TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday adaylığı başvuru süreci sona erdi. Bornova ve Çiğli ile beraber aday adayı sayısının çokluğu ile dikkat çeken Bayraklı’dan aday adayı Serdar Sandal ile konuştuk. Cumhuriyet Halk Partisi örgütünün içerisinden geldiğini aktaran Sandal, “Bayraklı’nın bütün göstergelerine bakarak, şunu açık yüreklilikle söylüyorum; Bayraklı’da 100 bin oy sınırını aşacağım.”dedi.

İşte o söyleşi;

Öncelikle sizi tanıyarak başlayalım. Serdar Sandal kimdir?

Tunceli doğumluyum. Öğretmen bir babanın oğluyum. İlk ve orta öğrenimini Tunceli’de tamamladım. Babam Tunceli Töp-Der başkanıydı. 12 Eylül’den sonra Mersin’in Bozyalı ilçesine taşındık. Liseyi orada tamamladım. Yükseköğrenimimi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde tamamladım. Kız kardeşlerimden bir tanesi, Ödemiş’e gelin gidince, babamla birlikte İzmir’e yerleştik. Diğer kardeşlerim de hep İzmir’de evlendi. Benim eşim de Manisalı. Hatta anne tarafından Boşnak göçmeni. Bir tane oğlum var. Şu anda Yaşar Üniversitesi Psikoloji bölümünde okuyor. Yaklaşık 30 yıldır, Bayraklı’da yaşıyorum.

İzmir’de yaşayan bir Tuncelili olmak nasıl bir his?

İzmir Türkiye’nin diğer illerine göre farklı özellikler gösteren, değiştiren ve dönüştüren bir kent. Tunceli ile İzmir’i kıyasladığınız zaman birçok benzerliğe denk gelebiliyorsunuz. Her iki kent de Cumhuriyet’in kalesi. Tunceli’de doğmuş da olsam, artık İzmirli oldum.

Tunceli, vergi verme oranının ve askere gitme oranının en yüksek olduğu bir kent, FETÖ’nün ve AKP’nin giremediği bir kent. Bayraklı büyük oranda buna benzer. Bayraklı’ya Tunceli’nden göç de oldukça yüksek. Ayrıca Manisa’dan da gelen göç yüksek. Ben de bir enişteleri olarak, oylarına talibim.

‘TEMEL HEDEFLERİMİZDEN BİR TANESİ AÇLIĞI VE YOKSULLUĞU BİTİRMEK’

Asıl mesele şu, sizin insan bakışınız önemli. Bu anlamda İnsanı insan eden işlerden bir tanesi de insanın tercihleri. Bizim tercihimiz de yoksul insanlardan yana, işçiden yana, emekten yana, sanattan yana. Bayraklı’nın ekonomik göstergelerine baktığımız zaman, yoksulluk sınırı altında kalan nüfus neredeyse yüzde altmış. Bu noktadan baktığımız zaman bizim kendimizi adayabileceğimiz bir kitle var karşımızda. Temel hedeflerimizden bir tanesi, kentte açlığı ve yoksulluğu bitirmek.

‘100 BİN OY SINIRINI AŞARIM’

Neden aday adayı olma kararı aldınız?

Siyaset bizim için olmazsa olmazlardan bir tanesi. Hem doğduğumuz coğrafya gereği hem de ailemizden aldığımız kültür gereği, siyaset bizim yaşamımızın bir parçası. Ben de öğrencilik yıllarımdan bu yana siyasetten hiç kopmadım. İki dönem SHP’de İl Başkan Yardımcılığı yaptım, 3 dönem Cumhuriyet Halk Partisi’nde İl Başkan Yardımcılığı yaptım. Çeşitli STK’larda çalıştım. Bugün yaşadığım kentin sıkıntıları var. Ben de bunları yakından biliyorum, bu sorunları çözebileceğime de inanıyorum. 2009 seçimlerinde yaklaşık 90 bin oy almışız. 2014’e geldiğimiz zaman bu oy sayısı yaklaşık, 81 bin civarında. Benim iddiam şu, Bayraklı’nın bütün göstergelerine bakarak, şunu açık yüreklilikle söylüyorum; Bayraklı’da 100 bin oy sınırını aşacağım.

‘ÖRGÜTÜN İÇİNDEN GELİYORUM’

100 bin oy sınırını nasıl aşacaksınız?

