Gizem TABAN/İZ GAZETE- Menemen Belediyesi’nde Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un ‘zimmet’ ve ‘irtikap’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve görevden uzaklaştırılmasının ardından start alan başkanvekili seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Deniz Karakurt ile AKP’nin adayı Aydın Pehlivan yarışmış, Millet İttifakı’nın mecliste çoğunluğu bulunmasına rağmen verilen firelerle seçimde eşitlik yaşanmış ve kura çekimi yapılmıştı. Ardından AKP’nin kura çekimiyle ilgili Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itirazda mahkeme kuranın yenilenmesine karar vermişti. Mahkemeden nihai karar çıkmasa da verilen ara kararla kura yenilendi. Kuradan çıkan AKP’li Aydın Pehlivan Menemen Belediyesi başkanvekili oldu. Gelişmelerin ardından Millet İttifakı’nın mecliste çoğunluğu bulunmasına rağmen seçimin kuraya kalması ve son yapılan kurada başkanvekilliğinin AKP’ye geçmesi CHP içinde tartışma konusu oldu. CHP, seçimde AKP’ye oy veren meclis üyelerini tespit etmek için çalışmalarını sürdürürken, firelerle ilgili parti içinden gelen tepkiler sonrasında kulislere ilçe başkanı ve yönetiminin görevden alınacağı iddiaları düştü. CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan iddialara açıklık getirirken seçimde fire verilmesine neden olan meclis üyelerinin tespit edilmesiyle ilgili çalışma hakkında da gelinen noktaya ilişkin açıklama yaptı. 

‘KARŞILIĞI OLMAYAN İDDİALAR’
Görevden alınma iddialarıyla ilgili konuşan CHP’li Erdoğan, “Böyle bir şey söz konusu değil. İl Başkanımızla sürekli görüşme halindeyiz. Partiyi karıştırmak isteyen ve buradan bir beklenti içerisine giren insanlar var maalesef. Ancak bunlar karşılığı olmayan iddialar. Böyle bir durum yok” ifadelerini kullandı. 

‘GEREKEN YAPILACAK’
Seçimde AKP’ye oy veren meclis üyelerinin tespitinde gelinen aşamaya ilişkin de açıklama yapan Erdoğan, “Bu konuda ciddi ve titiz bir çalışma yapıyoruz. Gerekli müdahaleler yapılacak. Çalışmada önemli derecede yol kat etsek de henüz tamamlanmadı. Tespit tamamlanınca parti içerisinde gereken yapılacaktır” dedi. 

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un cezaevine gönderilmesi ve görevinden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nin 1 Aralık 2020’de gerçekleştirdiği seçimde CHP’li Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarışmış ve oylarda eşitlik yaşanması sonucu kura çekimi yapılmıştı. Kura çekimi sonucunda CHP’li Karakurt’un başkanvekili olmasının ardından AKP tarafından kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazda mahkeme yürütmenin durdurulması ve kuranın yenilenmesine karar vermişti. CHP ise mahkemenin kararına hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etse de itiraz reddedilmişti. Mahkemenin nihai kararı beklenirken İzmir Valiliği kuranın tekrarlanmasına karar verince Millet İttifakı meclis üyeleri kura çekiminin yapılacağı meclis toplantısının ilkine katılmayarak boykot etmiş, ikinci toplantıda ise kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin önerge vererek kuranın gerçekleşmemesini sağlamıştı. Son kertede İzmir Valiliği, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Menemen Belediye Başkanvekili olarak görevlendirerek Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan vekilini belirlemek üzere kura çekimi için 12 Ocak Salı Günü saat 14.00’da toplanmasına karar verdi. 12 Ocak’ta yapılan kuradan çıkan AKP’li Aydın Pehlivan Menemen Belediyesi Başkanvekili oldu.