Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin kendisini her alanda yoğun bir şekilde gösterdiğini söyledi.

YANLIŞ EKONOMİK TERCİHLER

Vatandaşların en temel ihtiyaçlarından olan elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi giderlerinde fahiş artışlar yaşandığını ifade eden CHP'li Arslan, "Sanayide önemli bir girdi kalemi olan enerjiye gelen zamlar vatandaşımıza hayat pahalılığı olarak yansımaktadır çünkü enerjiye zam demek, iğneden ipliğe her şeye zam demektir. Üstüne üstlük, bir de enerjide dışa bağımlıysanız ve yanlış ekonomik tercihler nedeniyle dolar kurunuz 15-16 lira seviyesine yükselmişse topluma içireceğiniz reçete daha da acı olur" eleştirisinde bulundu.

3,5  MİLYON ABONENİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

4 kişilik bir ailenin 2021 Mart ayında elektrik, doğalgaz ve bir depo dizel akaryakıt toplam giderinin 1.060 TL iken 2022 Mart ayında bu 2.075 TL'ye yükseldiğini belirten CHP'li Arslan, "Bunu asgari ücret üzerinden anlatacak olursak, Mart 2021 yılında bu üç kalem harcama için, bütçenin, asgari ücretin yüzde 37,5'unu harcarken maalesef Mart 2022'de asgari ücretin yüzde 49,5'unu harcıyoruz. 2021 yılında elektrik faturasını ödeyemeyen yaklaşık 3,5 milyon abonenin elektriği, 1,1 milyon abonenin ise doğalgazı kesilmiştir" bilgisini paylaştı.

DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ

Enerjinin pahalı olmasının, yüksek oranda dışa bağımlı olmak, dolar kurunun yanlış ekonomik politikalar nedeniyle çok yüksek olması ve kamunun üretimdeki payının azalmış olmasından kaynaklı üç temel sebebi olduğunu vurgulayan Arslan, "Kamunun enerji üretimindeki, elektrik üretimindeki payının azalması sonucunda dolar kurunun artmasıyla birlikte tarifelerin artışını göstermektedir. 2008 yılında yüzde 50 oranında kamuda elektrik üretimi varken 12,65 kuruştu 1 kilovat enerji ama doların artması belli bir süreye kadar kamu bu işi sübvanse ederken pek bu durumu etkilemiyordu ama son gelişmelerle birlikte kamunun payı yüzde 13,5'lara düşmüş, maalesef doların artmasıyla birlikte de tarifeler korkunç bir şekilde artmaya başlamıştır. Bu durumdan kurtulmanın yolu, kamudaki payımızı arttırmaktan ve dışa bağımlılıktan bir an önce kurtulmaktan geçer" değerlendirmesinde bulundu.

DOĞALGAZ TEDARİĞİNİ KIŞ GELMEDEN YAPIN 

İktidarın zamanında gerekli anlaşmalar yapmadığından dolayı doğalgazda tedarik sıkıntıları yaşandığını anımsatan CHP'li Arslan, 2021 yılında hükümetin yapmış olduğu düzenlemeyle BOTAŞ'ın 100 milyar TL civarında borcunun silinmesine rağmen BOTAŞ'ın borç batağında olduğunu söyledi. İktidara kış gelmeden tedbir alması çağrısında bulunan Arslan, şöyle konuştu:

"Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki BOTAŞ, maalesef yine borç batağındadır. Sadece Ocak ve Mart 2022 döneminde 52,5 milyar TL BOTAŞ'a aktarılmıştır. Hepimizin bildiği gibi, 2021 yılının Aralık ayında BOTAŞ'ın yaptığı uzun süreli doğal gazı anlaşmaları bitecekti, bunu bilmesine rağmen, AKP iktidarı gerekli anlaşmaları yapmamış ve 2022 yılında maalesef, doğalgaza yüzde 50, sanayide yüzde 50, konutlarda yüzde 35; 2021 yılında ise son bir yılda yani santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549, konutta ise yüzde 93 oranında bir artış yapmıştır. Türkiye'nin doğalgaz alanındaki güvenli spot dışı alım payının artırılmasıyla daha kırılgan bir yapıya dönüştürülmüştür. Spot piyasalardaki artan fiyatlar karşısında Türkiye'nin gaz temini sıkıntısı giderek artmaktadır. Tekrar kış gelmeden, doğalgaz kesintilerini yaşamamak için iktidarı tedbirleri almaya davet ediyorum."

Editör: Haber Merkezi