Cengiz Aldemir/ANKARA - İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi üzerine Meclis genel kurulunda söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Sanayi sektörüne olduğu kadar, birbiriyle kesişen ve her ikisinde de Türkiye'nin bir daralma yaşadığı ticaret sektörünü de ilgilendiren bir kanun teklifi üzerinde konuşuyoruz" dedi.

2021'İN İLK 9 AYINDA 9.867 ŞİRKET KAPANDI

İktidarın, ticaret ve sanayiyle uğraşan şirketlerin kurulmasını daha önce kolaylaştırmış olmasına rağmen, bugün kapanışlarını, tasfiyelerini kolaylaştırma noktasında önlemler almaya mecbur kaldığını belirten CHP'li Serter, "Nereden nereye? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, 2021'in ilk dokuz ayında 9.867 şirket kapandı. Sadece eylül ayında 1.687 şirket kapandı. Perakende ve inşaat sektörlerinde firmalar, kapana kapana arkası kesilmiyor. Hatırlatayım, ağustos ayında bütün müteahhit firmalar, bir ay kadar bir grev yapacaklardı, beton almama grevi ama hükûmet olarak mecbur kaldınız. Kapanan şirket sayısı eylülde aylık bazda yüzde 19 artarken kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı artışı yüzde 21'lere dayandı" eleştirisinde bulundu.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 38'İ KAPANMIŞ DURUMDA

Eylülde kapanan şirket ve kooperatiflerin 514'ünün toptan ve perakende ticaret, 285'inin inşaat ve 210'unun da imalat sektöründen olduğu bilgisini paylaşan CHP'li Serter, "Üstelik bu tablo, bizim sizi zorlamamız sonucunda verdiğiniz desteklere rağmen gerçekleşti. Bizim muhalefet olarak sizi zorlamamız sonucunda toplam 9 milyar TL, kira, gelir kaybı, hibe, ciro destekleri verdiniz ama bütün bunların yetersiz olduğu çok net ortada. Nitekim bugün gelinen noktada, ayda bin lira, 750 lira gibi komik rakamlarla ayakta kalamayan şirketlerin tasfiyesi noktasında belli ki zorluklarla yüz yüze geldiniz, düzenlemeye ihtiyaç duydunuz. Ticaret Bakanlığının verdiği veriler de pandeminin başladığı 11 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2021'e kadar açılan işletme sayısı 188.500 demekte ama kapananları 71.300'e kadar göstermekte. Yani siz bile açılan işletmeleri burada saklayamıyorsunuz, kapananları hiç saklayamıyorsunuz, yüzde 38'i kapanmış vaziyette. Üstelik bu yeni açılanların içinde birçok borçla kapanan, devlete borcu olup ödeyemeyerek kapanan ve yeni isimle açılan şirketler olduğu da hepimizin bilincinde" değerlendirmesinde bulundu.

SANAYİCİ, İHRACATÇI, EMEKÇİNİN YARATTIĞI BÜYÜME 

Şirketlerin tasfiye süreçlerini kolaylaştırmaya çalışan iktidarın, bir yandan da "Yüzde 9 büyüdük." dediğini anımsatan Serter,  Bu büyümeyi fedakârca çalışan sanayici, ihracatçı, iş adamı ve emekçilerin yarattığı bir büyüme olduğunu vurgulayarak, "Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'yla, bugün görüştüğümüz TİM kanunlarıyla alacakları krediden yönetimlerine kadar tepelerinde olduğunuz ticari işletmeler, sanayiciler size rağmen nefes almaya ve dünyaya ayak uydurmak için yeni bir şeyler üretmeye çalışıyorlar, istihdam yaratıyorlar" ifadelerini kullandı.

FAKİRLİĞİN ABİDESİNİ DİKTİNİZ

Ekonomik kriz yüzünden ülke insanının geldiği sefalet örnekler vererek anlatan Serter, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "İkinci el telefon ve parçalarıyla ilgili bilgiler, Sanayi Bakanlığı bütçesinin kitapçıklarında ortaya çıktı. Zaten kendi üretimimiz olan telefonlar yokken eskiden, dedelerimiz döneminde... Bitpazarına nur yağdırdınız, ikinci el, üçüncü el malları bu pazarlarda her türlü satmaya başladınız, fakirliğin abidesini diktiniz. Ham maddeye ulaşamıyorsunuz, üretilen ham madde yurt dışına gidiyor, ham madde ve navlun fiyatları almış başını gidiyor. 

SİZİ RÜYADAN UYANMAYA DAVET EDİYORUM

Otomotiv sektörün yurt dışı bağımlığından kurtaramamışsınız ama dün Bakanınız uzun uzun yerli otomobillerden söz etmeye başladı. Sizi hem ciddiyete hem de rüyadan uyanmaya davet ediyorum, aksi hâlde işletmelerin kapanmasının önünde durmanız imkânsız. Bugün 9 milyon işsizin olduğu bir Türkiye'de hâlâ istemeye istemeye de olsa kendilerine bir ekmek kapısı açmak için eşinden, dostundan, akrabasından üç kuruş parayla bir dükkân açmaya, ufak sermayeler oluşturmaya çalışan insanlar var. Bugüne kadar açılan işletmelerin de büyükçe bir kısmının, esnaf ve kefalet kooperatifleri üzerinden dağıtılan 25 bin Türk liralık kredilere ulaşmak için açıldığını hepimiz çok net bilmekteyiz. Yirmi yıl sonra geldiğiniz noktada oluşturduğunuz sistem, balık tutmasını öğretmek veya iş hacimlerini geliştirmek yerine,

Editör: Haber Merkezi