Bir defa ben partiliyim. Örgütün içerisinden geliyorum. Örgütü biliyorum, tabanı biliyorum. 100 bin oy sınırını aşmak için öncelikle partinin tüm aygıtlarını harekete geçirmek lazım. Partiye canlılık katmak lazım. Sandığa gitmeyen arkadaşların sandığa gitmesini sağlamak lazım. Bu arkadaşlar biliyor ve tanıyoruz. Bir diğer faktör de farklı siyasal partilerden, partimize oy sağlamak lazım. Bu gücü ve kudreti kendimizde gördüğümüz için 100 bin oy sınırını aşarız. Ben yaklaşık üç yıldır sahadayım. Diğer siyasi partilerin kanaat önderleri ile alanda birebir çalışıyorum.

‘ADAY OLACAK İSİMLERİN MUHTARLIKLARIN YERLERİNİ BİLMESİ GEREKİR’

Sizce CHP’nin Bayraklı Belediye Başkan adayının profili nasıl olmalı?

birçok arkadaşımız aday adaylığı için başvuruda bulundu. Aday olacak kişinin, partinin farklı kademelerinde görev almış olması gerekiyor. Örgütü tanımaları, parti program ve tüzüğünü tanımaları gerekir. Ayrıca, 10-15 yıl da Bayraklı’da ikamet ediyor olması gerekir. Bayraklı’nın sıkıntılarını, dertlerini bilmeleri şart. Bir yıl önceden ikametgahlarla gösterilen adaylıkların çok da doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Aday olacak arkadaşların muhtarlıkların yerlerini ve mahalle isimlerini bilmelerini gerekir.

‘HASAN KARABAĞ GÖREVİNİ YAPMIŞTIR, MESELEYİ UZATMAMAK LAZIM’

Size CHP’li bir belediye başkanı tarafından verilmiş 8 bin liralık ceza var. Bu ceza seçim çalışması yürüttüğünüz için verildi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bize verilen ceza, seçim yasasından verilmiş gibi görünse de kabahatlar kanunundan verildi. Seçim yasağı, YSK tarafından açıklanan ve belirli bir tarihten sonra olan bir yasağı içerir. Oysa parti, farklı yöntemlerle teamül yoklaması gibi, ön seçim gibi durumları belirledikten sonra, nüfusu 100 bini geçen yerlerde, aday adaylarının kendilerini tanıtması için yöntemlerden bir tanesi de afiştir. Ancak sonuç itibari ile Belediye Başkanımızın art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bir kamu görevi yapılıyor. Kamu görevi çerçevesinde yasal bir işlem başlatılmıştır. Bence bu meseleyi de çok uzatmamak gerekiyor

Hasan Karabağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İki dönem Bayraklı’da Belediye Başkanlığı yapmıştır. Kenti tanıyor. Böyle bir talebi olması doğaldır. Kendisine başarılar diliyorum.

ÖZGECAN ARSLAN VE BERKİN ELVAN’IN ADI YAŞAYACAK

Bayraklı’nın temel problemleri nelerdir? Bu problemleri çözmek için sizin projeleriniz nelerdir?

Bayraklı’nın temel problemlerinden bir tanesi de kent kimliğinin olmayışı. Kent 2009 seçimlerinden önce AKP tarafından, seçim kazanmak için Bornova’dan ve Karşıyaka’dan mahalleler alınarak oluşturulmuş bir ilçe. İnsanlar Bayraklı’ya gelip sadece uyuyorlar. Eğlencelerini, sosyal faaliyetlerini farklı ilçelerde gerçekleştiriyorlar. Bayraklı’nın bir diğer işsizlik ve yoksulluk. Bayraklı’da açlık sınırının altında ciddi bir kitle var. Bunun paralelinde gelen eğitim, sağlık ve kentsel dönüşüm ve altyapı sorunları var. Biz bu problemlerin tamamının çözümü ile ilgili bir vizyon proje oluşturduk. Bu projede ana kapsam 23 Nisan ve 19 Mayıs. Mustafa Kemal’in çocuklara ve gençlere emanet ettiği bir bayramlar. Bu ikisini tamamlayıp, Bayraklı’nın Dünya çocuklarının ve gençlerinin kenti olması yönünde bir proje başlatıp, Bayraklı’yı dünya kentlerinden biri yapacağız. Bu proje kapsamında, Berkin Elvan Dünya Çocuk ve Gençlik Parlamentosu, Uğur Mumcu Çocuk ve Gençlik Radyo ve Televizyonu, Yaşar Kemal Çocuk ve Gençlik Konaklama Tesisleri, Türkan Saylan Çocuk ve Gençlik Hastaneleri, Özgecan Arslan Çocuk ve Gençlik Spor Kompleksleri ve Deniz Gezmiş Çocuk ve Gençlik Bilim ve Teknoloji Kampüslerini hayata geçireceğiz.

Editör: Haber Merkezi