28 Mayıs Cuma günü Ayasofya Camii’nde düzenlenen Örgün Eğitimde Hafızlık programı kapsamındaki törende vaaz veren eski imam Mustafa Demirkan’ın Atatürk dönemini kast ederek söylediği “Yarabbi onlardan daha zalim ve kafir kim olabilir” sözleri büyük tepki çekmişti. Hakaret içeren bu sözlerin sahibi eski imam hakkında, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel suç duyurusunda bulundu. Yücel, suç duyurusuna ilişkin yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi.

Görevi dini eğitim ve bilgiler vermek, Müslümanlığın emrettiği hoşgörü ve kardeşliği anlatarak topluma birlik beraberlik mesajların yaymak olan bir din görevlisinin, Türkiye’nin ortak değeri olan, bugünkü vatan topraklarımızı ve özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ağza alınmayacak ve iftira niteliğindeki sözlerle saldırması kabul edilemez. Son dönemde ne Müslümanlıkla, ne din adamlığıyla bağdaşmayacak şekilde bu milletin kırmızıçizgisi olan, kurtarıcımız ve cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e özellikle kutsal ibadethanelerimiz olan camilerimizde verilen vaazlarda yapılan saldırılar dikkat çekici bir şekilde artmaya başladı. Milletin ibadet için, huzur bulmak için geldiği camilerimizden toplumun ortak değerlerine, özellikle de Atatürk’e karşı yapılan saldırılar, camilerimizin kutsal ruhuna, varoluş amacına ve ülkedeki birlik ve beraberliğimize de yapılmaktadır. Bunların hiç birini ne dinlememiz ne de kabul etmemiz söz konusu dahi olamaz. Bu saldırıların, kraldan çok kralcılığa soyunan, din adamlığı yerine Atatürk üzerinden ayrımcılık ve bölücülük yaparak, Atamıza hakaret ederek aferin alacağını zanneden yobaz, cahil ve tehlikeli kişiler tarafından yapıldığının farkındayız. Onların farkında olmadığı şeyse her saldırıları sonrası bu milletin Atatürk ve onun emanetleri etrafında daha sıkı bağlarla birbirine bağlandığıdır. Bizler elbette bir avuç cahilin, ilkeleri, cumhuriyeti ve sevgisi sonsuza kadar yaşatılacak Mustafa Kemal Atatürk’e dil uzatmasına, kutsalımız olan camilerimizi bölen, ayrıştıran ve hakaret içeren dilleriyle kirletmelerine izin vermeyeceğiz. Ancak mevcut iktidarında bu tehlikeli söylemlere, camilere siyaset sokulmasına, bu cahillerin toplumun en kıymetli değerlerine saldırmasına gerekli cevabı vermesi ve bu isimlerin dinimizi kullanarak milli birliğimize saldırmalarını gerekli yaptırımlarla engel olması gerekmektedir. Birkaç kınamayla bu konuyu geçiştirerek günü kurtarmaya çalışmak ve kapatmak bu suça ortak olmaktır.

ATATÜRK ÜZERİNDEN HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK ETMİŞTİR

Deniz Yücel’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği suç duyurusu dilekçesinde “Şüpheli, Ayasofya’nın 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla müzeye dönüştürüldüğüne işaret ederek; “Bunlardan daha zalim ve kâfir kim olabilir...” demek suretiyle ilgili kararı alanları ‘Zalim ve kâfir’ olarak nitelemiştir. Şüpheli, Cuma vaazında sarf ettiği sözlerle; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve O’nun izinden gidenleri din düşmanı olarak göstermeye çalışmış ve Atatürk üzerinden halkın bir kesimini diğer kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik etmiştir. “ ifadeleri yer alırken, vaazda Atatürk’e hakaret eden eski imam hakkında, cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmasını talep etti.

Editör: Haber Merkezi