SİNEM DALKILIÇ / İZ GAZETE - CHP İzmir milletvekili ve CHP İzmir 1. Bölge 3. Sıra Milletveki adayı Özcan Purçu 24 Haziran seçimlerini, Roman vatandaşların sorunlarını, seçim atmosferini tvDEN kanalında yayınlanan Ege Politik programında değerlendirdi. İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal'ın sorularını yanıtlayan Roman milletvekili 24 Haziran seçiminin diğer seçimlerden farklı olarak ilerlediğini belirtti Purçu, “Sahada Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce ile ilgili inanılmaz bir heyecan var. AKP’lisi, MHP’lisi, HDP’lisi bize müthiş bir heyecan veriyor. Bizim de o heyecanı aldıkça çalışma azmimiz artıyor. Dolayısıyla diğer seçimlerden farklı bir durum ile karşı karşıyayayız. Benim milletvekili olduğum süreçten bu yana dördüncü seçime gideceğiz. Geride kalan üç seçim ile bu seçim arasında dağlar kadar fark var. Vatandaş kafasında kararını vermiş, kararsız seçmen sayısı yok denecek kadar az. Vatandaş artık tamam diyor. Yaz günü kömür dağıtılmasından bıktık diyor. Dikkat edin yaz günü kömür dağıtılıyor. Ben sahada çok net bir şekilde gördüm ki vatandaş artık, kömür istemiyor. Huzur istiyor, istihdam istiyor. İnsanlar yarını nasıl geçireceğini düşünüyor” diye konuştu.

Seçim atmosferinin İzmir’den göründüğü gibi olduğunu söylen Purçu, “Geçen hafta AKP’nin kalesi Bursa’daydım, diğer 3 seçimde de gittim, ama bu sefer çok farklıydı. Vatandaş hakikaten bıkmış. Özellikle AKP’li seçmenin yoğun oy aldığı yerlere gittim ve ordaki durumu gördüm. O zaman dedim ki tamam İzmir’den görünen fotoğaf doğru fotoğraf” dedi.

‘ZENGİN DAHA ZENGİN FAKİR DAHA FAKİR’

Türkiye ekonomisinin uzun zamandır alarm verdiğini belirten Purçu medyanın bunu gizlediğini dile getirdi. Purçu, “Yoksulluk artıyor, zengin daha zengin fakir daha fakir artık. Aslına 3 yıldır Türkiye ciddi bir kriz altında. Dürüst medya sayısı çok az. Dolayısıyla vatandaş doğru haber alamıyor. Dillendirilmiyor ancak vatandaş bunu cebinde hissediyor. Bu yüzden Bursa, Adıyaman, Yozgat, Afyon değişti. Sadece İzmir’ den gördüğümüz fotoğrafla konuşmuyoruz heryerde durum aynı” şeklinde konuştu.

Üretim noktasında AKP’nin çok ciddi sorunları olduğunu belirten Purçu, “Cumhuriyet Halk Partisi üretim yapacak. Çiftçiyi kollayacak. Çiftçiye mazot 3 lira olacak. Çiftçi üretmezse bizim karnımz doymaz. Zengin yat sahibinden ÖTV, KDV almıyorsun, üretim yapan çiftçiye neden altı buçuk liradan mazotu veriyorsun. Çiftçinin kullandığı gübrenin, tohmun, ilacın vergilerini düşüreceğiz.Fiyatları dengeleyeceğiz. Sanayicimiz vergi yükü altında eziliyor.Vatandaş hem üretecek hemde pazarlama faliyetleri gelişecek.Girdi maliyetlerini azaltacağız”diye konuştu.

‘NASIL BÜYÜYEN ÜLKEYİZ?’

İktidar partisinin büyüyen ülke ne demek, istikrarlı ülke ne demek bilmediğini söylen Purçu konuşmasını şöyle sürdürdü, “İstikrarlı ülke OHAL’in olmadığı ülkedir. Seçimlerin zamanında yapıldığı ülkedir. İhracatın ithalattan fazla olduğu, enflasyonun tek haneli rakamlarda olduğu, işsizliğin %1’lerde %2’lerde olduğu ülke demektir. Bize büyüyen ekonomi adına neyi söyleyebilirler. İthalat ihracattan kat kat fazla. Nasıl büyüyen ülkeyiz? İşsizlik enflasyon çift haneli rakamlarda, nasıl büyüyen ülkeyiz? Dış borcumuz 450 milyar dolaylarında ki bunun faizini bile ödeyemeyecek durumdayız, nasıl büyük ekonomi bu? Ekonomi bakanı bunu açıklasın. Kendi yollarını yapmışlar. Bütün vergileri 17 yıl boyunca almışsın betona yüklemişsin”.

