AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepkiler dinmiyor. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in 20 Mart 2021 tarihinde, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının Anayasaya aykırı olduğu ve iptali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına yönelik verdiği dilekçe hakkında, Danıştay Savcılığı mütalaasını hazırladı.

Yücel'in sosyal medya hesabı üzerinden aktardığına göre, Mütaalada, "Bu düzenleme ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi kanunlaşmıştır. Bu nedenle 6284 sayılı Kanun’un 2. maddesi yürürlükte iken Sözleşme’den Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu edilen Cumhurbaşkanı kararının iptali ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesine itiraz yolu ile taşınması gerektiği düşünülmektedir" ifadeleri yer aldı.

Mütaalanın tamamını paylaşan Yücel ise şu ifadeleri kullandı:

Mücadelemiz sürüyor. Danıştay Savcısı’ndan İstanbul Sözleşmisi için umut veren görüş. “Sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır." 

Hukuk insanları yasalara göre karar verir veya görüş belirtirse baskı altına alınmaz, Hukuk dışına çıkmaya zorlanmazsa, İstanbul Sözleşmesi hem yaşar hem yaşatır.

Editör: Haber Merkezi