İZ GAZETE- Menemen başkanvekili seçimlerinin iptal edilmesinin ardından CHP tarafında tepkiler giderek büyüyor. Geçtiğimiz günlerde tekrarlanmak istenen kura seçimleri, CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmaması üzerine iptal edilirken, CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'i ziyaret ederek, seçimlerin iptal edilmesinin hukuka aykırı olduğunu bir kere daha dile getirdi. CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, vekiller, Valiliğin yürütmenin durdurulması kararını yerine getirmek gibi bir görevi olmadığını hatırlatarak, tarafsızlık talebini dile getirdi. 

MADDELER HALİNDE SIRALANDI

Yapılan açıklamada, "Milletvekillerimiz Menemen’de yapılmak istenen hukuksuzluğu, İzmir Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger’i ziyaret ederek bir kez daha vurguladı. Milletvekillerimiz;Menemen’de seçimin yasalara uygun ve şeffaf bir şekilde yapıldığını,seçim günü hiçbir itirazın olmadığını ve herkesin sonucu kabul ettiğini, AKP’nin kendi istediği gibi yapılan seçimleri kaybetmesi sonrası mahkemeye başvurmasının siyasi ahlakla bağdaşmadığını, ayrıca AKP’nin “Seçimin iptalini” talep ederek başvurduğu mahkemenin, talebin dışında ve alakasız bir şekilde “Kuranın yenilenmesine” karar vermesinin hukuksuz olduğunu, mahkeminin yetkisi olmadığı halde adeta “Esas yönünde” karar vermesinin kabul edilemez olduğunu, Valiliğin yürütmenin durdurulması kararını yerine getirmek gibi bir görevi olmadığını ve Valiliğin, meclisi seçimleri yapmak üzere toplantı çağrısı yaptığı gün görevinin sona erdiğini, Mahkeme’nin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında artık tüm yetkinin Menemen belediyesinde, dolayısıyla Menemen Belediye Başkan Vekilinde olduğunu, İzmir Valisi Sayın Köşger’e bir kez daha anlattılar" denildi.

NE OLMUŞTU?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddiasıyla tutuklanması ve cezaevine gönderilmesinin ardından belediye meclisi içinde gerçekleşen ve Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarıştığı başkanvekilliği seçiminde yaşanan eşitlik sonucu yapılan kura çekiminde Karakurt başkanvekili olmuştu. AKP’nin Bölge İdare Mahkemesine yaptığı itiraz sonucunda ise mahkeme kuranın yeniden yapılmasına karar vermişti. Mahkemenin kararına itiraz eden CHP’nin itirazı da reddedilmişti. CHP, mahkemenin nihai kararını beklerken İzmir Valiliği, Menemen’deki başkanvekilliği seçiminde kuranın tekrarlanmasına karar verdi. Menemen Belediyesi başkanvekilliği için kura çekimi tekrarı Menemen Belediyesi Ocak ayı olağan birinci meclis oturumunda gerçekleşecekti ancak CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmadı. Meclis toplantısının gerçekleşmesi için gereken salt çoğunluk sağlanamadı. Meclis toplantısı 7 Ocak saat 17.00’a ertelendi. 

Editör: Haber Merkezi