Cengiz Aldemir/ANKARA - Türkiye'de yoksulluk sınırının ilk kez 10 bin TL seviyesinin üzerine çıktığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İz gazeteye yaptığı açıklamada, Türk-İş'in Ekim 2021ayı araştırmasında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı açlık sınırının 3 bin 093,20 TL olduğunu söyledi.

YOKSULLUK CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI

17 Ekimin, fakirliğin, gelir adaletsizliğinin yok edilmesi için uluslararası gün anlamını taşıyan "Dünya Yoksullukla Mücadele Günü” olduğunu kaydeden Serter, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yoksulluk ciddi boyutlara ulaşmıştır. Dünya Bankası'nın Türkiye Ekonomik İzleme raporuna göre Türkiye'de 2020'de, 10 milyon 171 kişi mutlak yoksul tanımının içerisine girmektedir. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise yoksulluk sınırı 10 bin 075,58 TL'ye yükselmiştir. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 772 TL olmuştur" dedi.

BİR KİŞİNİN YAŞAM MALİYETİ 3 BİN 772

Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makasın, Ekim ayında da açılmaya devam ettiğini, asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 772 TL arasındaki farkın bu ay itibariyle 946 TL’ye ulaştığını ifade eden Serter, "Yapılan piyasa araştırmaları ve ortaya konulan veriler endişe verici boyutlara ulaştı. Dört kişilik bir ailenin, gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,45 oranında artış göstermiştir.Yılın ilk on ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 19,43 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 24,61oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,95 olarak hesaplandı" bilgisini paylaştı.

2022'DE YOKSULLUĞA AYRILAN PAY NE KADAR?

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sorular da yönettiğini anımsatan Serter, "Sizin aracılığınızla buradan sayın Oktay'a bana verilen milletvekili sorumluluğuyla halk adına bir kez daha sormak istiyorum; Ülkemizde gelir adaletsizliğinin azaltılması ve mutlak yoksulluğun yok edilmesi noktasında 2022 bütçesinden ayrılacak pay ne kadar olacaktır? Bir başka sorum ise, Mutlak yoksulluğun yok edilmesi noktasında Bakanlıklar arası koordinasyon noktasında yapılması öngörülen çalışmalar nelerdir? Bu sorularımın acilen yanıtlanmasını istiyorum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi