Gizem TABAN/İZGAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İz Televizyonu’nda İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sunduğu Kayıt programına konuk oldu. Yücel, Menderes Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasını ve bundan sonraki hukuki sürecin nasıl işleyeceğini değerlendirdi.

‘GÖREVDEN ALINMASI GEREKLİ DEĞİLDİ’

CHP İl Başkanı Yücel, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bir yargı süreci var. Müfettiş incelemesi yapıldı. Ardından Savcılık soruşturması… Belediye başkanımız, belediyede çalışan belli kişiler, müdürler gözaltına alınıp Savcılığa çıkardılar. Ama adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldılar. Görevden alma burada gerekli miydi? Kesinlikle gerekli değildi. Sonuçta Savcılık istediği delillere istediği şekilde el koyup inceleyebilir. Belediye Başkanı seçilmiş bir kişidir. Görevden alınması gerekli değildi. Ama İçişleri Bakanlığı, istediğini görevden alıyor istemediğini almıyor. AK Partili bazı belediye başkanlarıyla ilgili çok daha ağır suçlamalarla, delillerle soruşturmalar ve davalar olduğunu biliyoruz. Ama bunlar görevlerinin başında… Menderes özelinde ise, hukukçu olmam nedeniyle şunu rahatlıkla söyleyebilirim; biz başından beri bu süreci takip ediyoruz, belediye başkanımız da bize gerekli bilgilendirmeleri yaptı. Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekilimiz Murat Aydın, savunmasına girdi, o dosyadaki birçok konuya vakıf olma imkanımız oldu. Ben, Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın buradan kesinlikle aklanacağına inanıyorum. Belki birtakım eksikler, hatalar vardır bilemem ama Mustafa Kayalar’a sirayet edecek en ufak bir şey görmedim. Hukukçu olarak bunu söylüyorum. Eğer bu olayda bir kanıt olsaydı, Mustafa Kayalar şu anda cezaevinde olurdu. Yargı süreci sonuçlanana kadar belli noktalarda arkasında durmak da gerekebilir ama şunu çok net biliyorum; Mustafa Kayalar, süreçle ilgili her zaman dürüst ve samimi bir şekilde bizi bilgilendirdi. Dosya açıldı, sorular soruldu. Bunları incelediğimizde bizim karşımıza yeni bir şey çıkmadı. Hiçbir sürprizle karşılaşmadı. Dolayısıyla ben beraat edeceğine inanıyorum.”

‘İTİBARSIZLAŞTIRMA YÖNTEMİ’

Yücel, açıklamalarını şöyle sürdürdü: Ama ne oldu? Gözaltı kararı çıktı, gitti ifadesini verdi, 24 saate yakın Savcılıkta kaldı. Bu, bir yerde itibarsızlaştırma yöntemi… Bu tür davalarda bunu ne yazık ki uyguluyorlar. Siyasetin, cumhuriyet savcılarının da hakimlerin de hiçbir şekilde bu tip siyasi operasyonlara alet olmaması gerekiyor ve tabi ki devletin emniyet teşkilatının da… Bir belediye başkanını istediğiniz zaman çağırırsınız, bir davetiye çıkarırsınız ya da son yıllarda olduğu gibi Savcılıktan bir memur arar. Yani polis gönderip de makamından gözaltına almak, bu itibarsızlaştırma… O gün serbest kaldı, belediye önünde bir basın açıklaması yaptık ve Menderes halkının Mustafa Kayalar’a nasıl sahip çıktığını gördük. Bu tür siyasi operasyonların, itibarsızlaştırma çabalarının sandıkta bir karşılığı oluyor. İstanbul seçimlerinde de bunu yaşadık, seçimi iptal ettiler ve çok daha yüksek farkla yine kaybettiler. Şu anda CHP’li bir arkadaşımız başkanvekili seçildi, o da gayet iyi bir şekilde yönetiyor.”