kollarında kaldığını, 14.00 civarında olan olayla ilgili, savcının 17,30'da kolluk güçlerini telefonla

arayarak, naaşının Özel Bahat Hospital Hastanesi morguna kaldırılması talimatını verdiğini, 22.30'da hastaneye gelerek Beyhan'ın cenazesini Adli Tıp Kurumuna gönderdiği bilgisini paylaştı.

SAVCI SORUŞTURMAYI TİTİZLİKLE YÜRÜTMEDİ

Beyhan'ın babası İbrahim Halil Beyhan'ın, çalışma yapan bütün kurum, kuruluş ile 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda araç şoförü ve aracın bağlı olduğu şirket sahiplerinden şikayetçi olmasına rağmen, Savcının, sadece araç şoföründen şikayetçiymiş gibi ifade tutanağını düzenlediğine dikkat çeken Avukat Kılıç, "Cumhuriyet Savcısı, soruşturmayı titizlikle yürütmeden, gerekli delilleri toplamadan, "taksirle trafik kazasında bir kişinin ölümüne ve bir kişinin de yaralanmasına sebebiyet verdiği” iddiası ile sadece şoför hakkında kamu davası açmıştır.

Olay sonrası, olay mahalli apar topar değiştirilmiş, parkın içine bir yan yol açılmış, askeri tel örgü olabildiğince geriye çekilmiştir. İbrahim Halil Beyhan, olay mahallinin değiştirildiğini, delillerin yok edildiğini mahkemeye bildirerek keşif talebinde bulunmasına rağmen mahkeme keşif talebini reddetmiş, ancak olay mahalli tamamen değiştirildikten 2 yıl sonra 2008 yılında keşif yaptırmıştır. Keşif raporunda olay yerinin gidişli-gelişli, bölünmemiş, iki yönlü yol olduğu belirterek, olayın trafik kazası olarak tescil edilmiştir. Baba İbrahim Halil Beyhan, olayın takipçisi olmuş, olayla ilgili deliller toplamış, her topladığı delile istinaden yaptığı suç duyuruları Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedilmiştir" bilgisini paylaştı.

BABA BEYHAN 15 YILDIR MÜCADELE EDİYOR 

Baba Beyhan'ın 2021 yılında Kara Kuvvetler Komutanlığı 3. Kolordu Komutanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne tekrar  başvurduğunu söyleyen CHP'li Kılıç, "Baba Beyhan, olayla ilgili, "Askeri savcının başlatmış olduğu bir soruşturmanın olup olmadığını, başlatmış ise tarafına neden bildirilmedi?" diye sorduğunu, Hukuk İşleri Müdürlüğü'nün kendisine, "dosya hakkında yetkisizlik kararı verildiği, 2016 yılında dosyanın Gaziosmanpaşa Başsavcılığı'na gönderildiği ve dosyanın bir kopyasının da kendisine gönderildiği" bilgisinin verildiğini, kendisindeki dosya ile birlikte Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'na tekrar başvuran baba Beyhan'ın, dosyanın açık olduğunu ama 5 yıl boyunca hiçbir işlemin yapılmadığını öğrenmiştir. Bunun üzerine, İbrahim Halil Beyhan

Gaziosmanpaşa Başsavcılığı'na yeniden suç duyurusunda bulunmuştur. Baba Beyhan 15 yıldır oğlunun ölümü hakkında hukuk mücadelesi vermiştir, olayın gerçek faillerinin bulunması için çabalamıştır ancak bugüne kadar hiçbir sonuç elde edememiştir" dedi.

KONU ARAŞTIRILMALI

CHP'li Kılıç, Volkan Beyhan'ın ezilerek ölümüne sebebiyet veren olayın incelenmesi, olayda kusuru olanların belirlenmesi ve bu tür ölümlerin bir daha yaşanmaması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.  

Editör: Haber Merkezi