Kanun teklifiyle yapılması öngörülen düzenlemede orta ve küçük işletmelerin ekonomik anlamda rahatlayacağını söyleyen Sındır, “Derinleşen ekonomik kriz koşullarında ciddi anlamda üretim, satış ve pazarlama sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlarımızın artan enerji, su, vb girdi fiyatlarındaki tarifeler nedeniyle gereğinden fazla tasarruf etme çabaları kimi zaman arzu edilmeyen insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutlara varabilecek durumlara da neden olabilmektedir. Düzenlemeyle esnafımız bir yandan girdi maliyetlerinde önemli bir düşüş ile ekonomik anlamda rahat bir nefes alacak diğer yandan halk ve çevre sağlığının korunmasına katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.

“EKONOMİMİZİN CAN DAMARI OLAN ESNAF KEPENK KAPATIYOR”

Son aylarda gerçekleştirdikleri esnaf ziyaretlerinde girdi maliyetleri nedeniyle esnafın belinin büküldüğünü ve kepenk kapattıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “Türkiye’nin farklı noktalarında yaptığımız ziyaretler esnasında esnafın vergi ve kredi borçlarını ödeyemediğini, sattığı malın yerine yenisini koyamadığını gördük. Bugün ekonomimizin can damarı olan esnaf kepenk kapatıyor. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta fahiş zamlar yapan iktidar esnafın belini büktü. Sadece 2018 yılında 106 bin esnaf kepenk kapattı. İktidar girdi maliyetleri altında ezilen esnafın sesine kulak vermiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, büyüme ve istihdamın artırılmasında ekonomilerde büyük önem taşıdığı unutulmamalı. Ülkemizde 1.8 milyona yakın esnaf ve işyeri bulunmaktadır. Ancak, eğer esnafımıza destek olunmaz, girdi maliyetleri aşağıya çekilmez ise işsizliğin azaltılmasında etkili bir rol teşkil eden esnaflarımız da işsizler ordusuna katılacaktır. İktidar, Meclis açılır açılmaz ivedilikle kanun teklifimizi kabul ederek esnafımıza nefes aldırmalıdır” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK ONLARA CAN SUYU OLACAKTIR”

Son 5 buçuk yılda yarım milyonun üstünde esnafın iflas ettiğine dikkat çeken Sındır, “esnafımız kırmızı alarm veriyor. Girdi maliyetlerini düşürmek esnafa can suyu olacaktır. Enerji ve su indirimi küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta kalmasına büyük katkı sağlayacaktır. 2019 yılının ilk yarısında 53 bin 420 esnaf iflas etti. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 433 esnaf daha fazla. 2015 yılında Türkiye’de toplam 97 bin 715 esnaf kepenk indirirken geçen yıl bu sayı yüzde 8 artışla 106 bin 167’ye fırladı. Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Dışa bağımlı hale geldiğimiz bugünlerde girdi maliyetlerinin de ithalata dayalı üretim ekonomisi ve kur artışlarıyla beraber yükselmesi özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin verimliliği ile gelir - gider dengelerini çok olumsuz etkiledi. Derinleşen bu ekonomik kriz koşullarında ciddi anlamda üretim, satış ve pazarlama sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlarımızın artan enerji, su, vb girdi fiyatlarındaki tarifeler nedeniyle gereğinden fazla tasarruf etme çabaları kimi zaman arzu edilmeyen insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutlara varabilecek durumlara da neden olabilmektedir. Düzenlemeyle esnafımız bir yandan girdi maliyetlerinde önemli bir düşüş ile ekonomik anlamda rahat bir nefes alacak diğer yandan halk ve çevre sağlığının korunmasına katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.

Milletvekili Sındır’ın, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere yapılmasını istediği kanun değişikliği şöyle: ‘İl Özel İdareleri veya Belediyeler, belde sakinlerinin sağlığını, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesini ve çevre sağlığını gözetmek ve koruyabilmek, belde ekonomisinin canlanması ve gelişimini sağlayabilmek üzere gerekli görülen durumlarda ürettikleri mal ve hizmet bedellerinde ticaret ve sanayi odaları ile esnaf ve sanatkarlar odalarına bağlı olup halk ve çevre sağlığını doğrudan ilgilendiren işletmeler için ücretsiz veya indirimli tarife uygulayabilirler.”

Editör: Haber Merkezi