İZ GAZETE- İzmir’in Konak ilçesinde bulunan, Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü, Tevfik Rüştü Bey’i ağırlayan; Vecdi Gönül, Kemal Nehrozoğlu, Cahit Kıraç ve daha birçok İzmir Valisi’ne konut olan; yüzlerce özel davete, kokteyle ve törene ev sahipliği yapan 130 yıllık Vali Konağı harabeye döndü. Hiçbir tedbir alınmayan yapıya önceki gün bir kez daha hırsızlar dadanırken, toplumda oluşan büyük tepki üzerine valilik bina çevresinde polis nöbeti başlattı.

Tepkilerle birlikte üniversite rektörlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile İzmir Valiliği’ni suçladı. Akıllara ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın 29 Mart 2022 tarihinde konağın durumunu ilişkin verdiği, Kültür ve Turizm Bakanı tarafından cevapsız bırakılan soru önergesi geldi.

'HAREKETE GEÇECEK MİSİNİZ' DİYE SORMUŞTU

CHP'li Bakan verdiği soru önergesinde, "İzmir'in kent hafızalarından biri olan 130 yıllık Vali Konağı'nın düşürüldüğü bu utançtan kurtulması için Bakanlığınız harekete geçecek midir" diye sormuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise önergeyi cevaplamamıştı.

'İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?'

CHP'li vekil bunun üzerine, bir soru önergesi daha verdi ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in cevaplamasını istedi.

Vekilin, Özer'e verdiği önergede şu sorular yer aldı:

*Katip Çelebi Üniversitesi'ne verilen, İzmir kent hafızasının simgelerinden biri olan 130 yıllık Vali Konağı'nın bu hale gelmesinin sebebi nedir, sorumluları kimlerdir?

*Harabeye dönen tarihi Vali Konağı'nın içinde bulunduğu bu utançtan kurtarılması için Katip Çelebi Üniversitesi neyi beklemektedir?

*Katip Çelebi Üniversitesi'nin sorumluluğunda olan Tarihi Vali Konağı'nın harabeye dönmesiyle ilgili ihmali/sorumluluğu olanlar hakkında idari soruşturma başlatılacak mıdır?

*Cumhuriyetimizin kurucusu ebedi Başkomutanımız ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ü, Başbakan İsmet İnönü'yü, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Bey'i ağırlayan; Vecdi Gönül, Kemal Nehrozoğlu, Cahit Kıraç ve daha birçok İzmir Valisi'ne konut olan; yüzlerce özel davete, kokteyle ve törene ev sahipliği yapan 130 yıllık Vali Konağı'nın düşürüldüğü bu utançtan kurtarılması için ne yapılacaktır?

SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA CEVAPLADI, YÖK'E DEVRETTİ

CHP'li vekilin önergesini süresi geçtikten sonra cevaplayan Milli Eğitim Bakanlığı, meseleyi Yüksek Öğretim Kurulu'na devretti. 

REKTÖR TOPU VALİLİĞE ATTI

YÖK, Katip Çelebi Üniversitesi'nden açıklama isterken, üniversitenin rektörü Saffet Köse, YÖK'e verdiği yazılı cevapta şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Vali Konağı'nın kültür varlığı olması nedeniyle projelendirme sonrası izin ve onay süreçleri uzun sürmüştür. Pandemi, deprem, süreçleri uzatmış ve onay süreçleri gecikmiştir. Rektörlüğümüzce izin ve onay süreçleri tamamlanan binanın projeleri, ihaleye çıkılması için 2021 yılında İzmir Valiliği'ne teslim edilmiştir. İzmir Valiliği tarafından ihale süreçleri devam etmekte olup kısa süre sonra ihale edilerek yapımına başlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda süreç takip edilmekte olup, şu aşamada rektörlüğümüzce yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır.”

Köse'nin verdiği cevapta, sorumluluğundaki Vali Konağı'nın korunması amacıyla neden güvenlik personeli görevlendirmediği yer almazken, bina içindeki eşyalara ne olduğu ve konak hakkında ne zaman harekete geçirileceği de açıklanmıyor.  

Editör: Haber Merkezi