Cengiz Aldemir/ANKARA - Avrupa Komisyonu verilerine göre, Avrupa genelinde yaşamakta olan Romanların toplam nüfusunun 12 milyon civarında olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İlk defa bir siyasi partinin Romanlara Yönelik hazırladığı ve Resmiyet kazandırdığı Eylem Planı’nı İz gazeteye değerlendirdi.

Türkiye’de yaşayan Roman nüfusun halen araştırılmakta olduğunu söyleyen Purçu, “ Romanlarla ilgili tek resmi veri, 500 bin sayısıdır. Bu sayı da, 1831 yılındaki Osmanlı nüfus sayımına dayanır. Roman sivil toplum örgütlerinden, araştırmacı ve aktivistlerin yaptığı diğer güncel tahminler ise ülke genelinde 4 milyon civarında Roman vatandaşı yaşadığı yönündedir” dedi.

AB İLE UYUMLU

CHP’nin, Romanlara Yönelik Eylem Planında ortak temel ilkeler göz önünde bulundurularak hazırlandığını vurgulayan Purçu, Roman grupların eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal hizmetlere erişimi konularında belirlenen hedefler ve amaçların; AB ile uyumlu olduğunu söyledi. Purçu, “Cumhuriyet Halk Partisi; sosyal içerme, diyalog, karşılıklı farkındalığın artırılması ve çok paydaşlı işbirliği için kapsamlı ve disiplinler arası bir yaklaşım sunmaktadır. Partimizin Roman politika gerekçesinde köklü tarihleri, dünyanın her köşesine uzanan nüfus yapıları, kendilerine özgü dilleri ve zengin bir kültürleri olan Romanlar, Türkiye'de yoksulluk, yoksunluk ve ayrımcılığın başını çektiği sosyo-ekonomik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Romanların yaşadıkları yoksulluk kısırdöngüsünün kırılması, sosyal dışlanmanın ortadan kaldırılması, farklı kimlik ve kültürleriyle, toplumda ötekileştirilmeden "onurlu" biçimde yaşamalarının sağlanması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak kurumsal ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesine öncülük etmek ilkelerimizdendir” diye konuştu.

CHP’Lİ BELEDİYELERDEN KAYNAK

Eylem planını hayata geçirirken; belediyeler, kent konseyleri ve eşitlik birimleri gibi kurumların, karar alma süreçlerine Romanların dahil edilmesinin öncelikli hedef olarak belirlendiğini kaydeden Purçu, insan onuruna yakışır bir yaşam için, yoksulluğun ötesinde, dışlanmışlık, ayrımcılık, eşitlik ve adaletle ilgili yoksunlukların üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi. CHP’nin ve partili belediyelerin Romanlara yönelik olarak yapacağı tüm çalışma ve uygulamalarının denetleneceğini ve kaynak ayıracağını belirten Purçu, şöyle konuştu: “İlgili birimlerimiz, bu plandan hareketle, sorumluluk alanlarındaki Romanların ihtiyaçlarına özel olarak politikalar geliştirecek ve uygulayacaktır. Bu planla birlikte Romanlar ve diğer “kırılgan gruplar”, ilgili kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözüm önerileri geliştirecektir. Bu planla sosyal ve kültürel gerçeklerine uygun sosyal ve ekonomik destek programlarıyla sürdürülebilir istihdam ve yaşam olanakları yaratılacaktır. Ayrıca ilköğretimde düşük okula kayıt, devamsızlık ve okul terki gibi sorunlara yönelik kurulacak sosyal merkezlerin yanı sıra çocukları eğitim sistemine tamamen entegre etmeye yönelik sürdürülebilir önlemler ve politikalar geliştirilecektir. Cumhuriyet Halk Partisi Romanlara Yönelik Eylem Planı ile orta ve uzun erimli planlamasıyla risk altındaki/kırılgan grup olarak tanımlanan, kronikleşmiş sorunlar yaşayan Romanların yaşam koşullarını iyileştirici, istihdam ve eğitim olanaklarını artırıcı çalışmalar yapmaya devam edecektir. CHP’li belediyeler sosyo-ekonomik olarak risk altında olan, derin yoksulluk yaşayan gruplara eylem planında yer alan eğitim, istihdam, barınma konularında kaynak ayıracaktır. Bu çerçevede Edirne belediyemiz 2020 yılı bütçesinden, Roman yurttaşların hayat standartlarını arttırmak için yapılacak yardımlar için 1 milyon 500 bin TL kaynak ayırmıştır.”

Editör: Haber Merkezi