Cengiz Aldemir/ ANKARA - Gıda enflasyonunun ve hayat pahalılığının önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için araştırma önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter,

Türkiye'nin ekonomi gündeminin en başında gıda ürünlerindeki fiyat artışları ve market ve pazarlardaki enflasyon gelmektedir" dedi.

ZAMLAR VATANDAŞIN GELİRİYLE ORANTISIZ

Türkiye'de meyveye, sebzeye, ete, yumurtaya ve tüm temel besin maddelerine gelen zamların vatandaşların gelirlerine göre orantısız ölçüde arttığını vurgulayan CHP'li Serter, "Gerçek enflasyon ile tüketicilerin, markete, pazara giden vatandaşlarımızın pazarlarda, marketlerde karşılaştıkları enflasyon arasında fark olduğu tartışmaları da devam etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı Eylül ayı Tüketici fiyat endeksinin son bir aylık dilimde %1.25 arttığı belirtilmiş, yıllık olarak ise bu rakamın %19.58 arttığı belirtilmiştir. Oysa ki, sahaya yansıyan, marketlerde, pazarlardaki enflasyon bu rakamların kat ve kat üzerinde" olduğunu söyledi.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 37-40

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'nun verilerine göre, Eylül ayı enflasyon seviyesinin aylık %2.89 olduğunu, enflasyona ve hayat pahalılığına dair DİSK Araştırma Merkezi (DİSKAR) verilerini de paylaşan Serter, "Gıda enflasyonunun yıllık değişimini gösteren tabloya göre fiyatlar artıyor, pahalılık tırmanıyor. DİSK, elde ettiği veriler çerçevesinde gıda enflasyonunun %37-40 seviyelerinde olduğunu söylüyor. Bu nokta itibariyle, özellikle dar gelirli ve emeklilerin gıda enflasyonun, ortalamanın çok üzerinde seyrettiği gerçeği de tespit ediliyor" ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK GELİR GURUBU İÇİN ENFLASYON %37.1

Verilerde gıda enflasyonunu, emekliler için %36.7 olduğunu, en düşük gelir grubuna mensup yüzde 20'lik dilim için ise %37.1 olarak gerçekleştiği bilgisinin yer aldığına dikkat çeken Serter, önergesinde en son CHP'nin gıda enflasyonuna dair somut verileri de paylaşarak, şu bilgilere yer verdi: " Bu rakamlar bize durumun vehametini göstermektedir. 12 sene önce 100 Türk lirası ile 440 yumurta ya da 114 kilo domates alınabiliyorken bugün itibariyle aynı rakamla 97 yumurta ya da 21 kilo domates alındığı görülmektedir. Son bir yılda yumurtaya da domatese de gelen zam %70'Ier seviyesindedir. Ayın şekilde tavuk etine %69,patatese %58 zam gelmiştir.

Gıda enflasyonunun ve hayat pahalılığının önüne geçilmesi için alınacak tedbirlerin ele alınması amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."

Editör: Haber Merkezi