Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir programı kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığını ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erken seçim çağrısı yapan Tekin, Torbalı’da AKP tarafından yargıya taşınan başkanlık seçimine ilişkin de konuştu.

ü

‘TÜRKİYE’NİN 3 TEMEL SIKINTISI VAR’
Türkiye’nin 3 büyük sıkıntısı olduğunu belirten CHP’li Tekin, “2001 yılında bu iktidar, partisinin tanıtımını yaparken 3 Y üzerine inşa etti. ‘İktidar olduğumuzda yoksulluğu bitireceğiz, yolsuzluğu bitireceğiz, yasaksız bir Türkiye yaratacağız’ demişti. Yoksulluk konusunda bir şey anlatmama gerek yok, 2013-2019 yılları arasında 106 bin insanımız hayatına son verdi. Bunun yüzde 72’si ekonomik nedenlerle dolayı. Yolsuzlukla ilgili nereden bakarsanız bakın hiçbir dönemde görülmediği kadar yolsuzlukla karşı karşıyayız. Yasaklar; sıradan bir insanın düşüncesini ifade ederken gözaltına alındığı bir dönem yaşıyoruz” dedi.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
Erken seçime ihtiyaç olduğunu söyleyen Tekin, “2019’da erken seçim olmalıydı. O zaman da söylemiştim. Çünkü sürdürülebilir durumda değil. 2000 yılında 7 buçuk milyon olan icra dosyası bugün 25 milyon. Daha kaç canın intihar etmesini bekliyoruz? Siyaset mafya ticaret bu kadar iç içe girmiş bir ortamda yapılması gereken millet iradesine başvurup milletin yeni kararıyla Türkiye’yi yönetecek kadroların seçilmesi gerekiyor. Türkiye bağırsaklarının temizlemediği sürece bu ülkeyi yoksulluktan kurtarmak mümkün değil. Bir ülkede yolsuzluk varsa yoksulluk kader olmaya devam edecektir. Yoksulluğu bitirmek istiyorsanız yolsuzluğu bitirmek zorundasınız.'' sözlerini kullandı. 

‘CHP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI HAZIR’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı adayı olacağına ilişkin iddialar hakkındaki soru üzerine konuşan Tekin, “CHP şu anda Millet İttifakı’nın lokomotif partisidir. 2018 yılından itibaren tüm bu süreci yürüttü, ciddi sorumluluğu var. Bu sorumluluktan dolayı 1 yıl önce de ifade ettim; CHP eğer önümüzdeki süreçte 2018’de olduğu gibi her partinin kendi adayını gösterme düşüncesi hakim olursa CHP’nin cumhurbaşkanı adayı hazır. Ama onu söyleyemem. Onu söyleyecek makam genel başkanımızdır. Ama kişisel düşüncemi sorarsanız; Millet İttifakının ittifakla, birinci turda uzlaşarak bir adayla çıkmalarının talep ederim. Ama herkese saygı duyarız. Sonuç itibarıyla Millet İttifakı partileri çok yoğun. Önümüzdeki süreçte 8,9 partiyi bulabilir. Tüm bu partilerin düşüncesini almadan bir şey söylemek mümkün değil.  Ancak her parti kendi adayını çıkarırsa CHP’nin sorunu yok” diye konuştu.

TORBALI YORUMU: ‘FATURASI AĞIR OLUR’
Torbalı’da AKP tarafından yargıya taşınan başkanlık seçimine ilişkin soruyu yanıtlayan CHP’li Tekin, “Seçimi tekrarlayacak hukuken hiçbir şey yok. Ben hukukçu değilim ama 1994 yılında Tayyip Erdoğan belediye başkanıydı, ben de meclis üyesiydim. Çoğunluğu yoktu. Buna rağmen o dönem tüm siyasi partiler İstanbul, belediye, vatandaşlar ile ilgili gelen kararlara oy birliği veriyordu. Şimdi, bizden mi sizden mi anlayışı var. 1 oyla da kazanırsınız 1 oyla da kaybedersiniz. CHP’den alamadığınız, milletin oyunu alamadığınız yerleri gasp etmeye çalışıyorsunuz. Ben inanıyorum ki millet bunun gereğini yapacaktır. Ayıptır, günahtır.  Bu kumpaslar Türkiye’ye yakışabilecek bir tablo değildir. Milletin kararlarını birileri kumpasla değiştirmeye kalkışırsa o zaman onun faturası ağır olur. Torbalı’da bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Sorun varsa da bir kumpas vardır.


‘İZMİR’E YOĞUN GÖÇ VAR’
Tekin ayrıca, “Son yıllarda İzmir’e yoğun bir göç olduğunu belirten Tekin, “İzmir’i çok seviyorum. İnşallah bir gün biz de İzmirli oluruz. Son 2 yıldır özellikle olağanüstü göç veren iki ilimiz var; İstanbul ve Ankara. AKP buraları beton yığını haline getirdi. İnsanlar nefes almak için bu taraflara geliyor. İzmir’e yoğun göç var.  İzmir’in misafirleri çoğalıyor” dedi.

İl Başkanı Deniz Yücel de şunları söyledi: "Ülkemiz bir süredir ne yazık ki AKP iktidarın beceriksiz yönetimi, liyakatsiz yöneticileri ve bazı bakanlarının devlet adabına yakışmayan tavırları doğrultusunda her gün yeni bir skandalla savruluyor. İktidarın devamı için kurulan ittifaklar, mafyalar çetelerle ve talan edilmiş bir hazineyle AKP iktidarının bu millete reva görüldüğü bir hale geldi. Esnaf tükenmiş, insanlar yoksul ve yalnız bırakılmış durumda. Her hafta bir ilimizden ekonomik kriz nedeniyle intihar haberleri geliyor. Uluslararası itibarımız yerle bir olmuş durumda. İktidar, ülkenin gerçeklerine gözünü kulağını kapamış durumda. Milletimize reva görülen bu kabul edilemez duruma isyan ediyoruz. Genel Başkanlarımızdan tüm örgütlerimize kadar halkımızın dertlerini dinliyor, çözüm üretiyoruz."

Editör: Haber Merkezi