‘AKP ROMANLARA SAMİMİYETSİZ YAKLAŞTI’

AKP’nin roman politikalarına da değinen Purçu iktidar partisini samimiyetsizlikle nitelendirdi. Purçu, “Bir işi yaparken samimi olacaksın. Eğer samimi olmazsan bu işin bir kıymeti kalmaz.İktidar partisi bir şeylerin adını koydu, roman açılımı dedi ama arkasını getiremedi. Çünkü samimi davranmadı. Sahaya yansıtamadı. İşin içini dolduramadılar, bütçe ayrılmadı. Cumhuriyet Halk Partisi ise Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikte Türkiye de ilk defa bir siyasal patinin roman strateji planını oluşturdu. Hem iktidar olursak, hemde muhalefeteyken yapılması gerekenler olarak strateji eylem planı yaptık. Daha yeni bitti çalışma seçimlerden sonra uygulamaya konulacak. Roman mahallerinde en büyük sorunumuz eğitim olduğu için kreşler ve eğitim merkezleri açacağız. Bunlardan herkes ücretsiz faydalanacak. Sadece çocuklar için değil kadınlar için babalar içinde yaptık. Mesleki bilgi becerimiz çok az romanların güncel mesleklerle buluşabileceği mesleki eğitim atölyeleri kurarak onların güncel mesleklerle buluşmasını sağlıyoruz. Buca’da bu eğitim veriliyor şuan. Seçimlerden sonra bunu yaygınlaştıracağız. Önümüzdeki seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olacak ve romanların tarihi yeniden yazılacak. Bire bir sahaya dönük çalışmalar yapılacak. Evlerde iyileştirilmeler yapılacak. Alt yapıdan üst yapıya kadar. Romanların yetenekleri yitip gidiyor, kullanamıyoruz. Bu yüzden Roman mahallelerinin olduğu yerlere sanat merkezleri açacağız. Özellikle konservatuvarlar, müzik liseleri açacağız” şeklinde konuştu.

‘ROMANLARDAN HANGİ YÜZLE OY İSTİYORSUNUZ?’

Roman mahalelerinin 17 yıldır iktidar olan bir partiden ciddi beklentileri olduğunun altını çizen Purçu Romanları daha da fakirleştiğini dile getirdi. Purçu şöyle konuştu, “Beklentiler vardı ama gerçekleştirilmedi. Romanlar daha da fakirleştiler, sıkıntıları arttı. İşsizlik almış başını gitmiş. 17 yıldan beri iktidarsınız Roman mahallerine ne verdiniz? Hangi yüzle oy istiyorsunuz? Romanın hangi yarasını sardınız? AKP’nin İzmir’den 3 vekil çıkarcağına bile inamıyorum. Ben sahayı gezen bir insanım hiç ihtimal vermiyorum. Bu heyecanı yakaladık bırakmıcaz, seçimin son dakikasına kadar çalışacağız. Heycandan uyuyamıyoruz. İzmirden AKP’nin ciddi bir hüsran ayrılcağını tahmin ediyorum. AKP’ye ciddi bir tepki var. İzmir rekor kıracak”.

‘MUHARREM İNCE CUMHURBAŞKANI OLACAK BU ÜLKE GÜZEL GÜNLER GÖRECEK’

Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığına kesin gözüyle baktığını söyleyen Purçu, “Muharrem ince eze eze 1. olacak. İkinci tur da %65’lerde oy alacak. Herkesin Cumhurbaşkanı olacak, tarafsız olacak. Temiz adam çünkü güzel adam Muharem İnce. Hekesin gönlünü kazanmış durumda. Ciddi bir rüzgar var ve o rüzgar fırtınaya dönüşmek üzere. Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olacak, Muharem İnce Cumhurbaşkanı olacak bu ülke güzel günler görecek” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi