İZ GAZETE- "Isparta Yenişarbademli Barajı ve Sulama Projesi”nin Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, soru önergesine verilen cevapta, " Sulamada yüzde 2 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Şehit Hüseyin Gökhan Eriç Göleti ve Sulaması İnşaatı işinde çalışmalara devam edilmektedir” ve ” Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararı verilmiştir”ifadelerinin kullanıldığını söyledi.

PROJEYE AYRILAN BÜTÇE 5.750,000

Konuyu tekrar gündeme getiren CHP'li Sındır, "DSİ Genel Müdürlüğü'nce 2015 yılında başlanan, 2022 Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında 5.750.000 TL bütçe ayrılan, 2015AOI-149829 No’lu "Isparta Yenişarbademli Barajı ve Sulama Projesi” ile ilgili yatırıma dair şu soruları Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye yöneltti:

BÜTÇE HANGİ İŞ KALEMLERİNDE KULLANILACAK?

Projeye 2022 yılı için 5.750.000 TL ayrıldığı görülmektedir. Bu bütçe hangi iş kalemlerinde kullanılacaktır? Beklediğinizden farklı bütçe aşımı gerektirecek işler mevcut mudur? Varsa bu işlerin yaklaşık maliyeti nedir?

Yukarıda tarih ve sayısı belirtilen soru önergeme verdiğiniz cevapta, sulama için tamamlanma oranının %2 olduğu belirtilmiştir. Projenin yapılmasında en büyük etken sulama ihtiyacı iken, sulamadaki bu gecikmenin nedenleri nedir? Bölgede kapalı sistem modem sulama teknikleri uygulanacak mıdır? Bununla ilgili teknolojik ilerlemelere yönelik adaptasyon çalışmaları yapılmış mıdır?

Bölge çiftçileri için, yeni ve modem sulama yöntemlerine geçişe dair eğitim çalışmalarınız var mıdır? Var ise planlaması nasıldır? Yok ise yapmayı planlıyor musunuz?

Önceki soru önergeme verdiğiniz cevapta "Şehit Hüseyin Gökhan Eriç Göleti ve Sulaması İnşaatı işinde çalışmalara devam edilmektedir” şeklinde belirtilmiştir. Gölet ile ilgili bugüne kadar gelinen nokta nedir? Gölet sulama için hangi tarihten itibaren kullanılabilir hale gelecektir? Gölet için bu yılki bütçe ile yapılacak iş kalemleri nelerdir?

Bu yılki ayrılan bütçeyle yapılacak işler sonrasında, projede geri kalan iş kalemleri nelerdir? 2022 yılı için ayrılan bütçe ile belirttiğiniz bitiş tarihi olan 2025 yılında projenin tamamlanması mümkün müdür?

Güncel döviz kurlarına göre mevcut projenin ödeneğiyle kalan işlerin yapılması mümkün müdür? Projede kalan işlerin tamamlanması için ek bütçe gerekmekte midir? Gerekmekteyse ne kadardır?

Önceki soru önergeme verdiğiniz cevapta, proje ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerek görülmemiştir şeklinde belirtilmiştir. Ancak, bu tür projeler tutulan su ve biriktirildiği yer nedeni ile bölge ekolojisi ve ekosistemine zarar vermekte ya da değişmesine neden olmaktadır. Projenin ekolojiye ve ekosisteme etkileri ilgili yapılan akademik çalışma ya da bilimsel veriler mevcut mudur? Bu değişimlere yönelik Bakanlık olarak aldığınız tedbirler nelerdir?

Editör: Haber Merkezi