Ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçildiğini belirten CHP’li Polat, gümrük idarelerinde ve kamu kurumlarında yapılacak gümrük işlemlerinde aksama olmamasının ve faaliyetin kesintisiz devam etmesinin sağlanmasının ekonomi açısından önemli olduğunu vurguladı.

CHP’li Polat ayrıca, “Edindiğimiz bilgilere göre; gümrük ve ilgili meslek grupları içerisinde bu faaliyetleri gerçekleştiren birçok yurttaşımız Covid-19’a yakalanmış ve ne yazık ki içlerinde hayatını kaybedenler de olmuş” dedi.

GÜMRÜKLER SÜREKLİ ÇALIŞIYOR

Ülkeler arasında uluslararası ticaretin başladığı günden itibaren her zaman gümrük ve işleyişler ile ilgili özgün kuralların olduğunu söyleyen CHP’li Polat, “Küresel dünyadaki ticaret, insan vücudundaki kan dolaşımına benzer. Bu ticari dolaşımdaki herhangi bir aksama, insan vücudundaki bir damarın tıkanması durumunda tüm vücudun etkilenmesinde olduğu gibi tüm sistemin aksamasına sebep olur. Gümrükler bu sistemde, atardamar görevini üstlenir. Ülkemizde Gümrük Kanun ve Yönetmeliği’nin muhatapları gümrük müşavirliği meslek mensuplarıdır. Zamana karşı yarışılan ve ülkemiz açısından çok önemli olan ithalat ihracat işlemlerinin yapılabilmesi için gece gündüz, sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günler ve hafta sonları da dâhil olmak üzere, zaman kavramı olmadan sürekli çalışırlar” dedi.

YÜKSEK RİSK ALTINDA

Görevini yerine getirirken birçok yurttaşın hayatını kaybettiğini ifade eden CHP’li Polat, “Gümrük müşavirleri, gümrük müşavir yardımcıları, ofis çalışanları, gümrük memuru, gümrük muhafaza memurları ve özellikle sınır bölgelerinde gelen gemi çalışanları, tır şoförleri ile muhatap olan çalışanlar, ihracat ve ithalat işlemlerinin gümrük ayağını gerçekleştirmek adına birçok kurum ve kuruluş ile yüz yüze temas halindedir. Görevlerini yerine getirirken sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uygun olarak çalışmalarına rağmen birçok kurum ve kuruluş ile temas halinde olunmasından kaynaklı bulaş riski diğer meslek dallarına göre daha fazladır. Bu meslek mensupları yüksek risk altındadır. Edindiğimiz bilgilere göre; bu faaliyetleri gerçekleştiren birçok yurttaşımız Covid-19’a yakalanmış ve ne yazık ki içlerinde hayatını kaybedenler de olmuş” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA AŞI ÖNCELİĞİ ÇAĞRISI

Sürekli temas halinde olan çalışanların bulaş riskini arttırmadan adım atılması gerektiğini belirten CHP’li Polat, “Ekonomik olarak çok zor durumda olan ülkemizin ticaretinin atardamarı olan gümrük idarelerinde ve kamu kurumlarında yapılacak gümrük işlemlerinde aksama olmaması ve faaliyetin kesintisiz devam etmesinin sağlanması ekonomi açısından büyük önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Aşı Uygulanacak Grup Sıralamasında 2. aşamada yer alan ’Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler’ kapsamına gümrük müşavirleri, gümrük müşavir yardımcıları, ofis çalışanları, gümrük memuru, gümrük muhafaza memurları ve özellikle sınır bölgelerinde gelen gemi çalışanları, tır şoförleri ile muhatap olan çalışanların da dâhil edilmesi konusunda bir an evvel harekete geçilmesi gerekmektedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi