İzmir CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili, “Bir söz verildiyse arkasında duracaksın ya da yapamayacağın bir şeyin arkasında durmayacaksın. Bu ülkede Saray ne derse o oluyor. Atanmış bakanlar aslında memur bakanlar demek lazım. Saray ‘Hayır bu yapılmaycak’ diyor kalıyor. Karşısında durabilecek bir iradeyi geç ‘Öyle olmasa şöyle olsa iyi olur’ diyecek kimse yok. Kendi kendimizi aldatıyoruz. Yasama organı da Saray’ın talimatları doğrultusunda işliyor” dedi. Seçim dönemi geldiğinde EYT mağdurlarının ve ailelerinin oyunu alayım beklentisi ile seçime gidilirse vatandaşların buna inanmayacağını kaydeden Sındır, “İsrafı ortadan kaldırmak gerekiyor. Tasarruf etmek demiyorum, biz varlıkları olan çalışkan br milletiz toplum bu çalışkanlığı ile iradesini orataya koyacaktır. Siyasi iktidarda böyle bir irade yok” dedi.

‘TERCİH MESELESİDİR’

Pandemi kapsamında gerçekleşen eğitim sisteminde EBA’nın çökmesini değerlendiren Sındır, “Yatırım hizmet öncelikleri bir tercih meselesidir. İktidarın tercihleri iyi bir eğitimin üzerinde filan değil kendi yandaş holdinglerin hayatını nasıl sürdürebilecekleri üzerine. Bir kaynağınız var bu bir planlama meselesidir. Sınırlıdır kaynak. Bu gelirinizi bir amaca yönelik dağıtmak isterseniz amaç toplumda herkesin huzurlu mutlu Türkiye’dir. Tercihlerinizi ortaya koyarak sonuç üretiyorsunuz. İyi bir eğitim hedefliyorsanız bunun gereğini yapmak zorundasınız. Bir bakan öğretmen maaşlarını yük olarak tanımlayabilir mi? Bundan sıyrılmaya çalıştı Sayın bakan ama bu sözü sarf etti bir kere. Bunu yük olarak görüyorsa ne istersiniz artık Milli Eğitim Bakanından. Bırakın internet evinde televizyonu olmayan binlerce öğrenci var. Genel başkanımızda yerel yönetimler olarak buna çözümü biz getireceğiz dedi. Bakanlıkta bir kampanya başlatsın paylaşalım. Buna bir çözüm getirilmesi lazım. Siz eğitimi laf olsun diye yapıyorsunuz demek ki. Devlet eğitim olanaklarını herkese vermekle ama herkese eşit vermekle yükümlüdür. Devlet olarak anayasal görevini yerine getirmen gerekiyor. Çocuklarimizin hepsi kapasiteli ama o kapasiteyi kullanamayacakları bir iktidarla karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİMSİZ TOPLUMU KOLAY YÖNLENDİRİRSİNİZ’

TTB ziyaretinin hatırlatılması üzerine Sındır, “Ülkeyi yönetenlerin şiddete yönelik çağrıları şiddete yöneltir. Eğitimsiz bir toplumu çok kolay şiddete yönlendirirsiniz. TTB tüm hekimleri temsil eder. Pandemi döneminde hekimlerin çabaları göz önündeyken bilmem kaç yıl önceden suçlamalar getirirseniz ve kapatılması gerektiğini söylerseniz, vatandaş ordan aldığı cesaretle sağlıkçılara şiddeti körüklersiniz. Bu süreci geçiştirmeye çalışan bir iktidar var” diye konuştu.

Canan Kaftancıoğlu sorusunda ise Milletvekili Sındır, “Bu süreci eleştirirken eleştirilecek pozisyona düşmemek gerekiyor. Doğru bulmuyorum. Mustafa Kemal Atatürk partimizin kurucu lideridir, Cumhuriyetimizin kurucusudur. Onu benimsemeyen, onun aydınlanma sürecinde bu ülkeye vermek istediklerini kabul etmeyen kimsenin ‘Bu ülkenin vatandaşıyım’ deme hakkına bile sahip olmadığını düşünüyorum. Bu parti içi bir meseledir” dedi.

Editör: Haber Merkezi