CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- Nargile salonu işletmecilerinin salgın nedeniyle 14 aydır kapalı olduğunu, sürecin hiçbir döneminde açılmayan kârsız şekilde harcamalarına devam eden işletmelerin başında geldiğini belirten CHP'li Polat, salonların gider kalemlerini anımsatarak, " Nargile salonu işletmecileri korona virüsün faturasını çok ağır şekilde ödemektedir. Sektör tamamen iflasa sürüklenmektedir. Sadece İstanbul’da bu sektörde hizmet veren 2 bin 382 işletmenin bulunduğu, personelleri, aileleri ile birlikte sektör tedarikçileri de dahil edildiğinde; tüm Türkiye’de yaklaşık bir buçuk milyon insanın sektör sayesinde yaşamını sürdürdüğü tahmin edilmektedir. Pandemi öncesinde bahar ve yaz aylarına hazırlık olarak nargile salonu işletmeciliğine dahil olan franchise alanlar veya küçük işletme sahiplerinin 4.590 TL tutarındaki ‘Nargile Sunum Belgesi’ alma zorunluluğu, diğer işletme türlerinden farklı olarak nargile sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Nargileciler TAPDK ruhsatlarını yenileyebilmek için 4.590 TL ödemiş ancak pandemi sebebiyle iş yerlerini açamamışlardır. İşletmeciler ve sektör emekçileri hayatlarını idame ettirmekte zorlanmaktadırlar" dedi.

TURİZME KATKI SAĞLAYAN SEKTÖR

Pandemi sürecinin başından beri kısa çalışma ödeneği desteğinin sektör için umut ışığı olmasına karşın  kısa sürdüğünü, devam eden kira, fatura ödemeleri gibi giderlerin salon işletmecilerinin belini büktüğünü vurgulayan Polat, nargile kültürünün turizm için de önemine değinerek, "Ülkemiz kültürünün önemli bir temsilcisi olmasıyla yalnızca yerel kitleler değil, yabancı turistler için de önemli bir kültür halini alan nargile ve nargile salonları, turizmin yeniden canlanması için çaba sarf edilen şu günlerde, en kötü senaryoda dahi yabancı turiste yönelik olarak yeniden destek bulmayı hak etmektedir" ifadelerini kullandı.

PRİM VE VERGİ BORÇLARI ERTELENSİN

Kanun teklifi ile koronavirüs salgını sebebiyle belirsizliğe terkedilen nargile salonu işletmelerinin mevcut ve 2021 yılı içinde doğacak olan; SGK prim borçları ile KDV hariç vergi borçlarının 1.1.2022 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesini meclis gündemine taşıyan Polat, sektörün yaşadıkları mağduriyetin önüne geçilmesi için kanun teklifi verdi.

Editör: Haber Merkezi