MUHSİN GÖKKAYA/İZ GAZETE - CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal’ın yazdığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önsözüyle yayınlanan, iktidarın 18 yıllık tarım karnesini ve CHP iktidarında izlenecek tarım politikalarını konu alan kitap, Selçuk Belediyesi tarafından Efes Tarlası Yaşam Köyünde tanıtıldı. Tanıtım etkinliğine Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Cengel de katıldı. Lansmanın açılışında konuşan Ceritoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği topraktan filizlenecek” mesajı verdi.

‘HER ŞEYİN BAŞI ÜRETİM'

Kitabın lansmanına CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da katıldı. “Cumhuriyet Halk Partisi olarak neyi nasıl yapacağımızı belgelerle ifade ediyoruz” diyen Karaca, “Bu kitapta hem AKP iktidarının tarımda yol açtığı yıkım hem de CHP iktidarının bu yıkımı nasıl tamir edeceği mevcut” diyerek kitabın içeriğinden bahsetti. Parti olarak ilk kez bir kitap tanıtımı yaptıklarını belirten Karaca, " İlk kitap lansmanına da tarımla başlıyoruz. Çünkü her şeyin başı üretimdir” dedi.

Gülizar Biçer Karaca'dan sonra ise “Türkiye’de Tarımın Durumu-AKP İktidarının 18 Yıllık Bilançosu” isimli kitabın yazarı Orhan Sarıbal söz aldı. Parti olarak çiftçiyi kalkındırmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Sarıbal, “100 yıl önce Büyük Önder’in dediği gibi tarımı kalkındırmanın yolu, ilk olarak çiftçinin ve köylünün emeğinin karşılığını vermek, onları yüceltmektir” dedi.

TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK

“Bir devletin asli görevii, halkının karnını doyurmaktır. Bunu iki şekilde yaparsınız. Ya parasını verip dışarıdan gıda ithal edersiniz ya da ülkenin topraklarını işleyerek gıdanızı kendiniz üretirsiniz” diyen Sarıbal, Türkiye için yapılması gerekenin üretmek olduğunu belirtti. Buna karşın son 18 yılda tarımda kullanılan arazinin 3 milyon hektar kadar azaldığını ifade eden ve 114 milyar liralık gıda alımı yapıldığını açıkladı. Gıda ithalatına ya da ihracatına karşı olmadıklarını belirten Sarıbal, “Bizim itirazımız, kendi topraklarımızda üretebileceğimiz ürünlerin ithal edilerek, çiftçiye verilmesi gereken paraların uluslararası şirketlere kaptırılmasıdır” dedi.

Ülkenin buğdayda, bakliyatta, pamukta ve çay gibi temel ürünlerinde ithalatçı olduğunu ve her yıl bu ürünlerin ithalatına milyarlarca dolarlık servetin aktığını kaydeden Sarıbal, hayvancılıkta da Türkiye’nin dışarıya bağımlı olduğunu söyledi, ayrıca “Yumurta üreticilerinin ve yem sanayicilerinin yemi dışarıdan alıyor. Türkiye kendi hayvanının yemini üretemez ve dışarıdan alır halde. Soruyorum bunun neresi yerli neresi milli?” diyerek hayvancılıkta da benzer sorunların yaşandığını dile getirdi.

‘KÖYLÜNÜN YÜZÜ GÜLECEK'

Çiftçinin artan üretim maliyeti ile de boğuştuğunun altını çizen Sarıbal, “Siyasal İktidar, tohumda, gübrede, mazotta ve ilaçta fiyat kontrolünü kaybetti. Bu girdilerin fiyatları yükseldikçe çiftçinin beli daha da bükülüyor” dedi. Bu durumun çiftçinin toprağını bırakıp şehre göç etmesine ve üretimin azalmasına neden olduğunu ifade eden Sarıbal , “Asla umutsuzluğa kapılmayın. CHP iktidarında çiftçinin yüzü gülecek, hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” dedi.

Kötü tarım yönetiminin bir tercih meselesi olduğunu belirten Orhan Sarıbal, “CHP tarımda kötü gidişin önüne geçecek” dedi. CHP iktidarında izlenecek tarım politikalarından bahseden Sarıbal, “Tarım topraklarını koruyacağız ve planlama yapacağız. Üreticiyi ithalatla terbiye etmeye çalışmayacağız. Gençleri köyden ayrılmaya mecbur etmeyeceğiz. Köylüye insanca değer vereceğiz” dedi. Son olarak Sarıbal, “Çiftçi olmadan, köylü olmadan ekmek olmaz. Birlikte üretip, hakça bölüşeceğiz” sloganıyla konuşmasını noktaladı. Kitabın lansmanı bittikten sonra Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Cengel, Orhan Sarıbal’a hediye takdim etti.

Editör: Haber Merkezi