CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir’in en büyük ilçesi olan Buca’da tek kamu hastanesi olarak hizmet veren Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin, İzmir depreminde hasar görmesi üzerine kapatıldığını anımsattı.

İlçede devlet hastanesi bulunmaması nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişmede sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “2018’de depreme dayanıklı olmadığı için tahliye edilmesi tavsiye edilen 406 yataklı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin ana binası, 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin ardından tahliye edildi. Ancak depremden iki yıl önce yapılan uyarı dikkate alınmadığı için gerekli hazırlıklar yapılmamıştı. Hastane ana binasının kapatılmasının ardından sadece bazı poliklinikler ve prefabrik binada bulunan acil servis düşük kapasite ile hizmet veriyor.” dedi.

- “Sayın Bakan, verdiğiniz sözü tutun”

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, depremin ardından Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nde incelemelerde bulunduğunu, hastanenin yıkılarak aynı yerde tam teşekküllü bir hastane yapılması için talimat verdiğini kaydetti.

Bakanın, aynı bölgede bulunan futbol sahası içerisinde, içinde tüm üniteleri bulunan tam donanımlı bir sahra hastanesini 2,5 ay gibi bir sürede hizmete alacaklarını açıkladığını ifade eden CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Depremin üzerinden 3,5 ay geçti ama hala ortada bırakın hastaneyi, adı bile yok. Sayın Bakan; İzmirli ve Buca’lı hemşehrilerime verdiğiniz sözü tutun ve orada yaşayan vatandaşlarımızın daha fazla mağdur olmaması için sahra hastanesini bir an önce açın. Çünkü, kapatılan o hastaneden 507.773 kişinin yaşadığı Buca halkımız ile çevre ilçelerdeki vatandaşlarımız yararlanmaktadır. Pandemi ile birlikte iyice kötüleşen ülke ekonomisini ve vatandaşlarımızın durumunu düşündüğümüzde, acaba bu insanların kaçı özel hastanelere gidip muayene olabilmektedir? Tabi ki bu sayı çok azdır. Pandemide sağlığın önemi giderek artmıştır, bu nedenle de vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için, onların bir an önce hastaneye, doktora, hemşireye ve sağlık personeline ulaşmasını sağlayın.”

- “Bucalı hemşehrilerimizin sağlık hakkı ellerinden alınıyor”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şu hususları belirtti:

“Salgın döneminde 5 maskeyi dahi dağıtamayan, sırf CHP'li belediye olmasından dolayı Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu sahra hastanesini mühürleyen, yardımları engellemeye çalışan zihniyetin Buca’da boşaltılan devlet hastanesinin bir kısmına 2,5 ayda sahra hastanesi, 2 yılda da sıfırdan hastane yapma sözü inandırıcı da değildir. Verilen sözler çabuk unutulmuş olacak ki Bucalı hemşehrilerimiz adeta cezalandırılarak sağlığa erişim hakları ellerinden alınıyor. Üstelik 11 ayda 27 bin kişiyi kaybettiğimiz böyle bir salgın döneminde.

Böylelikle ‘Buca halkını hastanesiz bırakmayacağız’ diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Buca’ya Bakan kimliğiyle değil, sosyal medya fenomeni kimliğiyle gelmiş olduğunu da görmüş olduk. Salgını yönetmek yerine vaka sayılarını bilerek yanlış açıklayarak, ‘günde 2 milyon kişiyi aşılayacağız’ derken neredeyse 2 ayda 4 milyon kişiyi aşılayabilmeleri gibi algıyı yönetmeye çalışması bunun göstergesidir.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, hemşehrilerinin, hastanenin kapatılması nedeniyle yaşadıkları sorunları kendisine ilettiğini ifade etti.

Buca’da yaşayan 67 yaşındaki şeker hastası bir vatandaşın, kapatılmadan önce Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’ne bile zar zor giderken şimdi kendisine Bozyaka Hastanesi’nden sıra verildiğini ancak oraya gidemediğini aktaran Av. Sevda Erdan Kılıç, işçi olan bir hemşehrisinin de “Parası olan özel hastanelere gidiyor ama benim özel hastanelere gidecek param yok, o yüzden tedavi olamıyorum.” dediğini aktardı.

- “Eczaneler de mağdur”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, hastanenin kapanmasıyla sağlık hizmeti alan vatandaşların yansıra, hastanede çalışan sağlık emekçileri ile hastane çevresindeki eczane ve medikal gibi işyerlerinin de mağdur olduğunu belirtti.

Buca’daki toplam 150 eczanenin bu hastaneden gelen reçetelerle ayakta durmaya çalıştığını kaydeden Av. Sevda Erdan Kılıç, eczanelerin hastanenin kapanmasıyla aldıkları ilaç ve sağlık malzemelerini satamadıklarını ifade etti. CHP Milletvekili Av. Kılıç, yeni hastane hemen hizmete girmezse birçok eczanenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Beş tane müteahhidin yüzlerce hastane yapmaya yetecek kadar vergi borcunu tek seferde silen iktidar, 3,5 aydır bir sahra hastanesi bile yapamıyor.” dedi.

Editör: Haber Merkezi