Cengiz Aldemir/ANKARA - Büyükşehirler başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde yaşanan bekçi şiddeti dur durak bilmiyor. Son günlerde karıştıkları şiddet olaylarıyla gündeme gelen mahalle bekçilerine sosyal medyanın yanı sıra toplumun birçok kesiminde tepkilere neden olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İz Gazete'ye yaptığı değerlendirmesinde, bekçilerin partiye özel kolluk ve OHAL döneminin öznesi haline getirildiğini vurguladı. Sertel, mahalle bekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarıyla ilgili daha önce 3 ayrı önerge verdiğini anımsattı. 
PARTİYE ÖZEL KOLLUK
1974 yılında durdurulan ve 2017'de yeniden hayata geçirilen bekçilik sisteminin, 'Partiye özel kolluk kuvveti' haline getirilmeye çalışıldığını belirten CHP'li Sertel, 2020 yılında bekçilerin silah kullanmayı da kapsayan geniş yetkilerle donatılmasının doğru olmadığını vurgulayarak, " Toplumun can ve mal güvenliğinden sorumlu olacak kişiler öncelikle iyi bir eğitimden geçtikten sonra silah verilmeli" dedi.
BEKÇİLER OHAL'İN ÖZNESİ HALİNE GELDİ
Ülkenin siyasi, ekonomik ve toplumsal manzarasının içler acısı durumda olduğunu, iktidarın baro ve odalar ile siyasi partilerin yasalarını değiştirme çabalarını anımsatan CHP'li Sertel, "Tek adam yönetimi çarşı ve mahalle bekçilerine yeni yetkiler ve patronlara yeni ekonomi paketleri vermenin ve gazeteciler üzerinde baskı koşullarını oluşturmaya devam ediyor. 5 yıl öncesinde mahallelerde artan hırsızlık vakalarına karşı kurulan bekçiliğin, son yıllarda görev tanımı sürekli genişletilerek idari bir faaliyet haline getirildi. AKP iktidarının OHAL dönemi ile birlikte memlekette oluşturulan baskının mahallelerde devlet tarafından devamlılığının ve gözetiminin bir öznesi haline dönüştürülen bekçiler; görev sınırlarının dışındaki yetkileri uygulayan pozisyona gelmiştir. Bu çok tehlikeli bir gelişmedir" uyarısında bulundu.
BEKÇİ YASASI ANAYASAYA AYKIRI
AKP iktidarının çıkarttığı bekçi yasasının anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Sertel, "Bekçi yasası, bekçilere, devletin ahlak polisliği yapması ve bireylerin yaşam tarzına müdahale etmesine yol açacak geniş ve keyfiliğe açık yetkiler verdi sonuç ortada her yerde bekçi şiddeti. Çarşı ve mahalle bekçilerine, “Kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla önleyici tedbir alma”, göz altı ve kimlik sorma yetkisi tanınıyor. Bunun yanı sıra, bekçiler, Polis Vazife ve Salâhiyeti Kanunu’nun tartışmalı 16’ıncı maddesinde belirtilen, zor ve silah kullanma yetkisini verirseniz sonuç ortada bekçi şiddetinden geçilmiyor. Yasanın bu maddesi iktidarın cezasızlık politikasıyla birlikte hesabı sorulamayan sayısız yaşam hakkı ihlaline neden oldu. Bu yeni kolluk gücüyle birlikte, İçişleri Bakanlığına bağlı, ülke kaynaklarını sınırsızca yutacak, sayısı beş yüz bini bulan bir iç güvenlik ordusu, iktidarın bekası için mi kullanılacak? Toplumun huzurlu hizmet edecek kişiler bugün toplumun huzurunu bozar duruma geldi bu sorun bir an önce çözülmelidir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
SOYLU'YA SORULAR
Mahalle bekçilerinin ücret, çalışma saatleri, cinsiyet, eğitim, ekonomik, sosyal haklarını ve yeni alımların olup olmayacağını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sorduğu önergesini de paylaşan Sertel, "Sizin aracılığınızla Bakan Soylu'ya, öncelikle mahalle bekçilerinin ücretleri ve mesai saatlerine ilişkin, "Ülkemizde görev yapan mahalle bekçilerini en düşük, en yüksek ve ortalama maaş tutarı nedir? 
Ülkemizde görev yapan mahalle bekçilerinin çalışma saati kaçtır? Fazladan çalışanlar için mesai uygulanmakta mıdır?
Mahalle bekçileri kaç vardiya olarak görev yapmaktadırlar? Vardiya gün ve saatleri hangi sıklıkta ve neye göre değişmektedir?" diye sormak istiyorum.
EKONOMİK VE SOSYAL HAKLARI NELERDİR?
Yine verdiğim bir soru  önergem de mahalle bekçilerine sağlanan ekonomik ve sosyal haklara ilişkin bekçilere sağlanan ekonomik ve sosyal haklar nelerdir? Yıllık olarak verilen kıyafet, ayakkabı vs. sayısı nedir?
Mahalle bekçiliği uygulamasının başlatıldığı günden bu yana görevinden istifa eden kişi sayısı kaçtır?" diye sordum.
Ayrıca bekçilerin eğitim, cinsiyet gibi verilerin yanı sıra yeni bekçi alımlarıyla ilgili olarak Sayın Soylu'ya, şu soruları da yöneltmek istiyorum:
"Günümüz itibarıyla Türkiye genelindeki mahalle bekçisi sayısı kaçtır?
Hangi ilimizde kaç mahalle bekçisi görev yapmaktadır?
Mahalle bekçilerinin cinsiyet ve mezuniyetlerine göre dağılımı nedir?
Önümüzdeki günlerde mahalle bekçisi alımı olacak mıdır? Olacaksa hangi tarihlerde kaç kişi alınması planlanmaktadır?"
Editör: Haber Merkezi