CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bilgi Edinme Yasası’nın verdiği haktan yararlanarak Cumhurbaşkanlığı’na kapatılan Başbakanlık’a ait binaları sordu, Saray kapattığı Başbakanlığın binalarının akıbetini gizledi.

Başbakanlığın kullandığı binaların akıbetini öğrenmek için 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e bilgi edinme başvurusu yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, binaların akıbetini sordu.

Bakan, CİMER başvurusunda “Başbakanlık Çankaya Köşkü, Başbakanlık Resmi Konutu, (Milli Müdafaa Caddesi’ndeki) (eski) Başbakanlık Merkez Bina, (Willy Brand Sokak’taki) Başbakanlık Ek Bina, (Necatibey Caddesi’ndeki) Başbakanlık Ek Bina ve Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Binası kime/hangi kurum veya kuruluşa tahsis edilecek ve/veya hangi amaçla kullanılacaktır? İstanbul ve İzmir'deki Başbakanlık Çalışma Ofisleri kime/hangi kurum veya kuruluşa tahsis edilecek ve/veya hangi amaçla kullanılacaktır?” sorularını sordu.

SARAY’DAN MİLLETVEKİLİNE ‘TAVSİYE’

Milletvekiline ‘tavsiye’ veren CİMER, verdiği yanıtta “Başvurunuzda bahsettiğiniz konu ile ilgili yetkili makamlar tarafından kamuoyuna yapılacak açıklamaları takip etmeniz tavsiye olunur” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK İZMİR ÇALIŞMA OFİSİ NE OLACAK?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi de veren CHP’li Bakan, önergede Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında CİMER’e yaptığı başvuruda sorduğu soruların aynısı sordu. Bakan, ayrıca 24 Mayıs 2015 tarihinde 37’nci Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanındaki eski Merkez Bankası’nın binasında açılan Başbakanlık İzmir Çalışma Ofisi’nin akıbetini de sordu.

BİNALARIN DURUMU

Başbakanlık tarafından kullanılan Ankara, İstanbul ve İzmir’de pek çok bina var. Bundan 81 yıl önce inşa edilen, 65 hükümete 31 başbakana ev sahipliği yapan Ankara Kızılay’daki Başbakanlık Merkez Binası’nın Adalet Bakanlığı’na verileceği daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı. Mevcut Adalet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın tam karşısında bulunan Başbakanlık merkez binası ile birlikte bölgenin bir Adalet Kampüsü olması planlanmıştı. Ankara’da içinde Atatürk’ün kullandığı Müze Köşk’ün de bulunduğu Çankaya Köşkü’nün akıbeti de gizliliğini koruyor. Köşk’e son ev sahipliği yapan eski Başbakan, şimdiki Meclis Başkanı Binali Yıldırım, sistem değişikliğinin ardından makamı kapatılsa da Çankaya Köşkü’nü bir program için kullanmıştı. Çankaya Köşkü’nün dışında Ankara’da Başbakanlık Resmi Konutu ve iki tane daha ek bina bulunuyor. Öte yandan İstanbul ve İzmir’de de Ahmet Davutoğlu tarafından açılan Başbakanlık Çalışma Ofisleri de bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi